#857 - Beleggen en Big Tech - hoe we allemaal welvarend worden
Jan 10, 2025
auto_awesome
De impact van Big Tech op de democratie wordt onder de loep genomen, met kritische vragen over wie de controle heeft in een gedigitaliseerde wereld. Er wordt gediscussieerd over de verdeling van rijkdom en de rol van beleggen als middel voor financiële onafhankelijkheid. De uitdagingen en kansen van digitalisering voor de overheid, evenals de strijd om sociale media platforms zoals Blue Sky en X, komen aan bod. Ook wordt ingegaan op het belang van vroeg beleggen en de noodzakelijke veranderingen in het onderwijs.
Digitalisering en afhankelijkheid van Big Tech vormen risico's voor de democratie en vereisen dringend politiek toezicht en controle.
Een eigendomsgedreven democratie kan burgers meer invloed geven op technologieën, zodat zij zowel financieel als politiek profiteren.
Deep dives
De impact van digitalisering op de democratie
Digitalisering vormt een potentieel risico voor de democratie en het rechtsstaatprincipe, vooral wanneer wetgevers afhankelijk worden van technologie voor de uitvoering van wetten. Het complexe proces van wetgeving, dat nog zeer analoog is, wordt steeds vaker vertaald naar digitale systemen door programmeurs, vaak zonder adequate politieke of juridische controle. Dit kan leiden tot situaties waarin beslissingen over bijvoorbeeld bijstandsuitkeringen of verblijfsvergunningen worden genomen door algoritmes, zonder dat de burgers hier invloed op hebben. De toeslagenaffaire is een overduidelijk voorbeeld van hoe dergelijke systemen verkeerde uitkomsten kunnen veroorzaken, wat het belang van politiek toezicht op digitalisering benadrukt.
Problemen met Big Tech en overheidsafhankelijkheid
Overheden raken steeds afhankelijker van grote technologiebedrijven om wetsimplementatie te faciliteren, maar deze afhankelijkheid komt met risico's. Big Tech heeft zich al in de politiek gemanipuleerd, zoals blijkt uit de betrokkenheid van de Nederlandse Belastingdienst bij belastingontwijking voor bedrijven als Uber. Het probleem ligt niet alleen in de technologie zelf, maar ook in hoe overheden hun eigen processen onvoldoende hebben digitaliseerd, waardoor ze kwetsbaar worden voor technische fouten of misbruik. Dit roept vragen op over de controle en transparantie van technologie die door overheden wordt ingezet.
Machtsverhoudingen en belangen in de politiek
De politiek lijkt te worstelen met de impact van digitalisering en de opkomst van Big Tech, wat leidt tot een onduidelijke agenda en beperkte publiek debat. Politici zijn zich vaak niet bewust van hoe digitalisering en technologie ingrijpen op burgers en hun rechten. Voorbeelden van politieke betrokkenheid, zoals de commissie digitale zaken, worden genoemd, maar er heerst een gebrek aan concrete actie en heldere communicatie richting het publiek. Dat dit onderwerp niet prominent is tijdens verkiezingen wijst op de laagdrempeligheid van deze kwesties binnen het grotere politieke discours.
Dromen van een eigendomsdemocratie
Er zijn voorstellen gedaan voor een 'eigendomsgedreven democratie', waarin burgers meer betrokken worden bij het eigenaarschap van belangrijke technologieën en bedrijven. Dit zou kunnen helpen om de ontwikkelingen in de digitale en technologische sector meer democratisch te maken. De discussie omvat hoe uit onverwachte hoek burgers kunnen profiteren van grote infrastructuurprojecten, zoals windmolenparken, door eigendom te delen. Door actief aandeelhouder te zijn, zouden burgers niet alleen financieel kunnen profiteren, maar ook hun stem kunnen laten horen in bedrijfspolitiek, wat mogelijk leidt tot meer aandacht voor maatschappelijke belangen.
Jort Kelder praat met prof. mr. dr. Reijer Passchier (o.a. universitair docent staatsrecht en rechtstheorie voor de Open Universiteit) en dr. Chris Aalberts (onderzoeker en journalist, specialiteit 'politieke communicatie') over hoe we rijkdom beter zouden kunnen verdelen en we in deze tijden van automatisering en AI niet te afhankelijk worden van Big Tech (tsja, moeten we nou bang zijn voor Elon Musk, Jeff Bezos en Mark Zuckerberg of juist hun ondernemingsdrift vieren?!). Zou dat via property owning democracy lukken of toch beleggen?
Van Passchier verscheen onlangs het boek 'De vloek van Big Tech'.
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode