#247: Bob Deen over vrede en een vermoeid Oekraïne
Nov 21, 2024
auto_awesome
Bob Deen, onderzoeker bij thinktank Klingendaal, deelt zijn ervaringen uit Kyiv, waar hij sprak met politieke leiders en experts over de oorlog in Oekraïne. Deen benadrukt dat 2025 het jaar van vrede moet zijn, met druk op Rusland. Hij bespreekt de emotionele impact van oorlog op Oekraïne en de complexe vredesonderhandelingen, inclusief de weigering om grondgebied op te geven. Ook wordt de rol van Nederland en de aanstaande live uitzending met de minister van Buitenlandse Zaken belicht, die luisteraars de kans biedt vragen te stellen.
Zelensky roept op tot versnelde druk op Rusland met als doel vrede tegen 2025, gekoppeld aan de invloed van de Amerikaanse politiek.
Gert-Jan reflecteert op zijn reis door de Baltische staten, waar de Russische dreiging aanwezig is, maar het dagelijks leven doorgaat.
Er zijn grote zorgen binnen Oekraïne over de gevolgen van mogelijke vredesonderhandelingen, vooral rondom veiligheidsgaranties en de toekomst van het land.
Deep dives
De Terugkeer van Gert-Jan
Gert-Jan keert terug van een lange periode van verlof, tijdens welke hij met zijn gezin door Europa heeft gereisd. Hij beschrijft hun reis via Noord-Duitsland naar de Baltische staten, alsook een vervolg naar Italië waar hij nieuwe ervaringen opdeed. Het was een persoonlijke wens van zijn gezin om samen op avontuur te gaan, en Gert-Jan merkt dat het loslaten van het nieuws en de dagelijkse bezigheden hen de kans gaf om te ontspannen. Tijdens hun reis observeerde hij niet alleen de cultuur en schoonheid van de regio, maar ook hoe deze nog steeds onder de schaduw van de Russische dreiging leeft.
De Perceptie van de Russische Dreiging
Bij het bezoeken van de Baltische staten, bespreekt Gert-Jan dat hij de Russische dreiging vanuit verschillende perspectieven heeft ervaren. Ondanks de geschiedenis van de Sovjetbezetting, stelt hij vast dat de inwoners van Estland en Letland ook een normale levensstijl leiden, met bruisende steden en toeristische activiteiten. Wanneer hij als toerist deze regio's verkent, voelt hij de dreiging minder sterk dan wanneer hij het nieuws volgt vanuit zijn rol als journalist. Dit biedt een invalshoek die soms te kort door de bocht kan zijn, aangezien het dagelijks leven van deze mensen ook gewoon doorgaat ondanks de geopolitieke spanningen.
Verschillende Visies op Oorlog en Vrede in Oekraïne
In de discussie over de huidige situatie in Oekraïne komen de emoties en verzuchtingen van de bevolking naar voren. Militaire leiders en burgers voelen de druk en de slopende aard van de oorlog aan de frontlinies, waarbij de motivatie onder soldaten afneemt door de aanhoudende gevechten. Er zijn zorgen over de afbrokkeling van moreel en capaciteit om nieuwe troepen te rekruteren. Gert-Jan en zijn co-hosts reflecteren op hoe Oekraïners balanceren tussen hun verlangen naar vrede en hun angst om zwak over te komen in vredesonderhandelingen.
Zoektocht naar Veiligheidsgaranties
De behoefte aan robuuste veiligheidsgaranties staat centraal in de discussies over de toekomst van Oekraïne. Oekraïense leiders zijn bezorgd dat na eventuele vredesovereenkomsten de situatie opnieuw kan escaleren, vooral als Rusland zijn militaire kracht herstelt. Ze willen garanderen dat ze niet opnieuw in de steek gelaten worden door de Westerse bondgenoten. De boodschap is duidelijk: zonder concrete garanties voelen de Oekraïners zich kwetsbaar en hebben ze minder vertrouwen in een mogelijke toekomst.
De Complexiteit van Vrede en de Interne Politiek
De dialoog over vrede en de toekomst van Oekraïne weerspiegelt een gespannen sfeer, waarin verschillende politieke stemmen en belangen spelen. De angst voor een onaanvaardbare deal houdt de bevolking bezig, waarbij velen zich afvragen wat de prijs zal zijn voor de geleverde offers. Terwijl politiek leiderschap onder druk staat, bestaat er een reële vrees voor een intern conflict indien de voorwaarden voor vrede niet overeenkomen met de verwachtingen van de bevolking. Dat kan leiden tot toenemende onvrede en mogelijk politieke omwentelingen, die de stabiliteit van de gehele regio kunnen beïnvloeden.
Wat betreft Volodymyr Zelensky moet het volgend jaar gebeuren. De Oekraïense president zegt dat 2025 het jaar van vrede moet worden en de druk op Rusland moet worden opgevoerd. Het zijn geluiden die niet los kunnen worden gezien van de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president. Zijn verkiezing brengt voor nu alles in een stroomversnelling.
Trump had nog maar net gewonnen of Bob Deen zat al in Kyiv. Hij sprak daar met politieke kopstukken, adviseurs en experts die hun agenda voor hem schoon hadden geveegd.
Floris reisde voor NRC in oktober en november langs Soemy, Charkiv, Pokrovsk en Koerachove en ontmoette militairen, hulpverleners en burgers. Aan de hand van Bobs en Floris' ervaringen in Oekraïne gaan we het hebben over wat voor een vredesdeal het oorlogsvermoeide Oekraïne voor ogen heeft.
Dit is óók de aflevering waarin Geert Jan zijn rentree maakt. De verloren zoon vertelt waar hij uithing.
Zonder de mop van Joost geen Perestrojkast. Hij heeft er weer een in huis.
Tot slot: Bob heeft een vraag voor minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken. Want 13 januari is er een live Perestrojkast in Nieuwspoort, Den Haag met minister Veldkamp. Wil je daar bij zijn? Kijk dan op de website van het Haagsch College voor de kaartverkoop. Het wordt niet alleen een gesprek met de minister. Je kan hem zelf ook een vraag stellen, er is een Perestrojkast-quiz, Geert Jan en Floris kiezen hun moment uit van 2024 en Joost komt met een mop. Wees er snel bij, want er zijn nog een beperkt aantal kaarten.