De Nieuwe Wereld cover image

De Nieuwe Wereld

Wie is de ware wappie? Over kritisch denken en complottheorieën | #1934 Stef Aupers

May 6, 2025
In gesprek met socioloog Stef Aupers, hoogleraar aan de KU Leuven, duiken we diep in de wereld van complottheorieën en de impact van sociale netwerken. Aupers bespreekt hoe technologie, emoties en macht samenkomen in het politieke landschap. De sterke aantrekkingskracht van spiritualiteit in Silicon Valley en de rol van Epstein in complottheorieën komen ook aan bod. Met een kritische blik op de uitdagingen van communicatie en onderwijs, pleit hij voor wetenschappelijk onderbouwde keuzes in een steeds complexer wordende wereld.
01:10:20

Episode guests

Podcast summary created with Snipd AI

Quick takeaways

  • Complotdenken ontstaat uit wantrouwen jegens onzichtbare machtsstructuren en de zoektocht naar verborgen agenda's in de maatschappij.
  • De geloofwaardigheid van complottheorieën is vaak sterker onder mensen met minder middelen, die zich tegelijkertijd vervreemd voelen van autoriteiten.

Deep dives

De oorsprong van complotdenken

Complotdenken begint vaak met de vraag wie de macht heeft en waar die macht zich bevindt. Deze machtsstructuren zijn vaak onzichtbaar, wat leidt tot wantrouwen en speculaties over verborgen agenda's. Een voorbeeld is de gijzeling van de Rembrandt-torens in 2002, waar een man claimde dat een Philips-televisie verboden moest worden vanwege geheim informatie achter de zwarte balkjes. Dit incident illustreert hoe mensen denken dat technologie en de overheid verborgen informatie bevatten, wat een maatschappelijke ontwikkeling van wantrouwen oproept.

Remember Everything You Learn from Podcasts

Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.
App store bannerPlay store banner
Get the app