Silvin Willemsen is geluidsnatuurkundige aan de TU/Eindhoven en expert in noise-cancelling technologie. Hij legt de werking van noise-cancelling uit en waarom mensen steeds meer behoefte hebben aan stilte. Wil je weten hoe geluid en trillingen eigenlijk functioneren? Ook bespreekt hij de effecten van langdurig gebruik op het brein en de geluidservaring. Langdurig afsluiten van omgevingsgeluiden kan voordelen bieden, maar Willemsen waarschuwt voor mogelijke bijwerkingen. Ontdek of het gebruik van deze technologie wel zo gezond is!
Noise-cancelling technologie, ooit ontwikkeld voor vliegtuigen, helpt mensen vandaag de dag te focussen door omgevingsgeluiden te reduceren.
Langdurig gebruik van noise-cancelling kan leiden tot overgevoeligheid voor geluid, waardoor gewone geluiden als luider worden ervaren.
Deep dives
Geschiedenis van noise cancelling
Noise cancelling bestaat al tientallen jaren en heeft een interessante geschiedenis. Het werd voor het eerst ontdekt in de jaren 30 en vond zijn weg naar gebruik in lawaaierige omgevingen zoals de cockpit van vliegtuigen in de jaren 50. In de jaren 80 werd de eerste commerciële noise cancelling koptelefoon gelanceerd door Bose, waarmee dit technologie voor consumenten toegankelijk werd. Vandaag de dag zijn noise cancelling koptelefoons alomtegenwoordig en helpen ze mensen om zich beter te concentreren door omgevingsgeluiden te verminderen.
Effecten van langdurig gebruik
Langdurig gebruik van noise cancelling kan leiden tot negatieve effecten op onze geluidswaarneming. Het brein kan overgevoelig worden voor geluid, omdat het zich aanpast aan een stillere omgeving en daardoor gewone geluiden als harder gaat ervaren wanneer de koptelefoon wordt afgenomen. Dit fenomeen komt voort uit de manier waarop ons brein geluid verwerkt en zich aanpast aan veranderingen in zijn omgeving. Het is belangrijk om noise cancelling met mate te gebruiken, vooral als het gaat om langdurige periodes zonder andere audio-inhoud zoals muziek of podcasts.
In een wereld vol lawaai verlangen we steeds meer naar rust. Noise-cancelling koptelefoons lijken de perfecte oplossing: met één druk op de knop verdwijnt alle omgevingsgeluid. Maar hoe werkt deze magie eigenlijk, en is het wel gezond om jezelf constant af te sluiten van de wereld? Silvin Willemsen, geluidsnatuurkundige aan de TU/Eindhoven legt in deze aflevering uit hoe al dat lawaai wordt gecanceld en wat de invloed van langdurig gebruik op je brein is.