Kees Klomp, betekeniseconoom en auteur van 'Ecoliberalisme', betoogt dat het kapitalisme faalt en pleit voor een radicale herstart van de economie. Hij introduceert het concept van ecoliberalisme, dat focust op vrijheid en gelijkwaardigheid voor alle levensvormen. Klomp legt uit hoe we een economie van welzijn rondom zorg voor elkaar en de aarde kunnen creëren. Ook bespreekt hij de dringende noodzaak om de CO2-uitstoot aan te pakken en hoe gemeenschapsinitiatieven een rol kunnen spelen in deze duurzame transitie.
22:30
forum Ask episode
web_stories AI Snips
view_agenda Chapters
menu_book Books
auto_awesome Transcript
info_circle Episode notes
insights INSIGHT
Natuur minder CO2-absorberend
De natuur neemt steeds minder CO2 op vanwege droogte en hitte, waardoor de CO2-concentratie sneller stijgt dan normaal.
Dit maakt klimaatverandering urgenter omdat bossen en oceanen minder functioneren als CO2-opslag.
insights INSIGHT
Vier crises verbonden door economie
Vier crises (ecologisch, sociaal, psychologisch, economisch) zijn met elkaar verweven en tegelijk aanwezig.
Economie die draait op begeerte sloopt zichzelf en veroorzaakt deze meervoudige crises.
insights INSIGHT
Onvermijdelijke economische meltdown
Economische voorspellingen laten een wereldwijde krimp zien die leidt tot een financiële meltdown rond 2050-2100.
Huidige schuld gebaseerde economie kan zo'n langdurige krimp niet ondersteunen, wat leidt tot een systeemcrash.
Get the Snipd Podcast app to discover more snips from this episode
The Evolution of Institutions for Collective Action
Elinor Ostrom
In this book, Elinor Ostrom investigates how self-organized governance systems can effectively manage common-pool resources, such as fisheries, water basins, and high mountain meadows. She challenges the conventional wisdom that such resources must be managed either by the state or the market to avoid overconsumption. Through detailed case studies from around the world, Ostrom identifies the key characteristics of successful common-pool resource management schemes and develops a theory of institutional arrangements that support sustainable governance. Her work emphasizes the importance of local knowledge, context-dependent rules, and cooperative strategies in achieving collective improvements and long-term sustainability.
De wereld zoals we die kennen stort onvermijdelijk in. Het is de confronterende openingszin van Ecoliberalisme, het nieuwe boek van betekeniseconoom Kees Klomp.
Deze aflevering in het kort: ☑️ Waarom Kees Klomp denkt dat het kapitalisme fundamenteel faalt ☑️ Wat ecoliberalisme precies inhoudt en hoe het kan werken ☑️ Waarom de natuur steeds slechter in staat is om CO2 op te nemen
In deze aflevering van BNR Duurzaam staat het fundamentele systeemfalen van het kapitalisme centraal. Kees Klomp draagt in zijn boek alternatieven aan. Volgens hem hebben we niet alleen een ecologische, maar ook een psychologische, sociale én economische crisis te pakken. Dat is allemaal terug te voeren op een economie die draait op begeerte in plaats van behoefte.
Met het begrip ecoliberalisme presenteert Klomp een nieuwe manier van denken: vrijheid en gelijkwaardigheid, maar dan voor alle levensvormen en dus niet alleen de mens. Het is een pleidooi voor een economie waarin zorg voor elkaar en voor de aarde centraal staan. Geen winstmaximalisatie, maar welzijn. Geen groei om de groei, maar productie binnen planetaire grenzen. In het gesprek legt Klomp uit hoe zo’n systeem eruit kan zien, waarom het onvermijdelijk is dat de oude wereld crasht en hoe we nú al stappen kunnen zetten richting een economie van betekenis.
Maar terwijl er nieuwe economische denkrichtingen opstaan, blijkt ook dat de natuur ons steeds minder kan helpen bij het dempen van de schade. Uit recente metingen blijkt dat bossen en oceanen - tot nu toe onze belangrijkste CO2-opslag - minder goed functioneren door droogte, hittegolven en bosbranden. De jaarlijkse CO2-stijging is bijna verdubbeld. Dat betekent dat zelfs als wij minder uitstoten, de natuur zélf inmiddels meer CO2 terug de atmosfeer in pompt. Een zorgwekkende ontwikkeling, die de urgentie van systemische verandering nog eens onderstreept.