Hoogleraar Roel Vertegaal bespreekt impact van ontwerpkeuzes in software en hardware op verslavend design, verdienmodellen en gebruiksvriendelijkheid van technologie. Hij pleit voor meer frictie in tech om problemen op te lossen, terwijl de populariteit van 'dumbphones' en vinyl weer stijgt.
01:04:36
forum Ask episode
web_stories AI Snips
view_agenda Chapters
auto_awesome Transcript
info_circle Episode notes
question_answer ANECDOTE
Gebroken schermen
Roel Vertegaal ontwikkelde buigzame schermen, maar zag dat de eerste modellen, zoals de Samsung Fold, braken door zuurstof en roest.
Huawei's Mate X heeft een beter scharnier, waardoor het plat valt, in tegenstelling tot de driehoekige vouw van de Samsung.
insights INSIGHT
Interactie met Foldables
Foldable telefoons bieden interactiemogelijkheden met sensoren.
Door de vouw als input te gebruiken, simuleer je bijvoorbeeld een boek en blader je makkelijker.
question_answer ANECDOTE
Aandachtgestuurde Interface
Roel Vertegaal ontwikkelde aandachtgestuurde interfaces, die nu in de Apple Vision Pro zitten.
Zijn technologie, 'attention awareness', bestuurt icoontjes met oogbewegingen.
Get the Snipd Podcast app to discover more snips from this episode
Ontwerpkeuzes in zowel software als hardware hebben grote gevolgen voor de uiteindelijke gebruikservaring en, in het verlengde, ook de impact op de samenleving. Dat leren Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in deze nieuwe aflevering van De Technoloog.
Te gast is Roel Vertegaal, Hoogleraar Mens-computer Interactie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en ook nog eens ondernemer. Roel is grondlegger van het Human Media Lab, dat onder meer o.a. de flexibele telefoon, oog-gestuurde Personas (Apple Vision Pro) en de aandachts-gestuurde gebruikersinterface (je iPhone ontgrendelen met een blik in de camera) uitvond. Met Roel gaan we dieper in op de impact die ontwerp van software en hardware heeft op ons dagelijks leven. Zo blinken de bekende socialmediaplatformen uit in verslavend design. In de afgelopen vijftien jaar is het verdienmodel zich bijna volledig gaan richten op de aandacht en tijd van gebruikers. Dat moet veranderen, denkt Roel.
Het past misschien wel in een groter plaatje, want onze technologie is kortweg té gebruiksvriendelijk geworden. Dat heeft verslavende kenmerken. Het introduceren van meer frictie kan deze problemen verhelpen. En die beweging is al gaande. Bijvoorbeeld door de 'dumbphone' die aan populariteit wint, maar ook de opleving van de markt in eerste- en tweedehands vinyl. Het aanslingeren van Spotify is extreem veel makkelijker, maar de fysieke beleving van een plaat heeft nog steeds meerwaarde.