Hoofdverhalen | Sonja Silva over leven met autisme
Nov 20, 2023
auto_awesome
Sonja Silva, presentatrice, model en actrice, deelt haar inspirerende verhaal over leven met autisme en de strijd met een burn-out. Ze praat openhartig over de impact van haar diagnose en de uitputting van het voortdurend maskeren van autistische kenmerken. Sonja reflecteert op haar jeugd en de lessen van haar ouders, en legt uit hoe ze na jaren van lijden eindelijk zichzelf kan zijn. Haar zoektocht naar acceptatie helpt haar om gelukkigere verbindingen te maken en te genieten van creatieve uitlaatkleppen zoals schilderen.
Sonja Silva beschrijft hoe de ontdekking van haar autisme haar begrip van sociale situaties en eigen gedrag ingrijpend veranderde.
De acceptatie van haar diagnose leidde tot zelfacceptatie en meer energie voor waardevolle momenten met familie in plaats van sociale verplichtingen.
Deep dives
De ontdekking van autisme
Een belangrijk inzicht is de tijd waarin de presentatrice zich realiseert dat ze mogelijk zelf autisme heeft. Na de diagnose van haar man en zoon merkt ze op dat haar eigen gedrag en emoties overeenkomen met die van mensen met autisme. Dit besef voelt als een bliksemschicht en leidt tot een diepe reflectie op haar leven en ervaringen. Door deze ontdekking begrijpt ze beter waarom ze bepaalde sociale situaties moeilijk vond, en dit stelt haar in staat om meer inzicht te krijgen in haar eigen gedrag.
De impact van sociale verwachtingen
De druk om op een bepaalde manier te functioneren in sociale situaties heeft een grote impact op haar leven gehad. Ze legt uit dat ze zich altijd heeft aangepast aan de verwachtingen van anderen, waardoor ze haar eigen grenzen oversteeg. Het constante maskeren van haar echte zelf leidde tot ernstige vermoeidheid en mentale uitputting. Deze sociale druk resulteerde in een burn-out, wat haar dwingen om haar leven opnieuw te evalueren.
Herkenning en acceptatie
De acceptatie van haar diagnose heeft haar leven ingrijpend veranderd. Ze leert dat ze niet aan sociale verwachtingen hoeft te voldoen die niet bij haar passen en dat het oké is om nee te zeggen tegen sociale evenementen. Deze zelfacceptatie maakt het mogelijk om met meer liefde en begrip voor zichzelf te leven. Ze steekt haar energie liever in waardevolle momenten met familie dan in geforceerde sociale interacties.
Creatieve uitingen en zelfzorg
Na haar diagnose heeft ze ook manieren ontdekt om haar emoties te reguleren en prikkels te verwerken. Schilderen wordt voor haar een therapeutische uitlaatklep waarbij ze volledige rust vindt en haar gedachten kan kalmeren. Dit creatieve proces helpt haar bewust te worden van haar gevoelens en om te gaan met de dagelijkse uitdagingen van autisme. Het ontdekken van deze hobby maakt het mogelijk om haar ervaringen te delen met anderen die met soortgelijke problemen worstelen.
Hoe graag je het ook zou willen, het leven verloopt nooit volgens jouw plan. Juist wanneer je denkt de controle te hebben, krijg je een beproeving voor de kiezen waar je niet om had gevraagd. De gasten in Hoofdverhalen zijn daarin niet anders. Zij kregen te maken met een fikse tegenslag, die hun leven (tijdelijk) op z’n kop zette. Samen met psycholoog Marissa blikken ze terug op hun meest duistere momenten. Hoe was het om dit mee te maken? Hoe gingen ze om met verdriet en onzekerheid, en wat hielp hen uiteindelijk hun leven weer op te pakken?
Voor presentatrice en actrice Sonja Silva is het normaal om na elke opname of première een paar dagen volledig knock-out te zijn. Ze heeft tenslotte een droombaan, en aangeven dat je moe of overprikkeld bent, is voor haar geen optie. Dus blijft ze zichzelf pushen, totdat ze volledig uitgeblust raakt. Na 3,5 jaar burn-out en een verkeerde diagnose ontdekt Sonja dat ze autisme heeft en valt alles op zijn plek. In haar Hoofdverhaal vertelt ze hoe het was om een leven lang autisme te hebben zonder dat te weten. En hoe ze, sinds ze is gestopt met het ‘maskeren’ van haar autistische kenmerken, een gelukkiger mens is geworden.
Wil je meer weten over wat autisme precies is en hoe dit zich uit, maar ook hoe we als samenleving rekening kunnen houden met mensen met autisme? Luister dan hier naar de aflevering van De Podcast Psycholoog over autisme. De exclusieve aflevering over autisme bij vrouwen beluister je op De Podcast Psycholoog Club.
Shownotes:
Gast: Sonja Silva
Sound design: KLOAQ
Artwork: Tim Straver
Het boek Echte connectie van Marissa is te koop bij lokale boekhandels of via deze link.