
Boekenclub
De Boekenclub neemt je mee in een wereld vol boeken en motiveert je om meer te gaan lezen. Het boekenpanel, bestaande uit cultuurredacteuren Maurice Hoogendoorn en Ilona de Lange en presentator Judith de Ruiter, recenseren elke twee maanden een goed boek. En jij kunt meedoen! Meld je aan voor de ND-boekenclub, lees mee met de boeken en bespreek je ervaringen in onze online community. Geïnteresseerd? Ga naar nd.nl/boekenclub. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Latest episodes

Jul 1, 2025 • 52min
SPECIAL #4 Zo maak je jouw perfecte - en haalbare - boekenstapel voor de zomer
De vakantie staat voor de deur en daarmee ook het uitgelezen moment om je ongelezen boekenstapel een stukje kleiner te maken. Want ja, je hebt nu tijd zat. Toch? Het boekenpanel heeft ieder andere ervaringen met het lezen op vakantie. Waar Ilona lekker bij het zwembad ligt, kan gezinsman Maurice moeilijker een rustig moment vinden om voor de tent een boek open te slaan. Hoe zorg je er in zulke situaties voor dat je alsnog de tijd en ruimte vindt om te lezen? Bestaat er zoiets als het perfecte vakantieboek of genre? Hoe stel je een goede - en haalbare - lijst samen? En moet je dat dikke, stoffige theologische boek nou wel of niet inpakken? De zomerlijstjes van het boekenpanel:Maurice:De waanzinnige veertiende eeuw - Barbara TuchmanDe smalle weg naar het noorden - Richard FlanaganAbel - Alessandro BariccoJouw gezicht morgen - Javier MaríasOperatie Shylock - Philip RothIlona:De verborgen geschiedenis - Donna Tart Geboorte vol vertrouwen - alles wat je wilt weten voor een goede voorbereiding op je bevalling - Vivian Vietje Verlosmoeder van Djanifa de Conceicao Veilig bevallen van Beatrijs Smulders Lampje - Annet Schaap Alles wordt lichter - Janke Reitsma (van Niets Ontgaat Ons) Dream Count - Chimamanda Ngozi Adichi Genesis - Marilynne Robinson Judith:De Grote Zomer - Ewald ArenzDemon Copperhead - Barbara KingsolverKafka op het strand - Haruki MurakamiWuthering Heights - Emily BrönteHet achtste leven (voor Brilka) - Nino Haratischwili Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Jun 24, 2025 • 60min
Pride and Prejudice: Hoe kunnen mensen zo veranderen zonder therapie?’
Het is misschien wel een van de bekendste liefdesverhalen ooit: de opbloeiende liefde tussen Miss Elizabeth Bennet en Mr. Darcy in het boek Pride and Prejudice. Jane Austen schreef het boek zo’n 250 jaar geleden, maar is populairder dan ooit tevoren. Dat ligt natuurlijk aan het romantische liefdesverhaal tussen de twee, maar dat is niet de enige reden, denkt het boekenpanel. De uitgebreid uitgewerkte karakters in dit boek zijn een mooie bijvangst. Maar ook laat het boek zien dat men 250 jaar geleden tegen dezelfde liefdes- en familieproblemen aanliep als vandaag de dag. Is het verhaal een feest van herkenning?Het panel loopt deze aflevering een aantal van de spraakmakende karakters langs, van Mr. Collins tot de ouders Bennet. Want was het nou wel zo verstandig van Charlotte om een huwelijk aan te gaan met Mr. Collins? Was Mr. Bennet eigenlijk wel een goede vader en echtgenoot? Is er sprake van passie tussen Elizabeth en Mr. Darcy? Schuilt er een feminist in Lady Catherine de Bourgh? En moet je als 21e-eeuwse vrouw wel verlangen naar zo'n leven als dat van de familie Bennet?📺 De huiskamerscene in 'Pride and Prejudice' 2002: https://www.youtube.com/watch?v=K_ZBhEcuSU0 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

May 27, 2025 • 56min
SPECIAL #3 Jane Austen is razend populair. Wat verklaart haar succes?
Begin 19e eeuw schreef een ongetrouwde domineesdochter een paar van de bekendste romans van deze tijd als Pride and Prejudice, Sense and Sensibility en Emma. Jane Austen schreef via karakters als Mr. Darcy, de gezusters Bennett en Anne Elliot over familierelaties, de onzekerheid van vrouw zijn en natuurlijk over het vinden van de geschikte huwelijkspartner. Dit jaar markeert haar 250e verjaardag. Ondanks deze ‘hoge leeftijd’ zijn haar boeken misschien nu wel populairder dan ooit tevoren. Zelfs Generatie Z loopt met de auteur weg. Waarom blijven haar verhalen al twee eeuwen lang zoveel mensen aanspreken? De verhalen van Austen zijn onder meer een vorm van escapisme, denkt Jane-Austen-expert Karin Quint, ‘het doet je verlangen naar een eenvoudigere tijd’. Maar ook is Austen van ongekende invloed geweest op hoe er vandaag de dag romans worden geschreven, stelt Karin. Tijdens het schrijven van haar historische romanserie Landgoed Rosaville werd zij ook geïnspireerd door Austens werk. Maar wat is er dan zo bijzonder aan die schrijfstijl?Presentator Judith de Ruiter praat er in deze aflevering over met Karin Quint. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Apr 25, 2025 • 56min
Stilte (Endo): God ervaren in diepte, moet iedereen dat niet ervaren?
De Japanse auteur Endo toont in Stilte lijdende gelovigen en een Christus die zich openbaart in die verdrukking. Het boekenpanel is onder de indruk van het aangrijpende verhaal en vraagt zich af: ‘Wat als jouw dieptepunt juist de plek is waar God eindelijk spreekt?’ Het werk van Endo laat je nadenken over je Godsbeeld en bespreekt thema’s als verraad, lafheid, moed en de schijnbare afwezigheid van God. Presentator Judith de Ruiter praat deze maand over Stilte met Maurice Hoogendoorn en Ilona de Lange van het ND Boekenpanel. Wil jij ook meer boeken lezen of samen bespreken? Doe mee met de ND Boekenclub via nd.nl/boekenclub. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Mar 25, 2025 • 52min
Special #2: Hoe krijg je jongeren weer aan het lezen? Met een docent Nederlands en Booktokker
In deze aflevering wordt de strijd om jongeren weer aan het lezen te krijgen onder de loep genomen. Docent Bert Admiraal deelt zijn ervaringen met leeslijsten en boekenclubjes, terwijl BookTokker Marije van Mechelen haar traumatische leeservaring vertelt. Ze benadrukt de aantrekkingskracht van Young Adult literatuur en het belang van vrouwelijke auteurs. Ook de impact van sociale media op leesgedrag en het verschil in leesvoorkeuren tussen jongens en meisjes komen aan bod. Hoe kunnen we klassiekers aantrekkelijker maken voor deze nieuwe generatie lezers?

Feb 28, 2025 • 48min
De uitvreter, Titaantjes & Dichtertje: over idealen, de zin van het leven en de weerbarstige realiteit
Schrijver Nescio creëerde in De uitvreter, Titaantjes en Dichtertje onvergetelijke personages: jonge idealisten die dromen van grootsheid, maar uiteindelijk botsen met de harde realiteit. Zijn verhalen zitten vol weemoed, ironie en verlangen naar een leven buiten de gebaande paden. Wat maakt Nescio’s stijl zo uniek? Welke rol hebben levensvragen en God in zijn werk? En waarom blijven zijn boeken, ruim een eeuw na verschijning, nog steeds zo relevant? Presentator Judith de Ruiter praat er deze maand over met panelleden Maurice Hoogendoorn en Ilona de Lange.Wil jij ook meer boeken lezen of samen bespreken? Doe mee met de ND Boekenclub via nd.nl/boekenclub. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

4 snips
Jan 24, 2025 • 47min
SPECIAL #1: Hoe Godfried Bomans altijd bleef zoeken naar God, erkenning en genegenheid - met Cor Verkade
Cor Verkade, ondernemer en fan van Godfried Bomans, duikt diep in het veelzijdige leven van deze iconische schrijver. Ze bespreken zijn blijvende impact op de Nederlandse literatuur en de zoektocht naar erkenning en genegenheid die zijn werk doordringt. Bomans’ sprookjes worden geprezen als een venster naar zijn diepere geloofsovertuigingen. Verkade stelt dat deze verhalen zelfs een plek in de apocriefe boeken van de Bijbel verdienen. De complexe verhouding van Bomans met liefde en religie laat een intrigerend beeld zien van zijn karakter.

Dec 18, 2024 • 39min
Een boek dat oproept tot zelfverloochening, geef je dat aan je vrienden?
Een boek uit de 15e eeuw: willen jongeren dat lezen? ‘Ja!’ zegt jonge denker Matteo van den Brink die met een groep jongeren in een leefgemeenschap woont. Van den Brink bespreekt met kerkjurist Rik Torfs en theoloog Martine Oldhoff De Navolging van Christus, het boek van Thomas Kempis dat De Boekenclub deze maand las. ‘We zijn op zoek naar rust en aandacht, daar gaat dit boek ook over. Laat je niet afleiden door de wereld om je heen. Dit boek is verfrissend.’Ook Oldhoff en Torfs lieten zich meeslepen door dit eeuwenoude boek dat na de Bijbel het meest gelezen boek zou zijn. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Dec 11, 2024 • 35min
De Navolging van Christus: het beste zelfhulpboek is 600 jaar oud
Wat hebben Agatha Christie en Oscar Wilde met elkaar gemeen? En wat verbindt Vincent van Gogh met Dietrich Bonhoeffer? Ze werden allemaal geïnspireerd door het boek De navolging van Christus van Thomas Kempis dat deze maand gelezen wordt door de ND Boekenclub. Wat is het geheim van deze eeuwenoude bestseller? Reiny de Fijter vroeg het kenner Mink de Vries.Mink is een groot kenner van de Moderne Devotie, een spirituele vernieuwingsbeweging binnen de Middeleeuwse katholieke kerk én auteur van De Navolging van Christus in jonge taal. Het boek is na zeshonderd jaar nog steeds ontzettend relevant, vertelt Mink. 'Kempis schrijft over de relatie tot anderen, geloof, spanning en onrust in de wereld, onzekerheid, eenzaamheid. Het zijn thema’s van álle tijden.' In deze aflevering neemt Mink je mee in de wereld van Thomas Kempis en geeft hij tips hoe je dit dikke 'zelfhulpboek' het beste kunt lezen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Oct 21, 2024 • 48min
Hoe blijf je hoopvol als je weet dat de aarde naar de knoppen gaat?
Kevin en Arthur willen allebei de planeet redden. En ze weten ook hoe ze dat moeten doen: door regenwormen. Die beesten composteren grond. En wat heeft deze planeet nu meer nodig dan vruchtbare aarde? De roman Humus van de Franse schrijver Gaspard Koenig volgt de twee studenten die beiden op hun eigen manier proberen de aarde te redden: Kevin kiest de route van het grote geld, Arthur trekt zich terug op het Franse platteland. De Boekenclub las de recent verschenen klimaatroman, die gaat om de vraag hoe je hoopvol kunt blijven als je eigenlijk wel weet dat de aarde naar de knoppen gaat. Talitha Muusse, kenner van Gen Z, en jonge denker Matteo van den Brink, zien de worsteling bij jongeren. ‘Er hangt altijd een donkere wolk boven hun leven.’ Ze spraken samen over Humus en de Kevins en Arthurs die ze om zich heen zien. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.