Reijer Passchier, hoogleraar Digitalisering en Democratische Rechtsstaat en auteur van 'De Vloek van Big Tech', bespreekt de invloed van grote techbedrijven op de democratie. Hij waarschuwt voor de afname van controle door algoritmes en de opkomst van een datacratie, wat leidt tot machtsongelijkheid. Passchier legt een link tussen de hedendaagse techreuzen en historische zorgen over banken. Hij biedt ook oplossingen voor de uitdagingen die startups in Nederland tegenkomen door de dominantie van Big Tech.
De invloed van Big Tech dreigt de democratische rechtsstaat te ondermijnen en leidt tot een datacratie boven bureaucratie.
Ondernemerschap in Nederland wordt belemmerd door een gebrek aan risicokapitaal en ongunstige fiscale regels, waardoor innovatie stagneert.
Deep dives
De invloed van Big Tech op de democratie
De centrale rol van Big Tech in de moderne economie ondermijnt de democratische rechtsstaat. Grote bedrijven zoals Microsoft, Amazon en Meta hebben een ongekende beurswaarde die een groot deel van de mondiale groei vertegenwoordigt. Dit gigantisme bedreigt niet alleen de concurrentie, maar ook de machtsstructuren die essentieel zijn voor democratische besluitvorming. Eén voorbeeld is hoe Uber invloed heeft uitgeoefend op de Nederlandse Belastingdienst om informatie achter te houden, wat de transparantie en eerlijke concurrentie in gevaar brengt.
Regulering en zijn tekortkomingen
Er is een groeiende bezorgdheid dat de huidige regelgeving niet effectief is in het temmen van Big Tech. De complexiteit van de nieuwe regels in Europa zou ervoor kunnen zorgen dat kleine bedrijven meer belemmeringen ondervinden dan de grote spelers zelf. De ervaring leert dat Big Tech goed is in lobbyen en zich aan te passen aan regelgevingen, waardoor nieuwe concurrentie vaak niet kan overleven. Dit leidt onder andere tot een verlies van innovatieve kracht en diversiteit binnen de markt.
De toekomst van ondernemerschap in Nederland
Ondernemerschap in Nederland staat onder druk door een gebrek aan risicokapitaal en een cultuur die niet bevorderlijk is voor het succes van start-ups. In vergelijking met andere landen zoals de Verenigde Staten hebben Nederlandse start-ups veel minder toegang tot financiële middelen, wat hun groei belemmert. Dit heeft invloed op de technologische evolutie in het land, waar innovatieve ideeën vaak niet van de grond komen. De huidige fiscale regels en bureaucratische processen maken het voor ondernemers moeilijk om succesvol te zijn, wat leidt tot het verlies van talent aan andere landen.
Terwijl we de overheid steeds meer taken toevertrouwen om de burger te behoeden voor en bevrijden van elk mogelijk ongemak, moet zij ook kleiner (lees: minder ambtenaren) en efficiënter. Daarvoor vertrouwen we op digitalisering, maar dat is volgens prof. dr. Reijer Passchier, hoogleraar Digitalisering en Democratische Rechtsstaat, geen goed idee. Volgens hem verliezen we steeds meer controle aan algoritmes en data: geen bureaucratie, maar een datacratie. Ondertussen glijden we af naar een modern feodaal systeem, met de grote techbedrijven als nieuwe machthebbers. Al met al een zonnig vooruitzicht op 2025 – gelukkig heeft de prof ideeën over een mogelijke uitweg.
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode