Fleur Kraanen, een klinisch psycholoog in opleiding en praktijkhouder gespecialiseerd in huiselijk geweld, duikt in de wereld van relaties. Ze spreekt over de belangrijke afhankelijkheid tussen mensen en hoe hechting onze geestelijke gezondheid beïnvloedt. Ruzies kunnen dynamieken blootleggen die vaak onder surface liggen. Fleur geeft praktische tips over effectieve communicatie tijdens conflicten en benadrukt dat openhartigheid cruciaal is voor het behouden van verbinding, zelfs in moeilijke tijden.
Emotionele verbondenheid met anderen is essentieel voor de levenskwaliteit, en gezonde relaties zijn cruciaal voor ons welzijn.
Hoge verwachtingen en onrealistische criteria in relaties, vooral onder millennials, kunnen leiden tot schaamte en druk in de communicatie.
Conflicten zijn onvermijdelijk, maar het erkennen van onderliggende emoties en het toepassen van effectieve communicatie kan escalatie voorkomen.
Deep dives
De zoektocht naar echte connectie
De host deelt zijn ervaring van de afgelopen anderhalf jaar met het schrijven van het boek 'Echte Connectie', waarin hij onderzoekt hoe de digitale verbondenheid met anderen ons de echte verbinding met elkaar kan ontnemen. Hij benadrukt dat tijdens het schrijven van het boek de essentiële rol van echte connecties met jezelf, anderen en de omgeving steeds duidelijker werd. Dit boek biedt praktische handvatten en herkenbare voorbeelden om deze connectie te verbeteren. Met humor en psychologie streeft het ervoor om lezers te helpen een diepere verbinding in hun leven te vinden.
Relaties en hoge verwachtingen
De aflevering onderzoekt de druk die jongeren, met name millennials, voelen in hun relaties en de hoge verwachtingen die daarbij komen kijken. Er wordt opgemerkt dat veel mensen een partner willen die aan alle mogelijke criteria voldoet, wat vaak leidt tot onrealistische eisen. De rol van sociale media wordt belicht, aangezien het zien van 'perfecte' stellen een verkeerde voorstelling van zaken kan geven en de druk zou kunnen verhogen. Deze hoge eisen kunnen bovendien schaamte bij individuen opwekken, waardoor ze zich niet vrij voelen om over hun datingervaringen te praten.
Hechting en emotionele verbinding
Hechting aan anderen is een fundamenteel aspect van het menselijk leven, waarbij de spreker uitlegt hoe deze emotionele verbondenheid onze levenskwaliteit verbetert. Voorbeelden van hechte relaties met ouders en partners worden gegeven, met de nadruk op hoe deze verbinding ons helpt bij het maken van belangrijke levenskeuzes samen. De noodzaak van nabijheid wordt ook toegelicht, met best practices van wat gezonde relaties kenmerken. Dit herinnert ons eraan dat het voelen van verbondenheid in wezen geen luxe, maar een fundamentele levensbehoefte is.
Omgaan met conflicten in relaties
Conflicten binnen relaties worden beschreven als een onvermijdelijk onderdeel van interacties, waarbij de spreker de verschillende patronen van conflictgedrag bespreekt. Het belang van emotionele gevoeligheid en verdieping tijdens spanningen wordt benadrukt, evenals het concept van 'stepping back' om escalatie te voorkomen. De dynamiek van 'vechten of vluchten' wordt belicht, en hoe dat onze communicatie kan beïnvloeden. Het gesprek benadrukt ook dat het belangrijk is om niet alleen naar de oppervlakteproblemen te kijken, zoals een dopje op de tandpasta, maar naar de onderliggende emoties die conflict uitlokken.
De rol van seksualiteit in verbondenheid
Seksualiteit speelt een fundamentele rol in de emotionele verbondenheid tussen partners, waarbij de spreker onderscheid maakt tussen verschillende vormen van seksualiteit en hun impact op relaties. De focus ligt op het belang van 'synchrone seks', waarbij intimiteit en emotionele verbondenheid prioritair zijn boven puur fysieke bevrediging. Adviezen worden gegeven om de verbinding in een langdurige relatie weer op te frissen, zoals het plannen van intieme momenten. De boodschap is dat een gezonde relatie gebaseerd is op open communicatie en het aangaan van kwetsbare gesprekken om die verbinding te behouden.
Hoe vaak we ook beweren dat we onafhankelijk zijn - stiekem zijn we allemaal een beetje afhankelijk van de mensen om ons heen. Een fijn leven staat of valt bij de hechtheid van de relaties met vrienden, familie en geliefden. Maar wat als je die verbondenheid met elkaar even kwijt bent? Hoe kun je elkaar weer vinden als je relatie onder druk staat? En op welke manier kun je het meest ‘effectief’ ruzie maken met die ene goede vriend of vriendin?
In deze aflevering leggen we samen met relatietherapeut Fleur Kraanen uit hoe je de relaties met de mensen die je het liefst ziet, zo fijn mogelijk houdt. Ook zoomen we in op onderliggende dynamieken die tijdens ruzies kunnen ontstaan. Wil jij beter leren praten over je eigen blauwe plekken en samen afdalen naar een dieper niveau? Luister dan naar deze aflevering van De Podcast Psycholoog.
Meer leren over psychologie? Word dan lid van onze club op depodcastpsycholoogclub.nl en ontvang elke maand een extra aflevering of oefening bij het thema van de aflevering.