Geluid 'filmen' met akoestische camera's uit Eindhoven
May 21, 2024
auto_awesome
Rick Scholte, CEO van Sorama, vertelt in de podcast hoe zijn bedrijf werkt aan akoestische camera's om geluid 'te filmen'. De camera's kunnen geluidsbronnen weergeven en hebben toepassingen in de industrie, stadsbewaking en sportevenementen. Sorama staat voor de uitdaging om de meest winstgevende markt te vinden voor hun innovatieve technologie.
Sorama lokaliseert geluidsbronnen met kleurpatronen op beeld voor industriele toepassingen.
Geluidscamera's detecteren gas- en persluchtlekken in fabrieken om energieverspilling tegen te gaan.
Flexibel SaaS-model biedt maatwerk in softwarefunctionaliteiten voor klanten van geluidscamera's.
Deep dives
Geluidsafbeeldingstechnologie in de industrie
Sorama brengt geluid visueel in beeld door geluidsdrukverschillen te tonen als kleurpatronen op beeld. Het idee ontstond door het belang van geluidsmetingen bij Philips, wat resulteerde in het meten van geluidsdrukken rond apparaten. Door het gebruik van geavanceerde microfoons kunnen geluidsbronnen nauwkeurig worden gelokaliseerd, waardoor problemen zoals excessief geluid in fabrieken kunnen worden vastgesteld.
Toepassingen in geluidsdetectie
Sorama's geluidscamera's bieden talloze toepassingsmogelijkheden, waaronder het detecteren van gas- en persluchtlekken in fabrieken, waardoor energieverspilling wordt tegengegaan. Deze technologie maakt gebruik van geïmporteerde microfoons die geluidsgolven omzetten in elektrische signalen voor analyse. Het systeem kan zelfs lekkages detecteren op afstanden van 10-30 meter.
Softwareontwikkeling en marktverbreding
Het ontwerp van Sorama's geluidscamera's, inclusief de benodigde software, wordt intern ontwikkeld, terwijl de productie in België plaatsvindt. Met de focus op product-marktcombinaties en continue productontwikkeling breidt Sorama zich uit naar wereldwijde markten. De bedrijfsstructuur is gericht op interne specialisatieteams die zich richten op verschillende toepassingsgebieden en markten, zoals industriële geluidsdetectie en stedelijke geluidsmonitoring.
Innovatie in SaaS-model: Continue software-updates en klantkeuze in functionaliteiten
Het podcastgesprek behandelt het innovatieve aspect van het SaaS-model dat continue software-updates mogelijk maakt voor producten zoals camera's. Klanten hebben de optie om te kiezen welke specifieke functies ze willen betalen. Hier worden de voordelen van flexibiliteit en maatwerk in softwarefunctionaliteiten benadrukt.
Veiligheid en marktpotentie van geluidscamera's in verschillende sectoren
De podcast belicht de cruciale rol van geluidscamera's in veiligheidstoepassingen, zoals het detecteren van lekken in omgevingen met explosieve gassen. De gesprekspartners onderzoeken tevens het potentieel van geluidscamera's in diverse sectoren zoals stadions en gebouwen voor het meten van geluidslekken en het creëren van een veilige omgeving. Daarnaast wordt de uitdaging van het aantrekken van internationaal talent en de impact van regelgeving op het opereren van bedrijven besproken.
Geluid kan je 'filmen' en dat is ook nog eens heel handig, ontdekken Ben van der Burg en Daniël Mol in deze nieuwe aflevering van De Technoloog. Te gast is Rick Scholte, CEO en oprichter van Sorama, een bedrijf uit de Eindhoven (hoe kan het ook anders) dat al jaren werkt aan akoestische camera's.
Met honderden of soms duizenden microfoons kunnen de apparaten van Sorama de bronnen van geluid weergeven, alsof je op de afkijk van een thermografische camera kijkt. Dat heeft verschillende toepassingen: als controlemechanisme in de zware industrie, als flitspaal voor geluid in de grote stad en als tool voor 'fan engagement' bij grote sportwedstrijden.
Al die verschillende markten roepen wel de vraag op waar Sorama zich nu eigenlijk op wil richten. Het bedrijf heeft duidelijk interessante technologie in handen, maar waar zit de meest nuttige (en dus ook winstgevende) toepassing?