Schrijver Lize Spit over de waarheid achter haar boeken | Het Uur
Jan 10, 2025
auto_awesome
Lize Spit, een Vlaamse auteur en bestseller van ‘Het smelt’, duikt diep in haar persoonlijke verhaal. Ze bespreekt de invloed van haar jeugd en de impact van haar moeder's alcoholisme op haar leven. Schrijven ziet ze als een catharsis om pijnlijke herinneringen en verloren verbindingen te verwerken. Haar strijd met diabetes type 1 komt ook aan bod, en hoe dit haar zelfbeeld en schrijfproces beïnvloedt. Met moed reflecteert ze op de gevolgen van succes en deelt ze haar groei als schrijver.
Lize Spit reflecteert op de impact van haar bestseller 'Het Smelt', dat haar leven aanzienlijk heeft veranderd en haar carrière als auteur heeft gelanceerd.
In 'Autobiografie van mijn lichaam' onderzoekt Spit thema's als schaamte, ziekte en de complexe relatie met haar lichaam.
Spit beschrijft haar jeugd en de invloed van haar ouders' alcoholisme op haar identiteit en de angst om in dezelfde valkuilen te trappen.
Deep dives
De impact van literatuur op het leven
De schrijfster Lise Spit reflecteert op hoe haar succesvolle debuut, 'Het Smelt', haar leven drastisch heeft veranderd. Voordat haar boek uitkwam, was ze docent en had ze moeite om haar ambities waar te maken. Na het succes kwam er een overweldigende druk op haar af, zoals media-aandacht en het moeten combineren van lesgeven met haar schrijverschap. Dit leidde tot het besluit om fulltime auteur te worden, wat haar een gevoel van vrijheid bracht, maar ook een nieuw soort verantwoordelijkheid.
Schrijven als persoonlijke ontdekking
Spit beschrijft het schrijfproces als een manier om haar eigen gevoelens en ervaringen begrijpelijk te maken. Bij het schrijven van 'Het Smelt' had ze nog geen duidelijk inzicht in de gevolgen van haar verhaal voor haar omgeving, wat leidde tot onaangename situaties met mensen uit haar dorp. Achteraf beseft ze dat dit debuut een leerervaring was over literatuur en hoe het zich verhoudt tot de werkelijkheid. De confrontatie met de impact van haar werk heeft haar geholpen om bewuster om te gaan met autobiografische elementen in haar verhalen.
Zelfreflectie en kwetsbaarheid in schrijven
In haar nieuwste boek, 'Autobiografie van mijn lichaam', verkent Spit onderwerpen zoals schaamte en de relatie met haar lichaam. Ze legt de strijd bloot die ze met haar eigen fysieke ervaringen heeft, waaronder de impact van een ziekte. Het boek onthult haar intieme gedachten over haar verleden en de dynamiek binnen haar familie, wat bijdraagt aan een gevoel van herkenbaarheid voor de lezer. Hierdoor hoopt ze een gesprek op gang te brengen over wat er vaak niet uitgesproken wordt.
De rol van ouders in de vorming van identiteit
Spit reflecteert kritisch op haar jeugd, met ouders die worstelden met alcoholisme. Ze beschrijft de complexe gevoelens van verantwoordelijkheid die ze als kind had, en hoe die haar eigen identiteit hebben gevormd. Dit heeft geleid tot een constante angst om in dezelfde valkuilen te trappen als haar ouders, en een voortdurende bewaking van haar eigen welzijn. Door haar ervaringen te beschrijven, zoekt ze niet alleen naar erkenning van haar verleden, maar ook naar empathie voor de worstelingen van haar ouders.
Erkenning en het proces van loslaten
Tijdens haar moeder's ziekte en uiteindelijke overlijden probeert Spit de relatie met haar moeder te begrijpen en te versterken. Ze beschrijft hoe ze contact zoekt en probeert momenten van intimiteit te creëren, ondanks de aanwezige afstand en problemen. Dit proces leidt tot een gevoel van wederzijds begrip en erkenning, wat hen beiden helpt om de eindigheid van hun tijd samen te verwerken. Het schrijven van het boek wordt een catharsis die haar helpt om te reflecteren op de impact van de verleden van haar moeder op haar eigen leven.
Lize Spit werd met haar bestsellerdebuut ‘Het smelt’ in één klap een naam in de Belgische literaire wereld. Haar boeken wekten nieuwsgierigheid: wat is verzonnen en wat is werkelijkheid? In haar nieuwe boek ‘Autobiografie van mijn lichaam’, laat ze alle maskers vallen. Met Pieter van der Wielen praat ze over haar ingewikkelde jeugd en hoe ze probeerde waardig afscheid te nemen van haar moeder, met wie ze nooit een intieme band had. Over de vrijheid die het schrijven van een boek biedt, maar ook over de gevolgen ervan. En over hoe haar ziekte, diabetes, haar lichaam en leven getekend heeft.
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.