Kristoffer Rønneberg, en utenriksjournalist med fokus på overvåkningsrisiko, diskuterer farene ved kinesisk teknologi. Han utforsker hvordan kinesiske elbiler kan samle inn sensitive data og brukes til spionasje. Rønneberg belyser bekymringene rundt overvåkningsteknologi i hverdagsprodukter og de potensielle truslene mot personvernet. Han trekker også frem internasjonale konflikter og hvordan myndigheter vurderer risikoen fra kinesiske selskaper, samt tiltak som er tatt for å beskytte informasjonssikkerheten.
Moderne biler, spesielt kinesiske elbiler, reiser betydelige bekymringer for personvern og potensiell overvåking av individer.
Spenninger mellom Norge og Kina kan forverre risikoen for at kinesisk teknologi brukes til spionasje mot nordmenn.
Deep dives
Kinesiske elbiler og datainnsamling
Moderne biler, inkludert elbiler, samler inn og sender store mengder data, noe som skaper bekymringer knyttet til personvern og sikkerhet. Spesielt når det gjelder kinesiske elbiler, er det usikkerhet om hvordan informasjonen som samles inn, brukes og hvor den sendes. Kinesiske myndigheter har rett til å kreve tilgang til data fra selskaper, noe som gir mulighet for overvåking og spionasje. Dette fører til spørsmål om tryggheten ved å bruke kinesisk teknologi, ettersom vilkårene og sikkerhetslovgivningen i Kina er betydelig forskjellig fra de som finnes i vestlige land.
Potensielle trusler ved konflikt
Det er bekymringer for hvordan kinesiske elbiler kan bli brukt som verktøy for spionasje i tilfelle spenninger mellom Norge og Kina øker. Scenarier som å overvåke sensitive samtaler eller til og med å ta kontroll over biler i en nødsituasjon har blitt diskutert. Sikkerhetsmyndigheter er oppmerksomme på risikoen, og undersøkelser pågår for å vurdere hvordan informasjon fra kinesisk teknologi kan utnyttes. Dette inkluderer også testing av kinesiske biler i isolerte områder for å se hva slags data de sender ut.
Forskjeller mellom kinesisk og vestlig teknologi
Kinesiske selskaper opererer under mye strengere krav om datadelig til lokale myndigheter sammenlignet med amerikanske selskaper som Tesla. I Kina er det ingen lovgivning som beskytter individuell data, noe som skaper en risiko for at personlig informasjon kan bli misbrukt. Dette fører til en generell skepsis mot kinesisk teknologi i vesten, der man har strenge regler for beskyttelse av persondata. I en situasjon der forholdet mellom Norge og Kina forverres, blir det viktig å være vaksne overfor hva slags teknologi vi bruker i hverdagen.
Mobilen din, kaffetrakteren, bilen og pulsklokka. Alt du omgir deg med kan potensielt overvåke deg. Utenriksjournalist Kristoffer Rønneberg forklarer hvorfor en kinesisk “gadget” har større agent-potensiale. Foto: Jon Hauge
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode