Johan Kaggestad, en pioner innen folkehelse og fysisk trening
Nov 27, 2024
auto_awesome
Johan Kaggestad var en pioner innen folkehelse og trening, kjent for sine innovative tilnærminger. Han utviklet soneinndelt intensitetstrening og pulsbasert oppfølging. Kaggestad bidro også til Modum Bad, hvor fysisk aktivitet ble en del av behandlingen for mentale lidelser. Gjennom minneverdige historier utforskes hans innflytelse på idrett og helse, samt den emosjonelle forbindelsen mellom far og sønner. Humor møter sorg i en hyllest til hans livsverk og arv.
Johan Kaggestad var en sentral skikkelse innen både eliteidrett og folkehelse, og hans metoder for intensitetstrening har hatt varig innflytelse.
Kaggestads arbeid med å integrere fysisk aktivitet i behandlingen av psykiske lidelser, som trening på resept, har vært banebrytende for folkehelsen.
Refleksjonene over familiebånd og sorg er en viktig del av samtalen, og viser hvordan minner kan gi styrke i krevende tider.
Deep dives
Selvforståelse og måloppnåelse
Selvforståelse er en nøkkelferdighet som hjelper enkeltpersoner med å påvirke sine egne tanker, følelser og handlinger for å nå livsmål. Denne ferdigheten er undervurdert, men den kan være avgjørende for suksess i både personlige og profesjonelle sammenhenger. For eksempel kan evnen til å prioritere det som virkelig betyr noe skille mellom å nå målene og å falle fra. Å utvikle selvforståelse kan føre til økt motivasjon og bedre prestasjoner i hverdagen.
Håp og styrke gjennom sykdom
Det å håndtere sykdom i familien kan være en emosjonelt krevende opplevelse, men det kan også føre til dypere innsikt og takknemlighet. I en episode diskuteres erfaringene med en nærståendes langvarige sykdom og den styrkede relasjonen som kan utvikles i slike perioder. Det deles eksempler på hvilke tanker og følelser som oppstår når man står overfor tap og hvordan man kan se styrken i å kjempe videre til det siste. Disse erfaringene kan gi mening og verdifulle minner selv i krevende tider.
Idrettens innflytelse på liv og helse
Idrett og fysisk aktivitet har alltid spilt en viktig rolle i utviklingen av helse og velvære. En sentral figur i idrettsmiljøet har hatt stor innflytelse på norske utøvere, fra trenere til diverse sportsgrener, noe som har bidratt til utvikling av helsetankene i samfunnet. I podcasten framheves hvordan trening har blitt anerkjent som en viktig faktor for mental helse og gjennomsyrer både eliteidretten og folkhelsearbeid. Dette viser betydningen av fysisk aktivitet for hele Spekteret av befolkningen, fra toppidrettsutøvere til folk med helsemessige utfordringer.
Innovasjon innen folkehelse
Et av hovedtemaene som presenteres er hvordan innovasjon og nye metoder kan transformere folkehelsearbeid. Genereringen av ideer som trening på resept og etableringen av frisklivssentraler har vært sentrale i jobben for å forbedre enkeltpersoners livskvalitet. Det diskuteres hvordan fysiske aktiviteter kan inngå i standard behandling av mentale lidelser, og hvordan dette har blitt anerkjent internasjonalt. Dette pionerarbeidet er et viktig eksempel på hvordan helsevesenet kan og bør inkludere fysisk aktivitet i behandlingsopplegget.
Familiebånd og etterlatte tanker
Familiebånd og hvordan tap påvirker de etterlatte er et sterkt fokus i denne episoden. Det deles personlige refleksjoner om et familiemedlems liv, helse og betydning for familien, som gir et innblikk i hvordan minner kan være både smertelige og vakre. Det er også en refleksjon over det viktige i å anerkjenne og uttrykke følelser i sorgprosessen, samtidig som man minner om verdien av de gode minnene. Gjennom disse samtalene formidles betydningen av å ta vare på minner og opplevelser som former livene våre.
Ukes episode er viet til Johan Kaggestad som gikk bort kvelden den 23.november. Johan Kaggestad var faren til Mads, og i episoden leder Ole Petter en samtale med Mads om farens liv og virke. Johan Kaggestad var kjent som trener for blant annet Ingrid Kristiansen og Grete Waitz. Han var sentral person i norsk toppidrett, og bidro blant annet til å utvikle sone- inndelt intensitetstrening, bruk av pulsbasert treningsoppfølging, og etableringen av Olympiatoppen. Johan Kaggestad var også sentral innen utvikling av folkehelsearbeidet. Han ivret for fysisk aktivitet som lavterskels helsetiltak, og var blant annet med å forankre fysisk trening som del av behandlingen på Modum Bad Nervesanatorium. Da Kaggestad var kultursjef i Modum på 1990- tallet kjempet han også for oppstarten av landets første frisklivssentral og bruk av trening på resept. Ole Petter forteller om sine møter med Johan, og sammen prater de om det innovative arbeidet Kaggestad var med å starte, og som i dag videreføres gjennom ulike tiltak.