Mirjam deelt haar strijd met eenzaamheid na ingrijpende verliezen en de coronaperiode. Ze reflecteert op de emotionele impact van haar scheiding en het gemis van haar dierbaren. Het gesprek verkent de kracht van kwetsbaarheid en het belang van verbinding in moeilijke tijden. Daarnaast wordt de rol van organisaties zoals NLvoorelkaar onderstreept, die mensen helpt elkaar te vinden en eenzaamheid te bestrijden. De aflevering benadrukt dat het oké is om je eenzaam te voelen en dat er steun beschikbaar is.
39:08
AI Summary
AI Chapters
Episode notes
auto_awesome
Podcast summary created with Snipd AI
Quick takeaways
Eenzaamheid kan een grote impact hebben na ingrijpende levensveranderingen, zoals een scheiding en het verlies van dierbaren.
Het omarmen van kwetsbaarheid en de erkenning van emoties zijn cruciaal voor persoonlijke groei en het versterken van sociale verbindingen.
Deep dives
De impact van eenzaamheid na een scheiding
Eenzaamheid kan een diepgaande impact hebben, vooral na gebeurtenissen zoals een scheiding. Na jaren van huwelijk en gezinsleven, voelt iemand zich plotseling alleen in een nieuwe fase van hun leven. De combinatie van het verliezen van dierbaren en het verlaten van een partner kan leiden tot gevoelens van isolement. Dit maakt het moeilijker om de nieuwe levenssituatie positief te ervaren en kan leiden tot het besef dat het leven alleen moeilijker kan zijn dan gedacht.
Omgaan met gevoelens van verdriet
De worsteling met verdriet is een centraal thema, vooral als iemand door rouwperiodes heen gaat. Het is natuurlijk dat verdriet komt en gaat, maar het is een uitdaging om dit te erkennen en te omarmen. Het onvermogen om toe te geven dat verdriet er is, kan de situatie verergeren, doordat iemand zich verplicht voelt om sterk te blijven. Door de pijn te uiten en er ruimte voor te geven, kan de kans op emotionele heling toenemen.
Zelfacceptatie en de kracht van kwetsbaarheid
Het omarmen van kwetsbaarheid is essentieel voor persoonlijke groei en acceptatie. De kracht van zelfacceptatie stelt iemand in staat om in moeilijke tijden zich niet schuldig te voelen over emotionele momenten. Dit kan betekenen dat iemand het recht heeft om zich zwak en verdrietig te voelen zonder zichzelf te veroordelen. Deze acceptatie creëert ruimte voor een gezondere relatie met zichzelf en kan leiden tot een diepere verbinding met anderen.
De noodzaak van sociale verbinding
Mensen zijn sociale wezens en hebben de behoefte om verbonden te zijn met anderen. Het gevoel van eenzaamheid kan verergeren wanneer iemand niet deelt hoe ze zich voelen en dit voor zichzelf houdt. Het is belangrijk om relaties te onderhouden en hulp te vragen wanneer dat nodig is om gevoelens van isolatie te verminderen. Het ontwikkelen van een netwerk van steun kan de algehele mentale gezondheid verbeteren en het makkelijker maken om met eenzaamheid om te gaan.
Mirjam (60) voelt zich, na een scheiding en het verlies van haar moeder en zus vlak voor de coronatijd, soms overspoeld door een gevoel van eenzaamheid, ook al houdt ze ervan om alleen te zijn. Ze mist de sterke, onafhankelijke versie van zichzelf die ze ooit was en worstelt met het feit dat ze haar emoties vaak niet wil toelaten. In deze aflevering onderzoekt ze samen met Berthold hoe ze deze gevoelens kan omarmen en leert inzien dat het oké is om je eenzaam te voelen.
Met deze aflevering willen we graag extra aandacht vragen voor de Week tegen eenzaamheid (26 september t/m 2 oktober 2024).
48,6% van de Nederlandse volwassenen voelt zich eenzaam en 11,4% van de jongeren voelt zich eenzaam. (bron)
Er zijn meerdere organisaties die zich inzetten voor het bestrijden van eenzaamheid, waaronder NLvoorelkaar. NLvoorelkaar is het grootste platform voor vrijwillige inzet in Nederland. Mensen die iets moois voor een ander willen betekenen of zelf wat hulp kunnen gebruiken kunnen elkaar daar vinden. Of je valt in beide categorieën: ‘Als je een maatje zoekt, kun je er vaak ook een zijn.’
Heb je last van zelfmoordgedachten of maak je je zorgen om iemand? Neem contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) of 113.nl.
Heb je een vraag, suggestie of feedback? Of wil je een reactie sturen naar de podcastgast? Mail naar podcast@omdenken.nl.
De Omdenken scheurkalender 2025 is er! Dit keer weer met de zaterdag en zondag op een eigen blaadje én een handige kartonnen standaard om 'm mee neer te zetten. Oh, en hij is er ook in het Engels. Ze gaan als warme broodjes, dus koop snel jouw exemplaar via https://www.omdenken.nl/winkel.
Wil je zelf te gast zijn in de podcast? Ga naar www.omdenken.nl/podcast Wil je reageren? Mail naar podcast@omdenken.nl
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode