Kitty Latupeirissa, een onderzoeker die werkt aan een PhD over schildklierziekte, deelt haar expertise over trombosepreventie tijdens lange vliegreizen. Ze bespreekt het verhoogde risico voor patiënten en de rol van compressiekousen en spieroefeningen. Kitty legt uit hoe immobiel zitten tijdens een vlucht bijdraagt aan trombose, en benadrukt het belang van hydratatie en beweging. Bovendien biedt ze praktische tips voor reizigers, zowel risico- als niet-risicogroepen, inclusief wanneer medicatie zoals anticoagulantia overwogen moet worden.
Bij lange vliegreizen is de kans op trombose hoger door immobiliteit, waardoor het belangrijk is regelmatig te bewegen en compressiekousen te dragen.
Hoogrisicopatiënten kunnen overwegen medicamenteuze preventie toe te passen, zoals laag-moleculaire heparine, voor een veiligere vlucht.
Deep dives
Tromboserisico bij Lange Vliegreizen
Bij lange vliegreizen neemt het risico op trombose aanzienlijk toe, met ongeveer één op de 2000 reizigers die diep veneuze trombose (DVT) ontwikkelt tijdens een vlucht van meer dan vier uur. Dit verhoogde risico is drie keer groter dan bij reizigers die niet vliegen. De oorzaak van dit risico ligt voornamelijk in immobiliteit, wat leidt tot veneuze stase, een toestand waarin bloed stagneert en de kans op stolling toeneemt. Daarnaast spelen andere risicofactoren, zoals recente operaties, gebruik van anticonceptie en eerdere trombose-episodes, ook een significante rol bij het verhogen van het risico op trombose tijdens vliegreizen.
Adviezen ter Preventie van Trombose
De richtlijnen voor het voorkomen van trombose tijdens lange vliegtuigen omvatten regelmatig bewegen, voldoende water drinken en het dragen van compressiekousen. In het bijzonder wordt aangeraden om een stoel bij het gangpad te boeken, omdat dit geassocieerd is met een lager risico op trombose. Het advies om water te drinken is echter minder sterk onderbouwd, met enkel het idee dat het de frequentie van bewegen bevordert. Compressiekousen worden aanbevolen met een specifieke druk om het risico op asyntomatische DVT te verminderen, hoewel het bewijs van effectiviteit op symptomatische DVT beperkt is.
Medicatie en Profectie voor Hoog Risicopatiënten
Voor patiënten met een verhoogd risico op trombose kan medicamenteuze profylaxe overwogen worden, met name het gebruik van laag-moleculaire heparine (LMWH) voordat ze lange vluchten maken. Onderzoek toont aan dat LMWH de kans op trombose bij deze hoogrisicogroep significant vermindert. Een andere optie die mogelijk effectief zou kunnen zijn zijn directe orale anticoagulantia (DOAC's), hoewel hier geen specifieke studies over zijn uitgevoerd in de context van vliegen. De variëteit in richtlijnen en aanbevelingen toont aan dat er nog steeds discussie is over de beste benadering voor het preventief behandelen van hoogrisicopatiënten tijdens vliegreizen.
Patiënten die al een groter risico op veneuze trombo-embolie hebben moeten oppassen als ze een vliegreis gaan maken die langer dan 4 uur duurt. In deze podcast praat Kitty Latupeirissa je in ruim 20 minuten bij over onder meer compressiekousen, spieroefeningen en eventueel een medicamenteuze aanpak.
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode