Theoloog Alain Verheij over zijn ongeduld met God | Het Uur
Mar 29, 2024
auto_awesome
Theoloog Alain Verheij deelt in het gesprek met Pieter van der Wielen zijn liefdevolle zoektocht naar antwoorden op vraagtekens en kritiek op God, waarbij hij oude Bijbelverhalen gebruikt om hedendaagse kwesties te belichten. Ze bespreken de troost van balans tussen de wereld zoals die is en toekomstige verbetering, het belang van 'magie' in het leven en het omarmen van dualiteit tussen goed en kwaad in de wereld.
Oude Bijbelverhalen bieden inzichten over omgaan met ziekte en aftakeling.
Verliezers geven waardevolle lessen en inzichten, in contrast met succesvolle winnaars.
Leven met onvolmaaktheid en schuld vereist erkenning van genade en vergeving.
Deep dives
Kansen ontdekken met Generative AI
Capgemini helpt bedrijven transformaties te ondergaan met Generative AI, waardoor ondernemers nieuwe kansen kunnen ontdekken en benutten. Generative AI wordt ingezet om ideeën tot leven te brengen en eigen mogelijkheden vorm te geven.
Relevantie van oude bijbelverhalen in het dagelijks leven
Alain Verheij, de Twitter-theoloog des Vaderlands, benadrukt dat oude bijbelverhalen nog steeds relevant zijn en mensen kunnen helpen in hun dagelijks leven. In zijn boek 'De zin van ziek' verkent hij hoe verhalen uit de Bijbel, zoals die van Lazarus en de Bijbelse plagen, inzichten bieden over het omgaan met ziekte en aftakeling.
De kracht van kwetsbaarheid en verliezersperspectief
Het verhaal van Jezus als ultieme verliezer staat centraal, waar hij bewust kiest om zich te vernederen en al het kwaad te doorstaan zonder kracht te tonen. Alain Verheij benadrukt dat het eigenlijk de verliezers zijn die waardevolle lessen en inzichten bieden, in contrast met de verheerlijking van succesvolle winnaars die hun eigen agenda nastreven. Hij moedigt aan om de kwetsbaarheid te omarmen en te leren van de ervaringen van degenen die tegenslagen hebben gekend.
Contra het maakbaarheidsdenken en schijnveiligheid
Verzet tegen het maakbaarheidsdenken en de schijnveiligheid in de samenleving wordt benadrukt, waarbij Alain Verheij waarschuwt voor het najagen van oppervlakkige succesverhalen en materiële welvaart. Hij pleit voor het erkennen van kwetsbaarheid, het omarmen van de verliezers en het stellen van existentiële vragen om echte verbinding en inzicht te creëren.
Op zoek naar de historische Jezus
Het blijft lastig om de historische Jezus te definiëren, gezien de beperkte bronnen die over hem beschikbaar zijn. Er wordt gesuggereerd dat hij gezien kan worden als een figuur vergelijkbaar met Gandhi of Nelson Mandela, die streefde naar menselijkheid en gelijkheid. De boodschap van gelijkheid en medemenselijkheid die hieruit voortkomt, botst met machtsstructuren en politiek. Het belichten van radicale menselijke waarden en het uitdagen van gevestigde machtsverhoudingen zorgen voor complexiteit en conflicten in interpretaties.
Omgaan met schuld en imperfectie
Leven met het besef van ziekte, de schuld van consumptiegedrag en de onrechtvaardigheden in de wereld creëren een gevoel van onvolmaaktheid en schuld. De onmogelijkheid om perfectie na te streven, ondanks inspanningen voor bewuste consumptie en milieubewustzijn, brengt dilemma's met zich mee. Ondanks erkenning van fouten en onvolkomenheden, blijft het concept van genade en vergeving essentieel, wat parallel loopt met het verhaal van Pasen en de bevrijding van schuld en zonde.
Hoe hou je je staande in een onrechtvaardige wereld? Theoloog Alain Verheij – de ‘Twittertheoloog des vaderlands’– vindt dat we nog veel van oude Bijbelverhalen kunnen leren. In zijn nieuwste boek – De zin van ziekte – gaat hij terug naar de tijd van Lazarus, Bijbelse plagen en melaatsen om vandaag de dag om te leren gaan met ziekte en aftakeling. Met Pieter van der Wielen praat hij over zijn eigen ‘liefdevolle zoektocht’, vraagtekens en kritiek op God en het geloof. Over hoe een stukje ‘magie’ ons leven meer de moeite waard maakt, en alles alleen met ratio verklaren vaak een leugen is (“Rembrandt is ook niet een paar klodders verf op een doek, daar gebéurt iets.”). En dat het – gelovig of niet – troost geeft balans te hebben tussen aan de ene kant: ‘ik zie dat het niet best is met de wereld en met mij’, en aan de andere kant: ‘de wereld zal mooier worden, het komt wel goed, uiteindelijk’.