Het Uur met hoogleraar wetenschapstheorie en -geschiedenis Trudy Dehue
Dec 9, 2023
auto_awesome
Trudy Dehue, emeritus-hoogleraar wetenschapstheorie en -geschiedenis, praat over democratische wetenschap, menselijke keuzes achter feiten, en de invloed van wetenschappelijke feiten op ons leven. Discussies over ADHD en autisme, ethische vragen rond abortus, en verborgen agenda's in de wetenschap komen aan bod. Ook wordt de definitie van een coronadode tijdens de pandemie besproken, samen met overpeinzingen over dood en zorgvuldigheid.
Feiten zijn samengebalde argumenten, geen directe weergave van de werkelijkheid.
Kritisch denken over wetenschappelijke definities is essentieel voor begrip van realiteit.
Transparantie en openheid over feiten dragen bij aan dieper begrip van wetenschappelijk onderzoek.
Deep dives
Culturele uitwisseling met au pairs
Het concept van culturele uitwisseling wordt benadrukt door het gebruik van au pairs, die niet alleen zorgen voor de kinderen maar hen ook Engels leren. Dit wordt gezien als een betaalbaar alternatief voor traditionele opvang.
Discussie over conceptie en geboorte
De podcast verkent de complexe kwesties rondom conceptie en geboorte, zoals het ontstaan van een individu en de ethische dilemma's die daarbij komen kijken. Het boek 'Eifötis Baby' van Trudy de Hul wordt genoemd als een bron van inzicht in deze onderwerpen.
Kritische reflectie op wetenschappelijke classificaties
Er wordt dieper ingegaan op hoe wetenschappelijke feiten en classificaties van invloed zijn op ons begrip van de realiteit, met name in de context van medische en psychologische diagnoses. De noodzaak van kritisch denken over wetenschappelijke definities en de impact hiervan op individuele levens wordt benadrukt.
Wetenschap en Feiten
De podcast benadrukt de essentiële rol van feiten in de wetenschap en het belang van transparantie in het communiceren over deze feiten. Het bespreekt hoe kritisch denken en het in kaart brengen van de ingrediënten van feiten bijdragen aan een dieper begrip en waardering voor wetenschappelijk onderzoek. Door voorbeelden aan te halen over kritische reflectie op wetenschappelijke claims, wordt erop gewezen dat het essentieel is om feiten en methoden openlijk te delen en met verantwoordelijkheid te dragen.
Wetenschap en Maatschappij
Verder wordt de relatie tussen wetenschap en de bredere samenleving belicht, waarin een toenemend scepticisme ten opzichte van wetenschappelijke autoriteit wordt opgemerkt. De noodzaak van een open en eerlijk discours tussen wetenschappers, beleidsmakers en het publiek wordt onderstreept. Aandacht wordt gevestigd op het belang van het onderscheiden van rationele argumentatie en het vermijden van oppervlakkige discussies, met als doel een dieper begrip en respect voor wetenschap te bevorderen.
Achter wetenschappelijke feiten en witte jassen schuilen menselijke keuzes, meningen en moraal. Dat loopt als rode draad door het werk Trudy Dehue. Ze is psycholoog, filosoof en emeritus-hoogleraar wetenschapstheorie en wetenschapsgeschiedenis, en bekend van de bestseller 'De depressie-epidemie' en haar meest recente boek 'Ei, foetus, baby: een nieuwe geschiedenis van zwangerschap'. Met Pieter van der Wielen praat ze over waarom het belangrijk is de ‘ingrediënten’ van feiten te weten, die- net als ons voedsel- samengesteld zijn door mensen. ‘Democratische wetenschap’, noemt ze dat. Ze legt uit dat feiten niet een directe weergave van de werkelijkheid zijn, maar een ‘samengebald argument’. En wat de invloed van die wetenschappelijke feiten op de inrichting van ons leven is. Is een psychische stoornis er pas als we hem zo noemen? Vanaf welk moment zien we een vrouw als zwanger? En op welk moment verklaren we iemand dood?