Waarom je in Rusland geen Heineken kunt kopen, maar wel Nederlandse bloemen
Nov 27, 2024
auto_awesome
Michael Persson, verslaggever bij de Volkskrant en expert op sancties, en Geert Groot Koerkamp, correspondent Rusland, bespreken de verrassende bloei van de Nederlandse bloemenexport naar Rusland. Ondanks sancties blijft deze handel floreren, terwijl het dagelijkse leven voor veel Russen minder verstoord is dan verwacht. Ze onderzoeken de morele dilemma's rondom luxe goederen, de impact van inflatie en de complexe dynamiek tussen de Nederlandse en Russische economieën, inclusief de rol van Oekraïense bloemenarbeiders.
Ondanks de sancties toonde de Russische economie veerkracht door zich aan te passen en producten onder nieuwe namen aan te bieden.
De Nederlandse bloemenexport naar Rusland blijft gedijen, ondanks morele zorgen, omdat bloemen bijdragen aan de gemoedstoestand van consumenten.
Deep dives
De impact van sancties op de Russische economie
Ondanks de westerse sancties heeft de Russische economie zich verrassend goed weten aan te passen. Veel consumenten zien er weinig veranderingen in de winkels, hoewel het assortiment wel gedeeltelijk is gewijzigd door het ontbreken van Europese producten. Russische bedrijven hebben westerse artikelen soms overgenomen en onder nieuwe namen voortgezet, waardoor producten nog steeds beschikbaar zijn, ondanks internationale druk. Dit toont aan dat de Russische economie een zekere veerkracht heeft, mede door een eerdere periode van sancties die hen dwongen om zelfvoorzienender te worden.
Bloemenexport en morele overwegingen
De Nederlandse bloemenexport naar Rusland blijft bestaan, voornamelijk vanwege de exploitatie van luxe producten als bloemen die niet onder de sancties vallen. Bloemen worden gezien als een essentieel product dat kan bijdragen aan de gemoedstoestand van mensen, wat de kwekers motiveert om door te gaan met de handel. Dit wordt ook gerechtvaardigd met het argument dat het beter is dat Russen hun geld aan bloemen besteden dan aan wapens. De chrysant is een voorbeeld van een populaire bloem die vanuit Nederland naar Rusland wordt geëxporteerd, waarbij kwekers benadrukken dat bloemen kunnen bijdragen aan een gevoel van verbinding.
De schaduwzijde van de handel
Hoewel bloemenhandel formeel toegestaan is, brengt het ook morele vragen met zich mee, vooral gezien de huidige oorlog in Oekraïne. Oekraïners die betrokken zijn bij de bloemenproductie reageren verdeeld op de export van bloemen naar Rusland, waarbij sommigen het als een verraad beschouwen terwijl anderen de economische voordelen benadrukken. De rol van Nederlandse kwekers in deze situatie is complex; ze navigeren tussen zakelijke belangen en morele implicaties. De houding van de kwekers varieert, van openheid over de handel tot angst voor beschuldigingen van collaboratie met de vijand.
Ondanks de vele sancties floreert de Nederlandse bloemen export naar Rusland. Hoe kan het dat Russische winkels vol liggen met Nederlandse boeketten. En hoe gaat het met de Russische economie naar 2,5 jaar oorlog? Hoofdredacteur Pieter Klok bespreekt het met verslaggever Michael Persson en correspondent Rusland Geert Groot Koerkamp.
Lees hier het artikel van Michael Persson over de Nederlandse bloemenexport naar Rusland.
Onze journalistiek steunen? Dat kan het beste met een (digitaal) abonnement op de Volkskrant, daarvoor ga je naar www.volkskrant.nl/podcastactie
Presentatie: Pieter klok Redactie: Corinne van Duin, Lotte Grimbergen, Julia van Alem, Jasper Veenstra en Merle van der Horst Montage: Rinkie Bartels