Sofie Høgestøl, justforsker ved Universitetet i Oslo og USA-ekspert, diskuterer Trumps unike utfordringer mot USAs maktfordelingsprinsipper. Hun belyser hvordan presidentordrer har blitt brukt til å omgå kongressen, og hva dette betyr for demokratiet. Sammen med Kristoffer Rønneberg utforsker hun Elon Musks overraskende innflytelse på den amerikanske staten og reaksjoner fra folket. Kan særlig maktkonsentrasjon i én person stoppes, eller står vi overfor en ny norm?
Trump's immigration policies and pardons raise concerns about legality and humanitarian crises affecting vulnerable populations.
The influence of Elon Musk and his team over government operations threatens traditional checks and balances crucial for American democracy.
Deep dives
Trumps tiltak i innvandringspolitikken
Trump har strammet inn på immigrasjonslovgivningen med flere kontroversielle tiltak, inkludert en massiv benådning til personer som stormet Kongressen i 2021. Dette omfattende grepet om innvandringspolitikken har skapt betydelig uro, ettersom mange av de berørte allerede er på kant med loven. I tillegg har Trump initiert en nedlegging av bistandsetatene som står for en stor del av global utviklingshjelp, noe som kan medføre fatale konsekvenser for mange mennesker i nødhjelpssituasjoner. Dette kan føre til alvorlige humanitære kriser, ettersom millioner kan miste tilgang til mat og medisiner som et resultat av denne politikken.
Elon Musks innflytelse på regjeringen
Trump har gitt Elon Musk betydelig makt over amerikanske statlige etater, spesielt gjennom opprettelsen av DOGE, en enhet som skal effektivisere statsapparatet. Musks unge team, ansatte i aldersgruppen 19-25, har skapt bølger av uro i Washington ved å få tilgang til viktige datasystemer i Finansdepartementet og andre etater. Dette har resultert i tilbud om sluttpakker til nesten alle statlige ansatte, og mange har fått permitteringsvarsel. Dette kan få vidtrekkende konsekvenser for hvordan regjeringen opererer og hvilke tjenester som er tilgjengelige for amerikanske borgere.
Grensene for presidentens makt
Trump har utstedt en rekke presidentordrer som utfordrer de tradisjonelle grensene for presidentens makt, noe som skaper debatt om lovlighet og grunnlovstridighet. Mange av disse ordrene, som ifølge ekspertene har høy risiko for å bli stoppet i rettsvesenet, viser en klar interesse for å omgå kongressens godkjenning. Dette kan føre til et potensielt maktvakuum og en svekkelse av demokratiet, ettersom maktbalansen mellom de forskjellige grenene i regjeringen blir utfordret. Hvis denne utviklingen fortsetter, kan det true de grunnleggende prinsippene for demokrati som maktfordeling og lovlighet, og føre til en situasjon hvor én enkeltperson har for mye kontroll over statens funksjoner.
USAs grunnlov skulle hindre landet i å bli et typisk europeisk monarki. Stikkord? Maktfordeling. For å unngå en allmektig enehersker på toppen skulle forskjellige deler av staten kontrollere hverandre. Nå utfordrer Trump disse prinsippene. Kan han stoppes? Med Kristoffer Rønneberg og Sofie Høgestøl. Foto: Evan Vucci
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode