DS Vandaag cover image

DS Vandaag

Slecht nieuws maakt angstig: wat is de verantwoordelijkheid van de media?

Mar 24, 2025
Bram Vervliet, hoogleraar psychologie aan de KU Leuven en auteur van 'Waarom We Bang Zijn', duikt in de impact van negatieve media op onze geestelijke gezondheid. Hij bespreekt de groeiende angst in de samenleving door actuele crises zoals oorlog en klimaatverandering. Vervliet legt bloot hoe mensen nieuws vermijden en wat dit betekent voor hun welzijn. Daarnaast benadrukt hij de verantwoordelijkheid van de media om een evenwichtige berichtgeving te bieden en hoe ouders met slecht nieuws voor hun kinderen kunnen omgaan.
26:17

Episode guests

Podcast summary created with Snipd AI

Quick takeaways

  • De constante consumptie van negatief nieuws kan leiden tot verhoogde angstgevoelens en zelfs een neiging tot nieuwsmeiden bij individuen.
  • Media hebben de verantwoordelijkheid om een evenwichtiger beeld te bieden door ook positieve verhalen en vooruitgangen te delen om angst te verlichten.

Deep dives

De invloed van nieuws op angstgevoelens

De consumptie van nieuws, vooral negatief nieuws, heeft een significante invloed op de angstgevoelens van mensen. Onderzoek toont aan dat veel mensen zich overweldigd voelen door de constante stroom van verontrustende berichten, wat kan leiden tot gevoelens van machteloosheid en onzekerheid. Naast een gevoel van onrust ontwikkelen veel individuen een neiging om nieuws te mijden om hun mentale welzijn te beschermen. Desondanks blijkt dat een groot percentage van de bevolking nog steeds actief nieuws volgt, vooral tijdens crisissituaties, wat een paradox van angst en nieuwsgierigheid weerspiegelt.

Remember Everything You Learn from Podcasts

Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.
App store bannerPlay store banner