Kristoffer Rønneberg, utenriksjournalist og programleder i Aftenpodden USA, tar oss med inn i den dystre virkelighetsoppfatningen som preger mange amerikanere i dag. Gjennom paralleller til Gotham City utforskes temaer som korrupsjon og kriminalitet. Rønneberg analyserer hvordan Trump-tilhengere opplever moralsk forfall i samfunnet, samtidig som han belyser 'slem verdensyndrom' og medienes rolle i å skape frykt. Frustrasjonene som har økt etter pandemien, gir også Trump opportuniteten til å styrke sin posisjon.
Mange amerikanere ser på livet gjennom en dystopisk linse, noe som fører til en skepsis mot demokratiske normer og politiske institusjoner.
Donald Trump utnytter folks misnøye ved å fremstille et skremmende bilde av landet, noe som kan føre til polarisering og støtte for uvanlige politiske løsninger.
Deep dives
Dystopisk virkelighet
Mange amerikanere opplever en virkelighetsoppfatning som ligner på en dystopisk skildring, hvor de ser oppløsning av samfunnsnormer og demokrati. Dette speiles i hvordan de omtaler det politiske landskapet som preget av korrupsjon og ineffektivitet, parallelt med den fiktive byen Gotham City. For eksempel tror en betydelig andel av republikanerne at den nåværende presidenten ikke er legitim, og mange anser at USA er i økonomisk resesjon, til tross for at tallene viser det motsatte. Dette kan skape en illusjon av en mer uhyggelig virkelighet enn det som faktisk eksisterer, der negative narrativer får dominere offentlig diskusjon og oppfatning av samfunnet.
Media og undergangsprofetier
Underholdningsproduksjoner preger den samfunnsmessige oppfatningen og kan forsterke følelsen av en truende realitet. Dystopiske filmer og serier, som The Penguin, kan føre til det som kalles 'slem verdenssyndrom', hvor seerne blir påvirket av den mørke fremstillingen av verden. Forskning har vist en klar sammenheng mellom eksponering for slik underholdning og hvordan folk oppfatter sin egen virkelighet, forsterket av sosiale medier som gir et skjevt bilde av dagens tilstand. Det fører til polarisering, der folk i forskjellige politiske leire mottar informasjon fra helt ulike kilder, som gir et negativt syn på den ene gruppen og styrker de dystopiske følelsene.
Den amerikanske drømmen og politisk retorikk
Til tross for et blomstrende økonomisk klima, opplever mange amerikanere en svakere forbindelse til den amerikanske drømmen, noe som former deres misnøye overfor myndighetene. Donald Trump utnytter denne misnøyen ved å male et skremmende bilde av landet, hvor han appellerer til velgerne med ideer om at landet er i forfall. Denne retorikken tar bort fokuset fra ledelsesstrukturer og konkrete løsninger, mens den i stedet bygger en myte om en korrumpert elite. Dette gjør at enkelte blir mer åpne for uvanlige politiske løsninger, i håp om å løfte seg fra opplevd urettferdighet og skape endringer i et system de anser som ødelagt.
Mye går så det suser i USA. Likevel ser mange mørkt på livet. Som om de levde i annen verden. Den dystre virkelighetsoppfatningen er godt nytt for flere - også Donald Trump. Med programleder i Aftenpodden USA, Kristoffer Rønneberg. Foto: Ben Gray/AP/NTB
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode