Voorbereid op oorlog? Trotse Finnen zijn altijd waakzaam
Jan 9, 2025
auto_awesome
In gesprek met Thor Rydin, essayist en correspondent voor De Groene Amsterdammer, ontdekken we de unieke Finse mentaliteit. Finland, het gelukkigste land ter wereld, heeft een diepgeworteld gevoel van waakzaamheid en zelfredzaamheid in een tijd van mogelijke oorlog. Rydin bespreekt de invloed van de Tweede Wereldoorlog op de nationale identiteit, de rol van dienstplicht en indrukwekkende schuilkelders in Helsinki. Ook wordt ingegaan op de contrasten tussen de trots van de Finnen en het opkomende populisme in de regio.
Finnen leven in een cultuur van paraatheid door hun uitgebreide infrastructuur van bunkers en de blijvende herinneringen aan oorlogservaringen.
Ondanks dat Finland het gelukkigste land ter wereld is, blijft er een crisismentaliteit bestaan die voortkomt uit recente mondiale spanningen en geschiedenis.
Deep dives
De Bunkers van Helsinki
Helsinki heeft onder de stad een uitgebreide infrastructuur van bunkers gebouwd, die ruimte biedt aan ongeveer 900.000 mensen, wat meer is dan het aantal inwoners van de stad. Deze schuilkelders zijn niet alleen functioneel, maar worden ook onderhouden en bevoorraad voor mogelijke noodsituaties. Dit creëert een cultuur van paraatheid in Finland, waar de militaire voorbereiding voor veel inwoners prioriteit heeft. De geschiedenis van deze schuilkelders is geworteld in de ervaringen van de Tweede Wereldoorlog, waardoor de Finnen zich voortdurend bewust zijn van mogelijke gevaren.
Geluk en Zelfredzaamheid
Finland is voor de zevende keer op rij uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld, wat deels te maken heeft met de kracht van de verzorgingsstaat en gratis voorzieningen zoals onderwijs en gezondheidszorg. Tegelijkertijd weten de Finnen dat deze welvaart relatief nieuw is en niet gegarandeerd, wat leidt tot een crisismentaliteit en een gevoel van zelfredzaamheid. Dit is door de geschiedenis heen gevormd, waaronder de strenge winters en de armoede rond 1900, terwijl de herinneringen aan oorlogservaringen hen doen beseffen dat welzijn iets is dat beschermd en verdiend moet worden. De trots van de Finnen op hun huidige levensstandaard is daarom vergezeld van een aanhoudende waakzaamheid.
Cultuur van Dienstplicht en Veiligheid
De dienstplicht is in Finland nog steeds een belangrijk onderdeel van de nationale cultuur, en jongeren voelen trots en verantwoordelijkheid om zich voor te bereiden op hun rol in de krijgsmacht. In vergelijking met andere landen, waar de dienstplicht is afgeschaft, blijft deze verplichting voor Finnen een teken van samenhang en collectieve verantwoordelijkheid voor de nationale veiligheid. De militaire voorbereiding wordt gezien als een noodzaak in het licht van recente mondiale spanningen, zoals de situatie in Oekraïne. Dit benadrukt hoe veiligheid en defensebeleid ook deel uitmaken van de Finse identiteit en de noodzaak om onafhankelijk te blijven.
Terwijl NAVO-chef Mark Rutte oproept tot paraatheid, lijken die woorden in Finland overbodig. De Finnen zijn grondig voorbereid op een mogelijke oorlog. De dienstplicht is er nooit afgeschaft, Helsinki beschikt over schuilkelders die plaats bieden aan maar liefst 900.000 mensen, en vrijwel elke Fin lijkt doordrongen van een harde waarheid: veiligheid is nooit vanzelfsprekend.
Wat maakt dat Finland al zo lang in een staat van waakzaamheid leeft? Hoe valt dat te rijmen met het feit dat het land dit jaar opnieuw is uitgeroepen tot het gelukkigste ter wereld? En hoe verhoudt dit zich tot het opkomende populisme, dat ook hier voet aan de grond krijgt?
In deze aflevering gaat presentator Kees van den Bosch in gesprek met essayist Thor Rydin. Thor reisde voor De Groene Amsterdammer naar Finland en schreef over het grensgebied met Rusland, de diepgewortelde zelfredzaamheid en de unieke Finse mentaliteit.