Maite Vermeulen - Feit: met feiten over migratie overtuig je niemand. Zo vertel je wél een pakkend progressief migratieverhaal
Dec 31, 2024
auto_awesome
In gesprek met Maite Vermeulen, Correspondent Migratie en expert in campagne strategieën, ontdekken we de kracht van verhalen in het migratiedebat. Maite legt uit waarom feiten alleen niet overtuigen en hoe emotionele verhalen effectiever kunnen zijn. Ze deelt inzichten van de beste campagnevoerders wereldwijd en benadrukt het belang van empathie en connectie met het publiek. Met praktische tips helpt ze luisteraars om een pakkend en progressief migratieverhaal te vertellen.
Emotie en menselijke ervaringen zijn cruciaal voor effectievere communicatie in het migratiedebat dan alleen feiten en bewijs gebruiken.
Het benadrukken van positieve waarden en herkenbare verhalen kan helpen om empathie te creëren en publieke opinie te beïnvloeden.
Deep dives
De kracht van emotie boven feiten
Emotie speelt een cruciale rol in hoe mensen informatie verwerken en tot oordelen komen, zo blijkt uit inzichten van campagnestrateeg Anad Schenker-Ossorio. Ondanks het feit dat progressieven vaak vasthouden aan feiten en empirisch bewijs, overtreffen emoties deze elementen als het gaat om overtuigen. Schenker Osorio legt uit dat zelfs wanneer feiten worden gepresenteerd, zoals voorbeelden die de werkelijke situatie aantonen, mensen deze vaak negeren als ze niet in lijn zijn met hun bestaande overtuigingen. Dit benadrukt dat om effectief te communiceren, vooral in het migratiedebat, men verder moet kijken dan alleen feiten en zich moet richten op het aanspreken van de emotionele en cognitieve onmiddellijke reacties van het publiek.
Het belang van boodschap en waarden
Progressieve boodschappen lopen vaak het risico om te verzanden in tegenstellingen in plaats van het communiceren van wat zij willen bereiken, zoals blijkt uit de uitleg van Schenker Osorio. In plaats van te focussen op wat tegenstanders verkeerd doen, zou de nadruk moeten liggen op positieve waarden, wat iedereen echt wil, zoals veiligheid en een goed leven. Het vermidemnen van negatieve framing en het concretiseren van positieve uitspraken kan de effectiviteit van een boodschap ervan aanzienlijk vergroten. Dit principe wordt geïllustreerd door voorbeelden zoals het creëren van een eerlijk migratiesysteem, dat een veel krachtiger boodschap vervult dan simpelweg oppositie tegen grensmuren.
Empathie en herkenning in communicatie
Om te winnen in het migratiedebat is het oproepen van empathie in plaats van sympathie van essentieel belang, volgens campagnestrateeg Israël Butler. Het vertellen van herkenbare verhalen, zelfs van ogenschijnlijk ongebruikelijke groepen, kan de deur openen voor begrip en identificatie van mensen met verschillende ervaringen. Voorbeelden uit campagnes in Australië laten zien hoe persoonlijke verhalen de publieke opinie kunnen beïnvloeden door mensen te herinneren aan hun eigen leven, wat kan leiden tot een emotionele connectie. Dit benadrukt de noodzaak om de communicatie te centreren rondom menselijke ervaringen, in plaats van alleen beleidsmatige of juridische argumenten.
1.
Effectieve Campagnestrategieën voor het Migratiedebat
Of je het nu wilt opnemen voor migranten, lhbti’ers of welke minderheid dan ook – een winnend verhaal houdt zich altijd aan dezelfde regels. Dat leerde ik van de beste progressieve campagnemakers ter wereld.
Opname: Julius van IJperen Montage & mixage: Tom Ruijg
Maak ook onafhankelijke journalistiek mogelijk: corr.es/wordlid Vragen of opmerkingen? Mail naar post@decorrespondent.nl