
Zo simpel is het niet – Stellinga & Schinkel over economie
Niets is wat het lijkt in de economie. De realiteit verrast altijd. Marike Stellinga en Maarten Schinkel gidsen je elke week langs dubbelzinnige cijfers en de economische krachten die ons leven beïnvloeden, en helpen je onderscheid te maken tussen waan en werkelijkheid.Marike Stellinga is econoom en journalist. Ze werkte zes jaar als politiek verslaggever voor NRC en schrijft nu over politieke economie, sociaal-economisch beleid en klimaatbeleid, onder andere in de column ‘Zo simpel is het niet'.Maarten Schinkel schrijft al jaren voor NRC over macro-economie, financiële markten en monetair beleid, onder meer als columnist van de wekelijkse rubriek 'Als het maar beweegt', en als commentator. Ook maakte hij economische documentaires voor VPRO Tegenlicht.Samen onderzoeken Maarten en Marike de cijfers achter het nieuws en de invloed van economie op de samenleving.Zo simpel is het niet, elke donderdag een nieuwe aflevering in alle podcastapps.
Latest episodes

Jul 10, 2025 • 46min
Moeten de belastingen omhoog? (herhaling)
Maarten en Marike duiken in de Nederlandse belastingen en de noodzaak van verhogingen. Ze analyseren hoe defensie-uitgaven invloed hebben op sociale zekerheid en de complexiteit van bezuinigingen. De sprekers vergelijken overheidsinkomsten met andere landen en onderzoeken de ongelijkheden in de belastingstructuur. Ook bespreken ze hoe belastingverhogingen discreet doorgevoerd kunnen worden. De politieke uitdagingen rond deze maatregelen in een fluctuerende economie komen aan bod.

Jul 3, 2025 • 42min
Trumps handelsoorlog gaat helemaal niet over economie (herhaling)
De podcast duikt in de verrassende wereld van geopolitiek door de lens van Trumps handelsbeleid. De sprekers bespreken hoe deze handelsoorlog niet alleen economische gevolgen heeft, maar ook de opkomst van geo-economie aanduidt. Wat betekent dit voor de machtsdynamiek tussen de VS en China? Daarnaast wordt de complexe relatie tussen Amerika en Europa belicht, met aandacht voor de rol van de dienstenindustrie. Tot slot wordt de onderhandelingskracht van de EU tijdens de Brexit op een luchtige manier verkend.

33 snips
Jun 26, 2025 • 41min
Hoe belangrijk is landbouw voor de Nederlandse economie? (herhaling)
De aflevering duikt in de rol van landbouw in de Nederlandse economie, met de stikstofdiscussie als achtergrond. Er worden statistieken gedeeld over de impact van agrarische export op het BBP en de vergelijking met Iowa. De evolutie van de sector van traditioneel naar meer innovatie wordt belicht, evenals de uitdagingen van duurzaamheid en milieu-impact. Creatieve luisteraars dragen bij aan de discussie, wat leidt tot interessante inzichten over de toekomst van de landbouw.

44 snips
Jun 19, 2025 • 48min
Wat moet Nederland met zijn zware industrie?
Milo van Bokkum, economieredacteur en 'industriegoeroe' bij NRC, bespreekt samen met Marike de toekomst van de zware industrie in Nederland. Ze analyseren de impact van hoge energiekosten op de verduurzaming van fabrieken zoals Tata Steel. De rol van de overheid in het ondersteunen van deze transitie is cruciaal, maar ook twijfelachtig gezien de mogelijkheid van de de-industrialisatie. Innovaties zoals waterstof als schone energiebron komen aan bod, net als de complexe balans tussen milieuverplichtingen en economische belangen.

27 snips
Jun 12, 2025 • 52min
Welke (geld)problemen erft een volgend kabinet?
Vinzenz Ziesemer, econoom en oprichter van het Instituut voor Publieke Economie, vertelt over de financiële uitdagingen waar een nieuw kabinet voor staat. Hij bespreekt de noodzaak van extra defensie-uitgaven en het effect daarvan op andere sectoren zoals onderwijs en zorg. Ook gaat hij in op de complexiteit van begrotingsbeleid en de impact van vergrijzing en woningnood. Het gesprek benadrukt de urgentie van hervormingen in belastingen en sociale zekerheid, en de noodzaak voor een duurzame aanpak van de uitdagingen in de zorgsector.

25 snips
Jun 5, 2025 • 57min
Musk liet zijn bedrijfsstrategie los op de Amerikaanse overheid. Wat bereikte hij?
Merijn de Waal, buitenlandredacteur bij NRC en Amerika-goeroe, duikt in de invloed van Elon Musk op de Amerikaanse politiek. Ze bespreken zijn korte maar krachtige rol in Washington en de controversiële oprichting van het Departement voor Overheidsefficiëntie. Was Musk echt de oplossing voor de problemen van de overheid, of eerder een bron van chaos? Daarnaast wordt zijn relatie met Trump en de verschuiving van Silicon Valley naar een conservatief gedachtegoed verkend, met aandacht voor de uitdagingen van zijn ambitieuze plannen.

15 snips
May 29, 2025 • 42min
Trump is verliefd op zijn nieuwe begrotingswet. Maar wat zijn de consequenties ervan?
De nieuwe begrotingswet van Trump roept zorgen op over de groeiende staatsschuld en de Amerikaanse kredietwaardigheid. Maarten en Marike bespreken wie er profiteert van de wet en wie niet, en onthullen verontrustende aannames die economen bekritiseren. Ook worden de gevolgen voor de mondiale economie en de impact op Nederland onder de loep genomen. Tot slot komt de rol van autocratisch leiderschap aan bod en hoe dit de economische groei beïnvloedt, met specifieke aandacht voor de zogenaamde 'rover' dictator.

44 snips
May 22, 2025 • 41min
Vergrijzing is leuker dan je denkt
Vergrijzing blijkt minder slecht dan vaak gedacht. Nederland is goed voorbereid en de huidige zeventigers zijn mentaal gezien veel jonger. Ook de invloed van babyboomers op cultuur en demografie wordt besproken. De financiële impact en pensioenuitdagingen bij de vergrijzing komen aan bod, net als de voordelen voor de economie en innovatie. Ouder worden wordt steeds positiever gezien, met kansen voor persoonlijke ontwikkeling en actieve deelname aan de arbeidsmarkt.

28 snips
May 15, 2025 • 44min
Goud wordt duurder. Maar waarom eigenlijk?
De toenemende goudprijzen roepen vragen op over wie er eigenlijk nog in goud investeert. De sprekers duiken in de historische en moderne betekenis van goud als waardeopslag. Ze bespreken de groeiende aankopen door centrale banken, vooral in onzekere tijden. Ook wordt de relatie tussen goud en cryptocurrencies verkend. Is goud nog altijd de ultieme veilige haven? En wat kunnen we leren van de fluctuerende goudprijzen tijdens economische crises? Een boeiende reis door de fascinerende wereld van edelmetalen.

10 snips
May 8, 2025 • 45min
Wordt de zorg straks echt onbetaalbaar? (Herhaling)
De hoge kosten van de zorg in Nederland worden onder de loop genomen, met een zorgpremie die naar verwachting zal stijgen naar 200 euro per maand. Technologische innovaties en de vergrijzing dragen bij aan de probleemstelling. De rol van menselijkheid in de zorg komt aan bod, evenals ethische dilemma's rondom dure behandelingen. Er zijn zorgen over solidariteit tussen generaties en de noodzaak voor structurele veranderingen in het zorgsysteem om onbetaalbaarheid tegen te gaan.