In deze aflevering duiken Milou en Wouter samen met workflow-expert Maarten Esser in een van dé grote vragen die veel luisteraars hebben: Wanneer bouw je eigenlijk een workflow?
Maarten deelt praktische inzichten én een handige checklist voor wanneer een workflow slim is om in te zetten:
✅ Repetitief werk
Als een taak vaak terugkomt en steeds ongeveer hetzelfde is. Bijvoorbeeld steeds dezelfde soort data uit mails halen, of standaard to-do’s maken.
✅ Meerdere mensen voeren dezelfde taak uit
Als veel collega’s hetzelfde proces uitvoeren. Dan is het handig om dat proces vast te leggen en te automatiseren.
✅ Proces moet foutloos verlopen
Als fouten grote gevolgen hebben of veel tijd kosten om te herstellen, is automatisering een uitkomst. Een computer doet taken altijd hetzelfde, zonder slordige tikfouten of vergeten stapjes.
✅ Schaalbaarheid
Als een taak nog klein is, maar je verwacht groei (bijvoorbeeld meer klanten of aanvragen), kan een workflow helpen om op te schalen zonder extra mensen aan te nemen.
✅ Kosten-baten
Bouw een workflow alleen als het loont. Het bouwen kost namelijk tijd (en vaak ook geld). Dus: hoeveel uren bespaar je ermee? En zijn die besparingen groter dan de investering?
Verder bespreken ze tools als Zapier, Make, N8N en de Nederlandse start-up Leverage, die workflows nóg slimmer maken — met of zonder AI-agenten. 🤖
Kortom: een super praktische aflevering voor iedereen die slimmer wil werken en worstelt met knip-en-plakwerk tussen tools!
🔗 Genoemde tools & links
- Zapier – eenvoudige no-code automatisering
- Make – krachtige workflows met meer flexibiliteit
- N8N – open-source workflow automation
- Leverage – Nederlandse start-up met AI-co-pilot voor workflows
Wil je reageren of een vraag insturen? Dat kan via de website van de podcast. Misschien belandt jouw vraag wel in een nieuwe workflow… 😉
Tot de volgende aflevering!