Imam Shamier Madhar: 'Jongeren krijgen telkens weer de bevestiging dat ze tweederangsburgers zijn'
Nov 25, 2024
auto_awesome
Shamier Madhar, jongerenimam en voorzitter van het InterLevensbeschouwelijk Overleg Zoetermeer, deelt zijn inzichten over de uitdagingen waarmee moslimjongeren in Nederland worden geconfronteerd. Hij bespreekt hoe recente rellen en politieke retoriek hun zelfbeeld beïnvloeden. Madhar pleit voor inclusiviteit, dialoog en een betere samenwerking tussen religies. Hij benadrukt de noodzaak om misvattingen over de islam te doorbreken en roept op tot begrip en verbinding in een verdeelde samenleving.
De imam benadrukt dat de verkeerde associatie van de islam met geweld het zelfbeeld van moslims in Nederland negatief beïnvloedt.
Door het versterken van communicatie en samenwerking met jongeren kan de toenemende polarisatie en het gevoel van uitsluiting verminderd worden.
Deep dives
De missie van Goodroll
Goodroll heeft als doel het bouwen van toiletten in ontwikkelingslanden door de verkoop van duurzaam toiletpapier. De organisatie is nu bezig met de uitbreiding van haar activiteiten door obligaties uit te geven met een rendement van 10% per jaar, waarmee geld wordt ingezameld voor de bouw van een bamboefabriek in Ghana. Deze fabriek zal samenwerken met duizend boeren en markeert de ambitie om het eerste eerlijke toiletpapiermerk ter wereld te worden. De derde investeringsronde is eerder geopend met een doelbedrag van 1,5 miljoen euro, waarmee iedereen betrokken kan worden bij dit avontuur.
Misverstanden over de islam
Er bestaan veel misverstanden over de islam, waarvan één van de grootste de verkeerde associatie met geweld en extremisme is. De imam benadrukt dat de islam een vreedzaam geloof is dat ruimte biedt voor diverse overtuigingen en dat de negatieve berichtgeving in de media deze positiviteit vaak overschaduwt. Deze verkeerd beeldvorming doet pijn, vooral voor religieuze mensen die zich identificeren met hun geloof en de maatschappelijke discussies rondom hun identiteit. Het is cruciaal om begrip voor de verschillende religies te bevorderen om zo de verbinding in de samenleving te bewaren.
Bruggen bouwen tussen gemeenschappen
De imam en rabbijn Soetendorp hebben gezamenlijk een belangrijke rol in het verbinden van geloofsgemeenschappen in Nederland, vooral onder jongeren. Ze gaan moeilijke gesprekken aan over actuele onderwerpen zoals de rellen die recent in Amsterdam plaatsvonden, en proberen wederzijds begrip te creëren. Dit houdt in dat ze ook luisteren naar elkaars pijn en visies, wat bijdraagt aan een betere samenwerking in een multiculturele samenleving. Het gesprek met elkaar helpt om verschillen te overbruggen en de gemeenschappelijke menselijkheid te benadrukken.
Jongeren en polarisatie
De toenemende polarisatie onder jongeren, vooral moslimjongeren, is een belangrijk onderwerp waar de imam zich zorgen over maakt. Veel jongeren voelen zich als tweede rangsburgers en hebben moeite om te integreren in de samenleving, wat hen het gevoel geeft dat ze niet gehoord worden. Het is noodzakelijk om met deze jongeren te communiceren en hun frustraties serieus te nemen, zodat ze een gevoel van inclusie en gelijkheid kunnen ervaren. Door samenwerkingen op te zetten en hen kansen te bieden, kan de verbinding versterkt worden en kan geweld worden voorkomen.
Na het geweld tegen Israëlische voetbalsupporters in Amsterdam wees politiek Den Haag meteen naar Marokkaanse moslimjongeren als probleemgroep. Wat zegt dat over hoe er naar deze religie wordt gekeken? En wat doet het met moslims in ons land? Te gast is imam Shamier Madhar.
Gasten in BNR's Big Five over Religie en Maatschappij:
-Shamier Madhar, jongerenimam en voorzitter van het InterLevensbeschouwelijk Overleg Zoetermeer
-Sharda Nandram, hoogleraar Business en Spiritualiteit aan Nyenrode Business Universiteit en hoogleraar Hindoe Spiritualiteit en Samenleving aan de Vrije Universiteit Amsterdam
-Stijn Fens, eindredacteur Levensbeschouwing katholiek bij KRO-NCRV
-Paul van der Velde, hoogleraar boeddhisme en hindoeïsme aan de Radboud Universiteit
-Joram Rookmaaker, Rabbijn bij de liberaal Joodse gemeente in Amsterdam