De subtitel van het boek is, lange termijn denken voor een korte termijn wereld.
Roman Krznaric is een filosoof die schrijft over de kracht van ideeën om de maatschappij te veranderen. Hij schreef meerdere boeken waaronder Carpe Diem Regained, Empathy en How to Find Fulfilling Work. Nieuwste boek (2022) What The Rich Don't Tell The Poor: Conversations with Guatemalan Oligarchs - is eigenlijk zijn studie uit 2006 nu uitgebracht. Getrouwd met Kate Raworth bekend van de Donut economie.
Het boek bestaat 3 delen:
Deel 1 - Touwtrekken Om De TijdDeel 2 - Zes Manieren Van Denken Op De Lange TermijnDeel 3 - De Tijdrebellie
Deel 1 - touwtrekken om de tijd
1. Hoe kunnen wij goede voorouders zijn?
In dit hoofdstuk laat Roman zien wat goede voorouders zijn en de koppeling met lange termijn denken. Zoals bijvoorbeeld de zevende generatie besluitvorming van vele inheemse bevolking die een tijspanne van bijna twee eeuwen bevat. Niet eenvoudig om nu twee eeuwen verder te denken. Lange termijn denken heeft gevolgen voor persoonlijk besluitvorming en van de publieke instituties, economische systemen en cultuur.
2. De marshmallow en de eikelDe eeuwige tweespalt in onze hersenen
Interessant inzicht in dit hoofdstuk over hoeveel we over de langere termijn denken. Onze sociale interactie vraagt dat we nadenken over de toekomst. Vertrouwen en wederkerigheid werken goed wanneer je nu kunt nadenken over de toekomst wanneer je zelf mogelijk hulp nodig hebt. Tijd zit verweven met het sociale contract met de ander.
Maar de dood lijkt het eindpunt te zijn in het denken op de lange termijn. We denken zelden verder dan ons eigen leven.
Deel 2 zes manieren van denken op de lange termijn
Zes verschillende manier om te denken op de lange termijn. Samen vormen ze het gereedschap om een goede voorouder te worden.
3. Nederigheid met betrekking tot de diepe tijdDe mensheid als een oogwenk in de kosmische geschiedenis
Hierin gaat Roman in op de digitalisering en hoe techbedrijven ons bewust afleiden van om onze eigen doelen na te streven, en waartegen lange termijn denken moeilijk mee concurreren. We zien een verschuiving van ons tijddenken van een belastingjaar in plaats van een zonnejaar of een kwartaalcycles in plaats van de seizoenen.
Mooi ook de The Clock of the Long Now - de 10000 jaren klok.
Onze zorgen om de aarde gaat niet verder dan 100 jaar, die van ons eigen leven, van onze kinderen en kleinkinderen. (Martin Rees)
Door een 0 te zetten voor het jaartal dus 02022 kun je eenvoudiger denken in tienduizenden jaren in de toekomst (Long Now Foundation)
4. Denken als erflaters (legacy mindset)Hoe kunnen wij goed herinnerd worden?
We willen graag iets nalaten zagen we in het boek Leaving a legacy, zodat we iets van ons blijft voortbestaan na onze dood. Het is beter persoonlijke nalatenschap te benaderen om te kijken naar de volgende generaties die we niet kennen. Roman noemt drie manieren van langetermijndenken:
De dood nudge - geven na de dood erfenis gedeeltelijk naar een goed doel. Een goede vraag hierbij is wat zouden onze nakomelingen hopen dat we beter hadden gedaan voor hen.Intergenerational gifts - giften doorgeven aan volgende generatiesWijsheid van whakapapa - (Maori) een continue levenslijn die een individu verbindt met het verleden, heden en de toekomst. Een speech uitschrijven, een in memoriam van jou, de vertrokken ouder.
Een mooi voorbeeld is Green Belt Movement die bomen planten in Kenia, gaat na haar dood verder. Bij haar dood al 25.000 vrouwen getraind en 40 miljoen bomen geplant.
5. Intergenerationele rechtvaardigheidWaarom we de zevende generatie moeten respecteren
Hier gaat het over een vertegenwoordiging van toekomstige generaties in het nu.
Interessant idee met De pijl, weegschaal, blinddoek en de stok.
Bij de weegschaal interessant om te kijken naar de toekomstige populatie grootte ten opzichte van wat heeft geleefd tot nu toe, vele malen groter.
Remember Everything You Learn from Podcasts
Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.