De hoe-vind-ik-mezelf-steeds-weer-opnieuw-uit wetenschap
Dec 2, 2024
auto_awesome
Wouter Dijk, landenmanager bij Xerox, deelt zijn inzichten over de transformatie van Xerox van een traditionele producent naar een innovatieve dienstverlener. Hij bespreekt het innovatieve pay-per-use model en zijn rol in de digitalisatie van bedrijfsprocessen. Dijk belicht ook hoe Xerox inspeelt op nieuwe technologieën, zoals AI, en de uitdagingen van papierverwerking aanpakt. Verder legt hij de nadruk op het belang van klantgerichte oplossingen en de noodzaak voor bedrijven om zich voortdurend aan te passen aan de veranderende markt.
Xerox heeft zijn businessmodel succesvol getransformeerd van hardware naar digitale diensten, waarbij 60% van hun omzet nu uit informatiemanagement komt.
Klantinzicht en technologische oplossingen hebben Xerox in staat gesteld om innovatieve maatwerkoplossingen te bieden en relevant te blijven in een veranderende markt.
Deep dives
De transformatie van Xerox
Xerox heeft een indrukwekkende transformatie ondergaan van een hardwareproducent naar een dienstverlener. Oorspronkelijk bekend om hun printers en kopieermachines, heeft het bedrijf zich uitgebreid naar digitale diensten die organisaties helpen met informatiemanagement. Met de verschuiving naar digitale documentverwerking spelen ze in op de hoge kosten en foutenlasten die zoals ze bij veel bedrijven vóórkomen. Vandaag de dag is maar liefst 60% van hun inkomsten afkomstig van digitale diensten, waarbij ze een breed scala aan oplossingen bieden die verder gaan dan simpel printen.
Innovatie door klantinzicht
Xerox heeft bewezen dat het essentieel is om in dialogue met klanten innovaties te ontwikkelen. Door langdurige contracten hebben ze een diepgaand inzicht in de bedrijfsprocessen van hun klanten, wat hen in staat stelt om specifieke problemen te identificeren en maatwerkoplossingen te bieden. Dit kan variëren van het ontwikkelen van automatische systemen om inkooporders te verwerken tot fraudedetectie voor banken. Het combineren van klantinzicht met technologische oplossingen heeft Xerox geholpen om relevant te blijven en uit te groeien tot een moderne speler in de dataverwerking.
Het belang van aanpassingsvermogen
Voor bedrijven zoals Xerox is het cruciaal om wendbaar te blijven in een snel veranderende markt. De strategie om zich te richten op bredere informatiestromen en processen in plaats van uitsluitend te focussen op hardware heeft hen geholpen om concurrentie te voorkomen, zoals bij andere merken die zijn achtergebleven. Deze aanpassingen vereisen niet alleen het durven loslaten van oude businessmodellen, maar ook de bereidheid om samen te werken met andere technologiebedrijven. Het getuigt van vooruitziendheid om een omgeving te creëren waarin innovatie en samenwerking centraal staan.
Van papier naar digitaal. Van producent naar dienstverlener. De transformatie van Xerox leest als een echte praktijkcase voor innovatiestrategen.
Deze aflevering in het kort: ⇨ Het businessmodel van Xerox ⇨ Je eigen business disrupten, hoe werkt dat? ⇨ Sinterklaasgedichten door AI
Businessmodellen zijn niet in beton gegoten. Sterker nog, als je je niet voortdurend blijft aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid, dan gaat je bedrijf als vanzelf een keer kopje onder. Bij Xerox hebben ze dat goed tussen hun oren geknoopt. Het bedrijf dreef decennialang op printers en kopieermachines, maar haalt de meeste omzet nu uit digitale diensten. Daarbij draait het telkens weer om het managen van informatiestromen. Zo verzorgt Xerox onder meer de overheidscommunicatie over inentingen. Ook is het bedrijf actief met fraudedetectie-software voor banken, vertelt landenmanager Wouter Dijk.
Patrick noemt Xerox een absoluut klassiekertje in het domein van innovatie en strategie. Het bedrijf was eind jaren ‘50 namelijk de allereerste organisatie met een pay-per-use model. Hun nieuwe kopieermachine bleek destijds voor veel partijen te duur om aan te schaffen. Xerox loste dat op door klanten voortaan per printje te laten betalen. Vandaag de dag speelt pay-per-use trouwens nog steeds een grote rol in het businessmodel van Xerox.
Donderdag is het pakjesavond. Honderdduizenden Nederlanders moeten deze week weer aan de slag met hun Sinterklaasgedicht. De mannen van AI.nl hebben daarom in samenwerking met ADC Consulting een digitale hulpsint ontwikkeld. Moet je zelf met een rijm aan de slag? De tool sinterklaasgedichten.ai helpt je een handje op weg. Veel mensen weten de tool te vinden. ‘Het stoom komt deze dagen uit ons serverpark’, aldus Gieling.