De Universiteit van Nederland Podcast cover image

De Universiteit van Nederland Podcast

720. Waarom klinkt je stem raar als je ‘m terughoort?

Apr 23, 2025
Michelle Moerel, expert op het gebied van brein en gehoor van Maastricht University, onthult waarom je eigen stem zo anders klinkt bij het terugluisteren. Ze bespreekt hoe lichaamsanatomie en de manier waarop geluid zich door de lucht en door botten verspreidt invloed hebben op onze perceptie. Ook gaat ze in op laatst ontdekte inzichten over stemherkenning en hoe fysieke eigenschappen zoals lengte zelfs de indruk die je stem maakt kunnen beïnvloeden. Een verrassende en leerzame duik in de fascinatie van ons stemgeluid!
09:55

Episode guests

Podcast summary created with Snipd AI

Quick takeaways

  • De verschillen in onze stem waarneming komen voort uit externe luchtgeleiding en interne botgeleiding, wat leidt tot cognitieve dissonantie.
  • Fysieke factoren zoals de dikte van stembanden en lichaamsgrootte beïnvloeden de unieke klankkleur en aantrekkelijkheid van iemands stem.

Deep dives

De ervaring van het horen van je eigen stem

Het horen van je eigen stem kan verrassend en soms zelfs ongemakkelijk zijn. Deze ervaring komt voort uit het feit dat mensen hun stem op twee manieren waarnemen: extern via de lucht en intern via botgeleiding. De botgeleiding zorgt ervoor dat je stem warmer en lager klinkt wanneer je spreekt, terwijl een opname een hogere toonlucht weergeeft omdat de lage frequenties ontbreken. Dit verschil tussen de interne en externe waarneming kan leiden tot cognitieve dissonantie en het gevoel dat je eigen stem raar of onaantrekkelijk klinkt tijdens het terugluisteren.

Remember Everything You Learn from Podcasts

Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.
App store bannerPlay store banner