Sense Company levert geurbeleving-as-a-service. Afnemers van dat product zijn onder meer winkels, sportscholen, hotelrecepties en Schiphol.
Welk probleem ze daarmee oplossen? Stank, zegt founcer Ewoud Kuyper zonder aarzeling. Toch is dat niet het hele verhaal. Zo wordt geur in de retail bijvoorbeeld ook gebruikt om mensen langer in de winkel te houden. 'Verschillende studies hebben aangetoond dat tot zo’n 75% van onze emoties wordt bepaald door wat we ruiken. Geur is daarmee een niet te onderschatten invloed', zo vertelt Kuyper. Hij is overigens niet met lege handen naar de studio gekomen. In de doos zit het eerste prototype, het consumentenproduct en de zakelijke oplossing die Sense Company biedt.
Luister ook | Dit Delftse bedrijf kan de nieuwe ASML worden
Patrick van der Pijl legt uit dat we hier te maken hebben met een ingewikkeld businessmodel. 'Je hebt hardware, er is software en een service-component. Dat betekent dat Sense Company een aantal belangrijke strategische keuzes heeft moeten maken', aldus Van der Pijl. Welke dat zijn? Kuyper legt het in deze aflevering precies uit. Om zijn bedrijf schaalbaar te krijgen, heeft hij veel geïnvesteerd in het automatiseren van zijn lead-generatieproces. 'Met onze systemen kunnen we op afstand de sitiatie monitoren en het product up and running krijgen.'
Luister ook | Een merk bouwen, zo doen ze dat bij IXXI
Niki Seelen vertelt over het Nederlandse bedrijf Overstory. Dat heeft een technologie ontwikkeld om bomen en vegetatie te monitoren, door middel van sattellietbeelden en AI. 'Omvallende bomen kunnen zorgen voor bosbranden en storingen en storingen aan het elektriciteitsnet en dat kost veel geld. Overstory helpt nutsbedrijven om dit soort situaties te voorkomen door vooraf in te grijpen', aldus Seelen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.