
De Jortcast
#897 - Waarom de jonge witte man het slachtoffer is
Apr 17, 2025
Mark van Vugt, evolutionair psycholoog en hoogleraar aan de Vrije Universiteit, duikt in de complexe wereld van de jonge man en sociale media. Hij bespreekt de aantrekkingskracht van Andrew Tate en de invloed van de 'menno-sfeer' op mannelijke identiteit. Wat zegt de populariteit van dergelijke figuren over onze samenleving? Van Vugt verkent de gevolgen van een mannenoverschot, aantrekkelijkheid in sociale situaties, en de zoektocht van jonge mannen naar rolmodellen en zingeving in een feminiserende wereld.
20:15
Episode guests
AI Summary
AI Chapters
Episode notes
Podcast summary created with Snipd AI
Quick takeaways
- Jonge mannen voelen zich onder druk gezet door economische en sociale veranderingen, wat leidt tot onzekerheid over hun rol in de samenleving.
- Sociale media spelen een cruciale rol in de radicalisering van jonge mannen, door hen bloot te stellen aan invloedrijke figuren zoals Andrew Tate.
Deep dives
Zicht op mannelijkheid en sociale druk
Het gesprek analyseert de huidige staat van mannelijkheid, waarbij opgemerkt wordt dat veel jonge mannen zich onder druk gezet voelen. Ze ervaren een verarming van hun rol en identiteit in de samenleving, mede door economische en sociale veranderingen. Onderzoek toont aan dat 60% van de mannen tussen 18 en 35 jaar denkt dat ze maatschappelijk onder druk staan, vooral omdat vrouwen steeds voorop lopen in onderwijs en werk. Dit leidt tot zorgen over hun toekomst, relaties en de vraag of ze wel succesvol genoeg zijn om aan de verwachtingen te voldoen.
Remember Everything You Learn from Podcasts
Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.