Silje Sandmæl, forbrukerøkonom kjent fra «Luksusfellen» og «I lomma på Silje», deler sine kjærlighet for natur og friluftsliv. Hun forteller om barndommen med nøktern økonomi og minneverdige skiturer. Samtalen berører hvordan morgenklatring hjelper med stressmestring og betydningen av fellesskap. Silje diskuterer også sitt engasjement i TV-programmet «Vokteren», samt ønsket om å starte et hjelpesenter for de med betalingsproblemer. Humor og nostalgi preger også diskusjonen om utleie av friluftsutstyr.
Silje Sandmæl deler sine erfaringer om hvordan naturen bidrar til å finne ro og balanse i en hektisk hverdag.
Klatring beskrives som en effektiv metode for å håndtere stress og utbrenthet ved å fokusere på fysisk aktivitet.
Diskusjonen rundt tilgjengelighet av friluftsliv fremhever nødvendigheten av samarbeid for å senke terskelen for økonomisk utsatte grupper.
Deep dives
Utålmodighet i dagens samfunn
Det diskuteres hvordan samfunnet har blitt mer utålmodig, noe som påvirker måten vi opplever kunst, musikk og fritid på. Tidligere hadde musikk lange intros og TV-programmer tok seg tid, mens dagens innhold ofte går rett på sak. Denne tidsbesparende tilnærmingen kan ha ført til at vi kutter ut hvilepauser og refleksjon. Det oppløftende er at naturen tilbyr en motvekt til denne travle livsstilen, hvor man kan finne ekte ro.
Klatring som helsemessig utvei
Klatring har vist seg å være en fantastisk måte å håndtere stress og utbrenthet på, ifølge erfaringene fra en gjest. Klatring gir mulighet for både fysisk aktivitet og mental avkobling, ettersom tankene blir fokusert på selve klatringen. Ved å klatre kan man frigjøre seg fra hverdagens bekymringer og oppnå en følelse av mestring og glede. Dette har vært spesielt hjelpsomt for dem som har opplevd utbrenthet, da det bidrar til å få hodet bort fra bekymringer.
Naturens helbredende kraft
Det betones at naturen har en unik evne til å tilby trygghet og tilfredshet, spesielt for de som sliter med utbrenthet eller andre psykiske utfordringer. Å tilbringe tid utendørs, også bare sittende ved inngangsdøren for å få litt frisk luft, kan ha stor positiv effekt. Mange ganger kan det være nok å bare være til stede i naturen uten spesifikke mål eller prestasjonskrav. Denne tilnærmingen bidrar til å redusere press og forbedre den mentale helsen.
Deling av friluftslivs-opplevelser
Kostnadene ved å delta i friluftsliv, særlig når det kommer til utstyr og medlemskap i organisasjoner som DNT, reises det spørsmål om tilgjengelighet for alle. Det foreslås idéer som støtteordninger for lån av utstyr, for å senke terskelen for flere til å ta del i friluftslivet. Deltakelse i gratis aktiviteter, som DNTs tilbud og lokale naturtilbud, nevnes som viktige for å føre folk nærmere naturen. En oppfordring om samarbeid mellom myndigheter og organisasjoner for å gjøre friluftsliv mer tilgjengelig for alle, er også et sentralt tema.
Fremtidige mål og drømmer
Gjesten deler sine fremtidsplaner for å opprette et hjelpesenter for personer med økonomiske vansker, som en videreføring av sin erfaring med å hjelpe andre. Dette tiltaket skal fokusere på å gi gratis rådgivning og praktisk hjelp til de som trenger det mest, særlig de som føler seg usikre og fastlåste i økonomiske problemer. Det uttrykkes en sterk følelse av viktig misjon for dette prosjektet, og at man ønsker å være en del av løsningen. Samtidig nevnes at personlig frihet og opplevelser i naturen gir glede og mening, som er essensielt for mental helse.
Hun er kanskje mest kjent som forbrukerøkonom i tv-programmer som «Luksusfellen» og «I lomma på Silje». Da Silje Sandmæl også dukket opp i den populære tv-serien «Vokteren» høsten 2024 – og konkurrerte om å komme seg til topps på Norges nasjonalfjell Stetind – skjønte vi alle hvor glad Silje er i natur og friluftsliv. I denne episoden av Utestemmer blir vi enda bedre kjent med henne. Vi får vite mer om oppveksten – med svært nøktern økonomi, men svært tett på marka. Om hytteliv, den sterke skiinteressen, familieturer og ulike termos-triks. Hvordan naturen hjelper henne til å finne ro og balanse. Og hvordan klatring hjalp henne tilbake – da hun møtte veggen på ordentlig.