
Forklart
Fanget i rommet i ni måneder?
Mar 19, 2025
Rannveig Marie Færgestad er romforsker ved NTNU, og hun deler sine innsikter om astronautene Suni Williams og Barry "Butch" Wilmore, som tilbrakte ni måneder på ISS etter en planlagt åtte-dagers reise. Hun diskuterer oppgraderingene i romfart gjennom privat samarbeid, samt de tekniske utfordringene som påvirker sikkerheten. Færgestad belyser også den fysiske effekten av vektløshet og gleden ved enkle ting som å puste frisk luft igjen etter lang tid i rommet.
17:02
Episode guests
AI Summary
AI Chapters
Episode notes
Podcast summary created with Snipd AI
Quick takeaways
- NASA har endret sin tilnærming til romfart ved å samarbeide med private aktører, noe som har ført til forskjeller i suksess mellom SpaceX og Boeing.
- Oppholdet på ni måneder i rommet har hos astronautene resultert i fysiologiske endringer som redusert muskelmasse og bentetthet, samt økte helseovervåkningsbehov.
Deep dives
Romkappløpet mellom SpaceX og Boeing
NASA har endret tilnærmingen sin til romfart ved å engasjere private selskaper som SpaceX og Boeing for å utvikle bemannede romkapsler. Da kontraktene ble tildelt i 2014, var SpaceX en nykommer, mens Boeing hadde lang erfaring fra tidligere romprogrammer. I løpet av utviklingen har det blitt tydelig at SpaceX har vært langt mer suksessfullt, med vellykkede bemannede flyvninger siden 2020, mens Boeing har slitt med problemer og kostnader som langt overgår SpaceX. Cumulativt sett har dette resultert i et nesten nostalgisk romkappløp mellom en moderne innovatør og et tradisjonelt industrieventyr, der utviklingen av hver kapsel har hatt stor innvirkning på astronautenes fremtidige reiser til verdensrommet.
Remember Everything You Learn from Podcasts
Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.