Hoe fruitvliegjes ooit het verschil tussen man en vrouw bepaalden
May 22, 2024
auto_awesome
Gemma Ven en Laura Wismans bespreken hoe genderrollen en vooroordelen zijn ontstaan, en de invloed van fruitvliegjes op opvattingen daarover. Ze reflecteren op traditionele man-vrouw verhoudingen, zorgtaken, de evolutie van gender en diversiteit in de biologie. Ook wordt de rol van vrouwelijke biologen in het doorbreken van stereotypes behandeld.
Genderdiversiteit is wijdverbreid in het dierenrijk, met voorbeelden van non-binariteit en diverse voortplantingsvormen.
Het moederinstinct wordt betwist ten gunste van ouderinstinct, waarbij zorgtaken en ouderlijke gevoelens niet exclusief bij vrouwen liggen.
Deep dives
Evolutie van Genderrollen in de Biologie
In de podcast wordt de evolutie van genderrollen in de biologie besproken. Verschillende vooroordelen en clichés over mannelijke en vrouwelijke eigenschappen worden ter discussie gesteld. De toegekende genderrollen komen onder de loep, met voorbeelden van non-binariteit en diverse vormen van voortplanting in het dierenrijk die aantonen dat genderdiversiteit wijdverbreid is.
Moederinstinct vs. Ouderinstinct
Het heersende idee van het moederinstinct wordt in twijfel getrokken ten gunste van het concept van een ouderinstinct. Onderzoek toont aan dat ook mannen sterke ouderlijke gevoelens hebben en dat genetische variatie en zorgtaken in diverse diersoorten niet exclusief bij moeders liggen.
Vredelievendheid bij Vrouwen
Het vooroordeel dat vrouwen vredelievender zijn wordt onder de loep genomen. Diverse dierlijke voorbeelden tonen aan dat vrouwelijke dieren, zoals stokstaartjes en vogels, agressief en moordlustig kunnen zijn, wat duidt op een brede variatie in gedrag binnen het dierenrijk.
Genderdiversiteit in de Biologie en Samenleving
De podcast verkent de toenemende aandacht voor genderdiversiteit in de biologie en de maatschappij. De bredere blik op genderclichés en de acceptatie van diversiteit worden besproken, waarbij de complexiteit van genderidentiteit en -rollen centraal staat.
Mannen zijn het sterkere geslacht. Ze hebben ook liever en vaker seks. Vrouwen hebben moederinstinct. Allemaal onzin, het zijn clichés. Die eindeloos, al dan niet grappend, worden nagepraat. Maar waar komen ze vandaan? Mensen kijken graag naar dieren voor bevestiging van aannames over gedrag, en dieren brengen ons ook weer op ideeën. Alleen gaat dat niet altijd goed. Want hoe kunnen fruitvliegjes zo’n invloed hebben gehad op opvattingen over genderrollen?
Presentatie: Laura Wismans
Gast: Gemma Venhuizen & Hendrik Spiering
Redactie en montage: Elze van Driel
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl