Boekenclub cover image

Boekenclub

Latest episodes

undefined
4 snips
Jan 24, 2025 • 47min

SPECIAL #1: Hoe Godfried Bomans altijd bleef zoeken naar God, erkenning en genegenheid - met Cor Verkade

Cor Verkade, ondernemer en fan van Godfried Bomans, duikt diep in het veelzijdige leven van deze iconische schrijver. Ze bespreken zijn blijvende impact op de Nederlandse literatuur en de zoektocht naar erkenning en genegenheid die zijn werk doordringt. Bomans’ sprookjes worden geprezen als een venster naar zijn diepere geloofsovertuigingen. Verkade stelt dat deze verhalen zelfs een plek in de apocriefe boeken van de Bijbel verdienen. De complexe verhouding van Bomans met liefde en religie laat een intrigerend beeld zien van zijn karakter.
undefined
Dec 18, 2024 • 39min

Een boek dat oproept tot zelfverloochening, geef je dat aan je vrienden?

Een boek uit de 15e eeuw: willen jongeren dat lezen? ‘Ja!’ zegt jonge denker Matteo van den Brink die met een groep jongeren in een leefgemeenschap woont. Van den Brink bespreekt met kerkjurist Rik Torfs en theoloog Martine Oldhoff De Navolging van Christus, het boek van Thomas Kempis dat De Boekenclub deze maand las. ‘We zijn op zoek naar rust en aandacht, daar gaat dit boek ook over. Laat je niet afleiden door de wereld om je heen. Dit boek is verfrissend.’Ook Oldhoff en Torfs lieten zich meeslepen door dit eeuwenoude boek dat na de Bijbel het meest gelezen boek zou zijn. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
undefined
Dec 11, 2024 • 35min

De Navolging van Christus: het beste zelfhulpboek is 600 jaar oud

Wat hebben Agatha Christie en Oscar Wilde met elkaar gemeen? En wat verbindt Vincent van Gogh met Dietrich Bonhoeffer? Ze werden allemaal geïnspireerd door het boek De navolging van Christus van Thomas Kempis dat deze maand gelezen wordt door de ND Boekenclub. Wat is het geheim van deze eeuwenoude bestseller? Reiny de Fijter vroeg het kenner Mink de Vries.Mink is een groot kenner van de Moderne Devotie, een spirituele vernieuwingsbeweging binnen de Middeleeuwse katholieke kerk én auteur van De Navolging van Christus in jonge taal. Het boek is na zeshonderd jaar nog steeds ontzettend relevant, vertelt Mink. 'Kempis schrijft over de relatie tot anderen, geloof, spanning en onrust in de wereld, onzekerheid, eenzaamheid. Het zijn thema’s van álle tijden.' In deze aflevering neemt Mink je mee in de wereld van Thomas Kempis en geeft hij tips hoe je dit dikke 'zelfhulpboek' het beste kunt lezen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
undefined
Oct 21, 2024 • 48min

Hoe blijf je hoopvol als je weet dat de aarde naar de knoppen gaat?

Kevin en Arthur willen allebei de planeet redden. En ze weten ook hoe ze dat moeten doen: door regenwormen. Die beesten composteren grond. En wat heeft deze planeet nu meer nodig dan vruchtbare aarde? De roman Humus van de Franse schrijver Gaspard Koenig volgt de twee studenten die beiden op hun eigen manier proberen de aarde te redden: Kevin kiest de route van het grote geld, Arthur trekt zich terug op het Franse platteland. De Boekenclub las de recent verschenen klimaatroman, die gaat om de vraag hoe je hoopvol kunt blijven als je eigenlijk wel weet dat de aarde naar de knoppen gaat. Talitha Muusse, kenner van Gen Z, en jonge denker Matteo van den Brink, zien de worsteling bij jongeren. ‘Er hangt altijd een donkere wolk boven hun leven.’ Ze spraken samen over Humus en de Kevins en Arthurs die ze om zich heen zien. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
undefined
Sep 6, 2024 • 53min

Rik Torfs: ‘Een overheid die zich bemoeit met social media en telefoongebruik? Asjeblieft niet!’

Rik Torfs, een actieve twitteraar en kerkjurist, deelt zijn opvattingen over de invloed van sociale media. Martine Oldhoff, theoloog, maakt zich zorgen over de impact ervan op kinderen en voelt de noodzaak om minder met haar telefoon bezig te zijn. Matteo van den Brink, filosoof en lid van Generatie Z, ziet leeftijdsgenoten verlangen naar het echte leven. Samen debatteren ze over de rol van de overheid in het reguleren van technologie en de gevolgen voor identiteit en geestelijke gezondheid.
undefined
9 snips
Aug 29, 2024 • 46min

Zo leer je jouw kind gezond omgaan met zijn telefoon - met Steven Pont

Steven Pont, expert in opvoeding en mentale weerbaarheid, duikt diep in de gevolgen van smartphones voor tieners. Hij bespreekt hoe overbescherming in het echte leven en onderbescherming online kan leiden tot eenzaamheid en onzekerheid. Pont benadrukt het belang van echte sociale vaardigheden en duidelijke regels voor technologiegebruik. Verder gaat hij in op de impact van sociale media op de ontwikkeling van kinderen en stelt hij voor om gezamenlijke strategieën als ouders te hanteren. Een must-listen voor elke ouder!
undefined
Jul 11, 2024 • 40min

Zo maak je de perfecte boekenstapel voor de zomer - met Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf en Reiny de Fijter delen hun strategieën voor zomerse boekenlijsten, met nadruk op het belang van diversiteit en de juiste mix van boeken. Ze bespreken ook het plezier van het samenstellen van een stapeltje boeken voor de vakantie en delen hun persoonlijke selecties, variërend van historische en biografische werken tot Engelse detectives en opvoedkundige boeken.
undefined
Jun 11, 2024 • 55min

Rik Torfs: Haar rijke innerlijke wereld, verstand en humor maken Etty ongelooflijk aantrekkelijk

Het boekenpanel is onder de indruk van het dagboek van Etty Hillesum en de biografie die Judith Koelemeijer over de Joodse jonge vrouw schreef, die van 1941 tot 1943 en dagboek bijhield. Het dagboek zit altijd in de tas van Talitha Muusse. In het panel praat zij met Rik Torfs en Matteo van den Brink over het gedachtegoed van Etty. Etty schreef niet zomaar een dagboek, het is een verslag van bijna radicaal zelfonderzoek. Over wie zij is, hoe ze haar moraal hoog houdt en zich innerlijk steeds vrijer weet te maken.Talitha nam zich voor weer uitgebreid in haar dagboek te gaan schrijven, toen ze de biografie van Etty Hillesum had gelezen. ‘Als je je gedachten helemaal formuleert en dat even laat liggen, zorgt dat voor relativering. Dat leer ik van haar.’Rik Torfs heeft dat ook: ‘Dat is een punt dat ik zeker van Etty leer: dat je ook het goede probeert te zien in de kern van het kwaad.’ Torfs: ‘Ik vind Etty ongelooflijk aantrekkelijk door de persoon die ze is. Door de grotere wereld die ze aanreikt. Door haar verstand en haar humor. Humor is een geestverruimend middel, dat legaal is. Gebruik die om zo verder na te denken over de contouren van wat je accepteert in een gesprek. Zo maak je de wereld groter. En verwerf je denk ik innerlijke vrijheid.’ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
undefined
May 21, 2024 • 41min

Etty Hillesum beantwoordt vragen van donkere tijden: hoe kun je het goede in jezelf redden?

Met schrijfster Judith Koelemeijer, die een biografie schreef over Etty Hillesum.Toen Judith eind jaren tachtig voor het eerst het werk van Hillesum las, werd ze meteen gegrepen. 'Haar onrustige gepassioneerde liefdesleven en enorm grote verlangen naar het schrijversschap sprak mij als jonge, zoekende vrouw enorm aan.'Het oorlogsdagboek dat de Joodse Etty bijhield van 1941 tot 1942, is veel meer dan een dagboek, vindt Judith. ‘Het is een verslag van bijna radicaal zelfonderzoek. Over wie zij is, hoe ze haar moraal hoog houdt en hoe ze als Joodse vrouw met minder bewegingsvrijheid, zich innerlijk steeds vrijer weet te maken.’ Hoe kun je crisis een plaats in je levensgevoel geven zonder moedeloos of opstandig te worden? Hoe kun je blijven getuigen dat het leven mooi en zinvol is ondanks beroerde omstandigheden of een donker toekomstperspectief? Het zijn vragen die Etty als Joodse vrouw in oorlogstijd stelde maar die vandaag weer enorm actueel blijken. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
undefined
Apr 16, 2024 • 48min

Gilead: Wat levert verwondering je op? (met Martine Oldhoff, Rik Torfs en Matteo van den Brink)

Kijk je anders naar de wereld nu je Gilead van Marilynne Robinson hebt gelezen? Theoloog Martine Oldhoff, kerkjurist Rik Torfs en filosoof Matteo van de Brink stelden elkaar deze vraag in De Boekenclub. Ze raken niet uitgepraat over heimwee, genade, geworteld zijn en het beste pleidooi tegen verplicht celibaat in de Rooms Katholieke Kerk. Robinson schrijft over genade, verbeeldingskracht en leven met aandacht. Maar wat hebben die trage processen ons vandaag te bieden? Wat levert verwondering je op? Wat is het belang van gelaagdheid in een wereld vol simplistische, directe interactie? En wat heeft denken over eeuwig leven te maken met het oefenen van je verbeeldingskracht? Deze en andere mooie lessen uit Gilead hoor je in De Boekenclub. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Get the Snipd
podcast app

Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
App store bannerPlay store banner

AI-powered
podcast player

Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features

Discover
highlights

Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode

Save any
moment

Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways

Share
& Export

Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more

AI-powered
podcast player

Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features

Discover
highlights

Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode