Sweder van Wijnbergen (UvA): 'Je ziet dit kabinet binnenkort tegen een muur aanlopen'
Sep 19, 2024
auto_awesome
Sweder van Wijnbergen is een gerenommeerd econoom en emeritus-hoogleraar aan de UvA die kritisch naar het huidige beleid kijkt. Met Marieke Blom (ING), Sandra Phlippen (ABN Amro) en Bas Jacobs (VU Amsterdam) bespreekt hij de uitdagingen van de begroting en de haalbaarheid van kabinetsplannen. Ze analyseren de impact van inflatie, de noodzaak van zorgvuldige bezuinigingen en de lange termijn risico's van het huidige economisch beleid. Daarnaast gaat het over de arbeidsmarkt, genderongelijkheid en de urgentie van klimaatverandering.
Sweder van Wijnbergen benadrukt dat de actuele plannen van het kabinet te ambitieus zijn en niet realistisch uitgevoerd kunnen worden.
Kritiek op bezuinigingen wijst op de risico's van hogere kosten en verslechterde dienstverlening door uitbesteding aan externe consultants.
Deep dives
Duurzaamheid in Bedrijfsvoering
Het distributiecentrum in Waalwijk heeft zijn operatie verduurzamd door gebruik te maken van groene stroom, voornamelijk opgewekt door zonnepanelen. Bovendien maakt het gebruik van windenergie op dagen met minder zonlicht, wat de ecologische impact van hun dagelijkse verzendingen minimaliseert. Dit voorbeeld onderstreept de toewijding van bedrijven aan klimaatdoelstellingen en toont aan hoe ondernemingen hun energieverbruik kunnen verduurzamen. Dit geeft aan dat bedrijven actief bijdragen aan milieuverantwoordelijkheid door innovatieve energieoplossingen te implementeren.
De Impact van Prinsjesdag
De week van Prinsjesdag staat in het teken van de gepresenteerde plannen van het kabinet, waarbij de focus ligt op lastenverlichting en migratie. Er ontstaan vragen over de haalbaarheid van deze plannen, vooral gezien de kritiek op de minister van Financiën en de effectiviteit van zijn beleid. De economische situatie roept zorgen op en legt de druk op het kabinet om realistische en uitvoerbare plannen te presenteren. Dit benadrukt de noodzaak voor regeringsbeleid dat niet alleen ambitieus is, maar ook om pragmatische en doeltreffende oplossingen vraagt.
Kritiek op Bezuinigingsmaatregelen
Er is veel kritiek op de voorgestelde bezuinigingen van het kabinet, vooral met betrekking tot de reductie van ambtenaren zonder een duidelijke visie op welke taken moeten worden verlaagd. Het gevaar is dat deze aanpak leidt tot hogere kosten doordat taken extern worden uitbesteed aan dure consultants. Deze ondoordachte bezuinigingsmaatregelen kunnen daarom het tegenovergestelde effect hebben dan bedoeld, met stijgende kosten en een verslechtering van de dienstverlening. Dit benadrukt het belang van een doordachte analyse van de benodigde middelen voor overheidsfuncties.
Migratie en Ontwikkelingshulp
Het kabinet overweegt om bezuinigingen door te voeren op ontwikkelingshulp, wat in strijd kan zijn met de doelstellingen op het gebied van migratie. Toegenomen armoede in ontwikkelingslanden kan migratiestromen stimuleren, wat de noodzaak van hulp juist vergroot. Er zijn mogelijke tegenstrijdigheden in het beleid, aangezien hulp aan de allerarmste landen essentieel is voor het aanpakken van de onderliggende oorzaken van migratie. Deze inconsistenties brengen de effectiviteit van het beleid in gevaar en tonen de complexiteit van integratie van sociaaleconomische plannen aan.
Hij werkte eind vorige eeuw secretaris-generaal op het ministerie van Economische Zaken en is al jaar en dag kritisch beschouwer van economisch beleid. Hoe kijkt econoom en hoogleraar Sweder van Wijnbergen naar begroting en plannen van minister Heinen van Financiën?
Gasten in BNR's Big Five van economisch advies aan het kabinet:
-Bas Jacobs, hoogleraar overheidsfinanciën aan de Vrije Universiteit Amsterdam
-Sweder van Wijnbergen, econoom en emiritus-hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam
-Aniek Moonen, klimaatvoorvechter en transitie-expert
Schrijf je nu in voor de BNR Nieuwsbrief voor je dagelijkse dosis nieuws en podcasttips. Iedere ochtend en/of middag in je mailbox zodat je altijd op de hoogte bent. Blijf Scherp.