In deze aflevering wordt een gemiste kans besproken: het niet investeren in Spotify. De sprekers reflecteren op hun eerdere analyses en de spijt van omissie in beleggen. Ze verkennen de concurrentie van YouTube Music en de invloed van valutarisico's op hun investeringen. Ook wordt er gekeken naar de gezondheid van Spotify en de lessen die zijn geleerd na vijf jaar beleggen. Tot slot introduceert de aflevering het concept 'knechtjeskapitalisme' en de effecten hiervan op ondernemers.
Reflectie op de 'error of omission' helpt beleggers te begrijpen hoe gemiste kansen, zoals het niet kopen van Spotify, kunnen leiden tot verliezen.
De analyse van Spotify toont aan dat externe factoren, zoals de invloed van platenmaatschappijen, bepalend zijn voor het succes van een bedrijf.
Valutarisico heeft op lange termijn minder impact op rendement dan de fundamentele waarde en prestaties van geselecteerde bedrijven.
Deep dives
Het Belang van Reflectie op Fouten van Nagelaten Acties
Reflectie op de zogenaamde 'error of omission' is cruciaal voor beleggers. Dit begrip verwijst naar de momenten waarop iemand beslist om niets te doen, terwijl dat achteraf gezien de verkeerde keuze bleek. De discussie over dit onderwerp wordt geïllustreerd met een casestudy over Spotify, waarbij opvalt dat er een idee van existentescenario's is gecreëerd, maar dat er geen actie is ondernomen bij koersdalingen. De reflectie op wat men had kunnen doen, zoals het kopen van aandelen in een voordelige periode, biedt inzichten in hoe verliezen worden geleden door het niet maken van een keuze.
Spotify en de Impact van Externe Factoren
De analyse van Spotify laat zien hoe externe omstandigheden invloed hebben op het succes van een bedrijf. Ondanks een sterke fundamentanalyse, zoals een stijging van de vrije kasstroom met 1342% over vijf jaar, heeft Spotify te maken met beperkingen veroorzaakt door platenmaatschappijen. Deze afhankelijkheid weerhoudt Spotify ervan om volledig te profiteren van de kansen in de markt. Het benadrukt de complexiteit van beleggen, waar zelfs correcte analyses niet altijd leiden tot de juiste beslissingen.
Leer van Verlies en Veranderende Marktvoorwaarden
Beleggers leren vaak meer van hun verliezen dan van hun winsten, en deze podcast benadrukt dit principe. Een voorbeeld dat werd besproken is het gemiste rendement op Spotify, waar de waardering aan de lage kant werd ingeschat. De presentator reflecteert op hoe het gemiste kansen zijn die het meest knagen, vooral wanneer aangetoond wordt dat een beslist slechte investering geen luchtbel was, maar werkelijk ondergewaardeerd. Dit leert beleggers dat het essentieel is om ook potentieel te overwegen, zelfs wanneer het verleden dat niet duidelijk aangeeft.
Valutarisico en Beleggingsstrategieën
De impact van valutarisico op lange termijnbeleggingen wordt besproken, waarbij het belang van onderliggende holdings opnieuw kan gelden. Voor beleggers is het essentieel om te begrijpen dat de wisselkoers maar een klein effect heeft op het totale rendement in vergelijking met de kwaliteit van de geselecteerde bedrijven. Bij het selecteren van investeringen moet men zich richten op fundamentele waarden en prestaties in de onderliggende valuta. Dit leidt tot het inzicht dat valutarisico minder relevant kan zijn op de lange termijn dan op de korte termijn voor beleggers.
Reflectie op Beleggingsstrategieën en De Toekomst
Het belang van het blijven volgen van bedrijven, zelfs na een beoordeling als negatief, wordt benadrukt in het gesprek over Spotify. De mogelijkheid dat een bedrijf zijn strategieën en marges verbetert, laadt de verplichting op beleggers om vaak te reflecteren en hun standpunten te heroverwegen. Er wordt een duidelijke oproep gedaan aan beleggers om niet te blijven hangen in eerdere oordelen, maar open te blijven voor nieuwe informatie. Dit is essentieel om kansen niet te missen in een dynamische markt waarin bedrijven zich blijven ontwikkelen.
Als je een betere belegger wilt worden moet je leren van fouten. Maar hoe reflecteer je op dingen die je niét gedaan hebt? In deze aflevering moet Pim constateren dat het niet aankopen van Spotify misschien wel zijn grootste beleggingsfout is geweest. Hij analyseert waar het mis ging: van zijn fundamentele analyse (niks mis mee, afl. 95) tot zijn vooringenomen houding ten opzichte van het Zweedse platform. Verder: wat te doen met de gedaalde dollar, een kijktip en een positief slot: ondanks de hele heffingenheisa zit Pim voor het eerst van zijn leven, na vijf jaar beleggen, boven de benchmarks!
1) We maken gebruik van programmatic advertising, wat inhoudt dat we geen invloed hebben op de spots die in de podcast worden afgespeeld. Dit is vergelijkbaar met tv, YouTube, radio en de krant, uiteraard met uitzondering van de advertenties die we zelf hebben ingesproken.
2) Deze podcast is 100% expertise-vrij en alleen geschikt voor amusementsdoeleinden. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies.