Rakel Haugen Strand, Europakorrespondent for Aftenposten, avdekker den bekymringsfulle situasjonen rundt russiske angrep på europeisk infrastruktur. Hun forklarer mistenkelig aktivitet fra et kinesisk skip nær viktige internettkabler og påstander om russisk sabotasje. Diskusjonen dykker inn i Russlands bruk av hybridkrigføring og desinformasjon for å undergrave sikkerheten i Europa. Strand belyser hvordan disse truslene utfordrer demokratiske institusjoner og behovet for økt overvåking fra Europa og NATO.
Russisk hybridkrigføring omfatter angrep på kritisk infrastruktur for å svekke tilliten til europeiske myndigheter og påvirke valgresultater.
EU reagerer på trusselen ved å innføre sanksjoner og styrke beskyttelsen av infrastruktur, samt øke bevisstheten om desinformasjon.
Deep dives
Sabotasje av datakabler
To datakabler som forbinder Sverige med Litauen og Finland med Tyskland, har nylig blitt ødelagt, noe som skaper mistanker om sabotasje snarere enn skade ved uhell. Kablene, som ligger på havbunnen og er store nok til å kreve betydelig kraft for å bli skadet, er nå gjenstand for svensk politietterforskning. En mulighet som vurderes, er at et kinesisk skip kan ha vært involvert, ettersom det viser uvanlig atferd tidlig på søndagen da kablene ble skadet. Mistankene tyder på at Russland kan ha brukt dette skipet for å unngå direkte ansvar for handlingene.
Russlands hybridkrigføring
Hybridkrigføringen fra Russland inkluderer forskjellige angrep som cyberangrep, sabotasje og desinformasjon for å oppnå militære og politiske mål i Europa. Det blir rapportert at Russland tester grensene for hva de kan gjøre uten store konsekvenser, med hyppige angrep på kritisk infrastruktur i flere europeiske land, som i Tyskland og Polen. Forskere mener at disse handlingene har som mål å svekke europeernes tillit til myndighetene og å påvirke valgresultater. Situasjonen er kompleks, og det er ofte uklart hvem som står bak, noe som gjør det vanskelig å forsvare seg mot slike angrep.
Tiltak mot hybridangrep
I møte med den økende trusselen fra hybridangrep, iverksetter EU sanksjoner mot personer og organisasjoner som er knyttet til slike angrep og forsøker å styrke beskyttelsen av kritisk infrastruktur. NATO og EU vurderer tiltak som overvåking av havområder og deling av etterretningsinformasjon mellom medlemslandene. Det er også viktig å informere befolkningen om desinformasjon og hvordan man kan identifisere den. Ekspertene advarer om at angrepene kan bli hyppigere og mer alvorlige i fremtiden, så en strategisk tilnærming er nødvendig for å møte disse utfordringene.
Den siste tiden har europeisk infrastruktur blitt angrepet flere steder. Mistankene om hvem som står bak rettes mot Russland. Hva ønsker de i så fall å oppnå med angrepene?
Europakorrespondent Rakel Haugen Strand forklarer.
Foto: Alexander Nemenov/AP.
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode