#239: Reportage: In Soemy trotseert de elektricien drones en raketten
Jul 29, 2024
auto_awesome
In gesprek met Jeroen Ketting, een Nederlandse humanitaire ondernemer werkzaam in Oekraïne, worden de schrijnende realiteiten van de oorlog in Soemy belicht. Hij vertelt over de voortdurende uitdagingen van de energie-infrastructuur, die onder vuur ligt van drones en raketten. De verhalen van elektriciteitswerkers, die hun leven riskeren om netwerken te repareren, zijn bijzonder aangrijpend. Bovendien worden de gevolgen van de oorlog voor de lokale bevolking besproken, inclusief de noodzaak van duurzaamheid en energiezuinigheid.
In Soemy, onder voortdurende dreiging van aanvallen, zetten medewerkers van Sumi Oblenergo hun leven op het spel om de energie-infrastructuur te onderhouden.
De lokale netbeheerder ontvangt nauwelijks hulp van Westerse elektriciteitsbedrijven, ondanks hun kritieke situatie en verzonden verzoeken om steun.
Deep dives
Uitdagingen van de Energie-infrastructuur in Soemi
In de regio Soemi in Oekraïne staat de energie-infrastructuur onder enorme druk door voortdurende aanvallen van drones en Russische artillerie. Het is een uitdagende situatie voor de regionale netbeheerder, Sumi Oblenergo, waar het management te maken heeft met schade aan transformatorstations en centrale energiebronnen, die doelwit zijn van Russische aanvallen. Ondanks het idee dat Westerse elektriciteitsbedrijven hulp zouden bieden, ontvangen de lokale autoriteiten eigenlijk nauwelijks ondersteuning, wat de herstelwerkzaamheden verder compliceert. Werknemers van het bedrijf riskeren hun leven, waarbij vier medewerkers zijn omgekomen tijdens hun werkzaamheden, wat een zware tol eist van de gemeenschap en de energievoorziening in de regio.
Onvoldoende Hulp vanuit het Westen
De lokale netbeheerder in Soemi heeft helaas maar weinig reactie ontvangen op hun verzoeken om hulp vanuit Europese elektriciteitsnetwerkbedrijven, ondanks het feit dat er 223 brieven zijn verzonden. Het management van Sumi Oblenergo geeft aan dat de meeste westerse hulp in andere, minder bedreigde regio's van Oekraïne terechtkomt, terwijl hun eigen situatie kritiek is. Dit tekort aan steun benadrukt de uitdagingen waarmee de medewerkers worden geconfronteerd, aangezien ze zichzelf en hun gezinnen willen beschermen en de infrastructuur willen behouden. Het personeel blijft echter volhardend in hun werkzaamheden, waarbij ze exemplaar tonen door zelf in de lucht te klimmen om het netwerk te onderhouden, ondanks de constante dreiging van aanvallen.
Oekraïne draait door: maar hoe? Geert Jan is in Soemy, waar drones boven de hoofden hangen terwijl de energie-infrastructuur aan gort wordt geschoten.
Ondanks 2,5 jaar oorlog houdt Oekraïne nog steeds het hoofd boven water. Maar de problemen nemen toe. Van kapotte ziekenhuizen tot corruptie en van hoge energiekosten tot dobberende en aangespoelde zeemijnen.
Geert Jan Hahn is in Oekraïne. Hij reist mee in het kielzog van de Nederlandse humanitaire ondernemer Jeroen Ketting, en bericht over de harde werkelijkheid. Hoe gaat Oekraïne om met al die uitdagingen? En wat voor hulp is welkom?
Vandaag is Geert Jan op bezoek bij SumyOblEnergo, de regionale netbeheerder. Hier brengt de directeur niet alleen zelf de koffie rond; het management klimt hier ook in de elektriciteitsmasten om de kapotgeschoten energie-infrastructuur te repareren. En dat terwijl drones boven de hoofden hangen en artilleriebeschietingen nooit ver weg zijn. Uitdagingen genoeg hier in Soemy, en dan werkt 'Kyiv' volgens de directeuren ook niet mee. Hoe moet dat nou, met de stroomvoorziening in het noordoosten van Oekraïne?