#110 - Wat is nou hét grote verhaal van de Bijbel? 'Vrede!'
Dec 7, 2024
auto_awesome
Stefan Paas, theoloog en hoogleraar gespecialiseerd in Bijbelse theologie, legt uit hoe het centrale thema in het christelijk verhaal ‘vrede’ is. Hij verkent de betekenis van vrede in de Bijbel en hoe deze begrip verweven is met verzoening en gemeenschap. Paas bespreekt de rol van Jezus als vredevorst en de impact van de Heilige Geest op ons begrip van vrede. Door de verbinding tussen verschillende verhalen laat hij zien dat vrede niet slechts een ideaal, maar een actieve taak is voor gelovigen. Is ware vrede echt haalbaar?
Het centraal begrip van vrede in de Bijbel overschrijdt traditionele opvattingen en omvat rechtvaardigheid, verzoening en vreugde.
De rol van de Heilige Geest is cruciaal in het ondersteunen van gelovigen als vredestichters binnen hun gemeenschap.
Het bereiken van vrede gaat gepaard met strijd tegen onrecht, wat de noodzaak voor confrontatie en actie benadrukt in ons dagelijks leven.
Deep dives
De essentie van het evangelie: Vrede
Het christelijke verhaal wordt in de podcast samengevat met het woord vrede, wat tijdens de kerstperiode bijzonder relevant is. De theolog Stefan Paas legt uit dat deze vredesconcepten zich in de Bijbel op bijna elke pagina terugvinden. Dit roept de vraag op of de Bijbelse idealen van vrede geen onrealistisch toekomstbeeld vormen, maar eerder de meerdere dimensies van vrede in ons dagelijks leven benadrukken. Door te focussen op vrede kunnen we de essentie van het evangelie beter begrijpen en toepassen in onze eigen levens.
Vrede als centraal thema in de Bijbel
Vrede, of shalom, is een centraal begrip in de Bijbel dat zelfs meer voorkomt dan heil of redding. De term wordt niet alleen gebruikt in religieuze contexten, maar raakt ook aan rechtvaardigheid, verzoening en vreugde. Het idee is dat echte vrede een verbondenheid tot stand brengt tussen mensen en God, en onderling tussen mensen. De Bijbel benadrukt dat God zelf de God van vrede is, wat de relevantie van vrede in elke dimensie van ons geloofsleven onderstreept.
De rol van de Heilige Geest
De Heilige Geest heeft een cruciale rol in het vormgeven van onze identiteit als vredestichters en het in stand houden van de gemeenschap. Hij nodigt gelovigen uit en ondersteunt hun ontwikkeling naar het leven in vrede met anderen. Dit betekent dat onze missie niet alleen ons individu is, maar ook een communautaire verantwoordelijkheid om de waarden van vrede te bevorderen. De kerk fungeert als een plek waar die vredescultuur kan bloeien en groeien.
Vrede en de strijd tegen de machten
Er wordt besproken dat de komst van vrede in de wereld ook strijd met zich meebrengt, omdat de machten die profiteren van onrecht zich verzetten tegen deze vrede. Het idee dat waar vrede is, er ook altijd krachten bestaan die deze willen bestrijden, wordt uitgebreid toegelicht. Dit laat zien dat de vredevorst Jezus niet alleen vreedzaamheid, maar ook de noodzaak tot confrontatie met onrecht en vijandschap met zich meebrengt. De strijd in de wereld is een reflectie van de strijd in ons eigen leven en de gemeenschap waarin we ons bevinden.
Praktische toepassing van vrede in ons leven
De podcast heeft ook praktische adviezen over hoe men vrede kan stichten in het dagelijks leven. Dit kan door met liefde en begrip te reageren op tegenstand, en door in de gemeenschap zorg te dragen voor elkaar. Het idee is dat vrede geen einddoel is, maar een levensweg die constant aandacht en ontwikkeling vereist. Door samen te werken aan vrede kunnen we niet alleen ons eigen leven, maar ook de wereld om ons heen transformeren.
Als iemand je vraagt: wat is nou eigenlijk het ‘evangelie’, het christelijke verhaal? Hoe zou je dat dan uitleggen? Begin je over het kruis? Het koninkrijk? Het kerstverhaal? Stefan Paas heeft een ander idee: hij vat het christelijke verhaal in één woord samen: vrede. Toepasselijk natuurlijk in aanloop naar kerst, waar de woorden ‘vrede op aarde, en in de mensen een welbehagen’ weer zullen klinken. Toch lijkt deze vrede verder weg dan ooit. Is het Bijbelse ideaal van vrede geen 'wishful thinking', een onbereikbaar toekomstbeeld? Of is ons idee van vrede misschien beperkter dan waar de Bijbelschrijvers het over hebben? Want als je erop let, zie je dat het er bijna op elke bladzijde van de Bijbel over gaat.
David Boogerd in gesprek met theoloog Stefan Paas, professor aan de VU in Amsterdam en de Theologische Universiteit Utrecht. Paas is schrijver van het theologische boek van het jaar 'Vrede op Aarde' en het nog te verschijnen boek 'De weg van vrede'.
💭 Download gespreksvragen 📱 Volg David op X/Twitter, Instagram of LinkedIn Het afsluitende muziekstuk is van Händel, uit de Messiah, HWV 56, Pt. 2 No. 38, Aria. How Beautiful Are the Feet of Them That Preach
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode