Esben Esther Pirelli Benestad, en pioner innen behandling av transpersoner i over 40 år, deler sin erfaring etter å ha mistet legepraksisen. Sammen med kulturjournalist Jakob Semb Aasmundsen dykker de inn i den intense debatten om riktig behandling av ikke-binære og transpersoner. De diskuterer uenigheter om hormonbehandling for unge og hvilke konsekvenser det har for identitet og helse. Pirelli benestad forteller om sine utfordringer med helsemyndighetene og hvordan ulike behandlingsmetoder påvirker pasientene.
Debatten om kjønnsidentitet i Norge er preget av uenighet mellom helsevesenet og behandlingsmetodene som tilbys transpersoner.
Dr. Esben Esther Pirelli Benestads tap av legelisens understreker de alvorlige konsekvensene av uenigheter omkring riktig behandling av kjønnsinkongruens.
Deep dives
Dr. Espen Ester Pirelli-Behnestads betydning
Dr. Espen Ester Pirelli-Behnestad har vært en viktig figur i debatten om kjønnsidentitet i Norge siden 1990-tallet. Som en av de første åpne transpersonene i landet, har hun bidratt til å øke bevisstheten om transpersoners rettigheter og behov for riktig medisinsk behandling. Hennes arbeid har vært preget av å vise at kjønnsidentitet ikke alltid er svart-hvitt, og hun har vært en stemme for dem som opplever kjønnsinkongruens. Til tross for hennes betydning, mistet hun retten til å praktisere som lege etter flere tilsynsaker som kritiserte hennes behandlingsmetoder.
Uenigheter om diagnoser og behandlingsmetoder
Det er en betydelig uenighet i det norske helsevesenet om hvordan diagnoser knyttet til kjønnsidentitet skal stilles, og hvilke behandlingsmetoder som er hensiktsmessige. På den ene siden er det helseinstitusjoner som Rikshospitalet som mener at det er nødvendig med en psykiatrisk utredning, mens Pirelli-Behnestad og hennes tilhengere argumenterer for at kjønnsidentitet er en subjektiv opplevelse. Dette skaper splittelse, spesielt når det gjelder behandling av unge med kjønnsdysfori hvor retningslinjene for hormonbehandling varierer. Slik uenighet kan ha alvorlige konsekvenser for behandlingen av personer med kjønnsinkongruens og hvordan de blir møtt i helsevesenet.
Den kulturelle debatten rundt kjønnsidentitet
Diskusjonen om kjønnsidentitet og behandling av transpersoner er en del av en bredere kulturell debatt som foregår både i Norge og internasjonalt. Dette inkluderer spørsmål om hva kjønn egentlig er og hvilke rettigheter transpersoner skal ha i samfunnet, herunder tilgang til toaletter og idrett. Kritikk fra visse hold framhever det de kaller radikal kjønnsideologi og advarer mot negative effekter på barn, som i sin tur forsterker samfunnsdebatten. Samtidig er det en økende bevissthet om kjønnsdiversitet, noe som gjør det stadig viktigere å finne felles grunn i helsevesenet for å sikre riktig behandling og støtte for transpersoner.
Hva er riktig behandling av ikke-binære og personer med kjønnsinnkongruens? Det er striden som har kostet Esben Esther Pirelli Benestad retten til å være lege - etter å ha behandlet transpersoner i over 40 år. Hvorfor er det så vanskelig for helsefaglige å bli enig om riktig behandlingsform? Med kulturjournalist Jakob Semb Aasmundsen. Foto: Rolf M. Aagaard
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode