Deze aflevering duikt in het actuele medische nieuws zoals hondsdolheid en SSRI's voor premenstrueel syndroom. Er wordt een interessant voorspelmodel voor schildklierzorg besproken dat beter blijkt te zijn dan traditionele richtlijnen. De invloed van demografische factoren op risicobeoordeling bij beroertes wordt benadrukt. Ook wordt gekeken naar de werking van neussprays en leefstijladviezen bij verkoudheid. Tot slot zijn er nieuwe richtlijnen voor de behandeling van schurft en infecties die de luisteraar niet wil missen.
Het integreren van leeftijd en geslacht in de triage van BFAST-positieve patiënten kan de diagnose en behandeling van beroertes verbeteren.
Continu gebruik van SSRI's toont significant betere resultaten bij de behandeling van het premenstrueel syndroom dan cyclisch gebruik, hoewel bijwerkingen optreden.
Deep dives
Verbetering van triage bij beroerte
Een recent onderzoek toont aan dat het betrekken van leeftijd en geslacht kan helpen bij de triage van patiënten met een positieve BFAST-score, die een indicatie kan zijn voor een beroerte of TIA. Van de 1289 BFAST-positieve patiënten die in Utrecht werden onderzocht, kreeg 56% een correcte diagnose, maar slechts 75% van hen werd met hoge urgentie behandeld. Dit onderzoek suggereert dat het voorspellen van de risico's op beroerte of TIA kan verbeteren door deze demografische gegevens aan de evaluatie toe te voegen. Voor jongere patiënten blijft het risico onder de 20%, terwijl het voor oudere mannen en vrouwen boven de 70 jaar boven de 50% ligt, wat wijst op de noodzaak om de triage te optimaliseren.
Optimalisatie van levothyroxine-dosering
Een ander onderzoek richtte zich op het sneller bepalen van de juiste dosering levothyroxine bij patiënten met hypothyreoïdie. Een studie met 19.000 patiënten liet zien dat slechts 55% van de huisartsen de aanbevolen startdosis volgde, wat de noodzaak van betere richtlijnen onderstreept. Door factoren zoals TSH-niveaus en leeftijd in een voorspelmodel te integreren, kon in 58% van de gevallen een stabiele dosis worden voorspeld. Dit biedt perspectief op tijdswinst in de behandeling, hoewel verdere validatie van het model in andere populaties essentieel is.
Effectiviteit van SSRI's bij PMS
Onderzoek heeft aangetoond dat continu gebruik van selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI's) effectiever kan zijn bij de behandeling van het premenstrueel syndroom (PMS) dan cyclisch gebruik. In een meta-analyse van 34 studies werd een significante reductie van symptomen vastgesteld bij vrouwen die SSRI's gebruiken, met een gemiddeld verschil van -0,57. Hoewel bijwerkingen zoals misselijkheid en slaperigheid werden gerapporteerd, was het effect op de symptomen voldoende om de geboden behandeling te overwegen. Dit onderzoek roept op tot meer aandacht voor het gebruik van SSRI's in deze context, naast hormonale therapieën.
Bewustzijn van hondsdolheid onder reizigers
Een studie heeft aangetoond dat veel reizigers onvoldoende kennis hebben van hondsdolheid en de bijbehorende risico's. Van de 301 volwassen deelnemers aan de studie, dacht bijna een derde naar een laag-risicoland te reizen, terwijl ze dat niet deden, en 20% voelde zich niet voldoende geïnformeerd over hondsdolheid. Het onderzoek benadrukt dat zelfs hoogopgeleide reizigers vaak niet op de hoogte zijn van belangrijke preventieve maatregelen, zoals post-expositieprophylaxe binnen 4-2 uur na contact met een potentieel besmet dier. Deze bevindingen onderstrepen de noodzaak voor betere voorlichting aan reizigers om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen.
Van hondsdolheid tot SSRI's voor het premenstrueel syndroom en van neussprays bij verkoudheid tot de juiste dosering levothyroxine met een voorspelmodel. Deze onderwerpen komen aan bod in de nieuwsbespreking van februari. Marco Krukerink en Sjoerd Bruggink, beiden huisarts, bespreken de belangrijkste nieuwsberichten van afgelopen maand en nemen direct de belangrijkste wijzigingen in de herziene NHG-Behandelrichtlijn Scabiës met je door.
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode