171. Competitive Advantage Period (met Kevin Schoovaerts) | € 406.800
Jul 11, 2024
auto_awesome
Kevin Schoovaerts, Investeringsprofessional van Atmos Invest, bespreekt de Competitive Advantage Period (CAP) en hoe dit de waardering van bedrijven beïnvloedt. Hij illustreert dit met voorbeelden van Amazon, Alfen en Visa. Ook worden topics zoals growth traps, value traps, en het belang van duurzaamheid in investeringen behandeld.
De lengte van het concurrentievoordeel hangt sterk af van het management en hun groeimindset.
Beleggers kunnen de waardering van een bedrijf beter begrijpen door te kijken naar de Market Implied CAP.
Het vermogen van bedrijven om te groeien en waarde te behouden wordt beïnvloed door de duur en groeiadvantageperiode.
Deep dives
De competitive advantage period: inzicht in waardecreatie van kwaliteitsbedrijven
De competitive advantage period is cruciaal om te begrijpen waarom kwaliteitsbedrijven de neiging hebben om duur te lijken. Dit concept biedt inzicht in waarom bepaalde kwaliteitsbedrijven met een hogere koers-winstverhouding op de markt worden verhandeld. Het gaat om het vermogen om de duur van het concurrentievoordeel te evalueren en te begrijpen waarom sommige bedrijven met minder snelle groei toch hogere waarderingen behouden.
Het belang van de mentaliteit van het management voor langdurige waardecreatie
Het succes van een bedrijf en de verlenging van de cap hangen sterk af van het management. De groeimindset van het management, gericht op het nooit optimaliseren en voortdurend streven naar een betere toekomst, bepaalt grotendeels de duurzaamheid van het concurrentievoordeel en het vermogen om waarde op lange termijn te creëren. Managementbeslissingen om te investeren in toekomstige groei en duurzaamheid zijn van cruciaal belang voor het behouden van competitief voordeel.
De kritische rol van de market implied cap bij beoordeling van waardering
De Market Implied CAP biedt een essentieel hulpmiddel bij het beoordelen van de waardering van een bedrijf. Door te kijken naar wat de markt impliceert over de duurzaamheid van het concurrentievoordeel en deze informatie te vergelijken met sectorgegevens, kunnen beleggers onder- of overwaardering van een bedrijf identificeren. Het is een praktische benadering om inzicht te krijgen in de lengte van de cap en daarmee de waardering van een bedrijf te verbeteren.
Winstgroei van Nvidia versus S&P 500 benchmark
Nvidia heeft aanzienlijk hogere winstgroei vertoond in vergelijking met de S&P 500 benchmark over de afgelopen tien jaar. De groeiadvantageperiode wordt benadrukt als de duur waarin een bedrijf beter kan groeien dan een benchmark, wat essentieel is voor concurrentievoordeel. Een matrix combineert modus en groei, waarbij big tech als echte wealth creators naar voren komen.
Waarschuwing voor quality traps bij beleggen
Quality traps hebben een sterke mode en duurzaamheid, maar vertonen weinig winstgroei in vergelijking met de markt. Dit kan leiden tot stilstand in groei en onderprestatie. Het is cruciaal om bedrijven met lange modes en aanhoudende groei te identificeren om te voorkomen dat ze in kwaliteitstraps vallen.
Bij beleggen in kwaliteit kijk je natuurlijk naar het competitief voordeel. Maar nóg veel interessanter is de vraag: hoe lang kan een bedrijf dat behouden? De Competition Advantage Period, oftewel de cap, is een belangrijk onderdeel van je gedachtegang bij het kiezen van aandelen en onmisbaar voor je waardering. Met gast Kevin Schoovaerts van Atmos Invest bespreken we de beperkingen van de DCF-methode en leggen uit hoe je de lengte van een competitief voordeel kunt benaderen. Daarnaast maken we kennis met de growth trap en value trap, die je in een prettig portfolio eigenlijk wil vermijden. Op tafel liggen voorbeelden als Amazon, Alfen en Visa.
1) We maken gebruik van programmatic advertising, wat inhoudt dat we geen invloed hebben op de spots die in de podcast worden afgespeeld. Dit is vergelijkbaar met tv, YouTube, radio en de krant, uiteraard met uitzondering van de advertenties die we zelf hebben ingesproken.
2) Deze podcast is 100% expertise-vrij en alleen geschikt voor amusementsdoeleinden. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies.