

Bureau Buitenland
NPO Radio 1 / VPRO
Iedere werkdag van 13.30 tot 14.00 uur op NPO Radio 1 met nieuws en achtergronden uit het buitenland.
Episodes
Mentioned books

Jul 28, 2025 • 24min
Ruben Terlou over de jongeren die vechten in Myanmar
Vandaag te gast: journalist, fotograaf en documentairemaker Ruben Terlou, die de afgelopen jaren meermaals afreisde naar Myanmar, waar sinds de militaire staatsgreep in 2021 in een bloedige burgeroorlog woedt. Zijn heldin is Maythe, een 22-jarige verpleegster die werkt aan het front. Hoe is het leven aan het front en wat motiveert haar en andere jonge verzetsstrijders in Myanmar om te vechten?
In Bureau Buitenland Zomerhelden spreken we met onze gasten over hun persoonlijke held of heldin: mensen die tegen de stroom in gaan, die ons inspireren en die bouwen in plaats van afbreken.
Presentatie: Tim de Wit

Jul 25, 2025 • 24min
Waarom satire niet meer veilig is in de VS, met Marieke de Vries
Vandaag in de studio: NOS-journalist en oud-Amerikacorrespondent Marieke de Vries over de staat van de Amerikaanse pers en democratie. Ze spreekt over haar heldin, politiek cartoonist Ann Telnaes, die na zestien jaar vertrok bij The Washington Post. Directe aanleiding was een kritische spotprent over eigenaar Jeff Bezos, die intern op veel weerstand stuitte. Een pijnlijk voorbeeld van hoe politieke en commerciële druk steeds vaker doordringt tot de redactievloer.
Presentatie: Tim de Wit

Jul 24, 2025 • 25min
Gaza lijdt honger: wie neemt verantwoordelijkheid?
Vandaag staan we stil bij de kritieke situatie in Gaza, waar de honger om zich heen grijpt. VN-chef Antonio Guterres spreekt van een ‘horrorshow’ en een ‘mate van dood en verderf die haar gelijke niet kent in onze tijd’. Intussen trekt het Israëlische leger voor het eerst het relatief veilige Deir al-Balah binnen, vertelt correspondent Ruth Vandewalle. De kritiek vanuit Europese landen neemt toe, maar concrete actie lijkt voorlopig uit te blijven. Wat betekent die houding voor de internationale rechtsorde? Dat bespreken we met Christine van den Wyngaert, die jarenlang rechter was bij het Internationaal Strafhof, en Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Jul 23, 2025 • 24min
Congo, jongeren en de roep om verandering
Congo kent een lang verleden van conflict en geweld, strijd om grondstoffen en corruptie. Een geschiedenis die opnieuw zichtbaar is in de oorlog die in oosten van het land afgelopen half jaar is opgelaaid.
De held van VRT-journalist Katrien Vanderschoot, probeert al sinds haar 21ste de koers van het land te veranderen. Rebecca Kabugho doet dat temidden van alle strijd slechts gewapend met woorden. In een tijd waarin vredesakkoorden om de oorlog te stoppen de krant halen, maar de diepere oorzaken minder worden besproken, laat het levensverhaal van Rebecca één ding glashelder zien: echte verandering begint van binnenuit.
Presentatie: Tim de Wit.

Jul 22, 2025 • 26min
De schrik van Boliviaanse politici heet Maria Galindo
Activist Maria Galindo zet Boliviaanse politici en functionarissen op scherp, doordat ze hun tekortkomingen op geheel eigen wijze aankaart. Zeker nu, in aanloop naar de verkiezingen in het land. Soledad Valdivia van de Universiteit Leiden doet al jaren onderzoek in Bolivia en stelt ons voor aan deze excentrieke activist.
Presentatie: Chris Kijne

Jul 21, 2025 • 25min
In Zuid-Afrika gaat de strijd tegen Hiv door
Zuid-Afrika telt de meeste hiv-gevallen ter wereld. De strijd tegen aids sleept al decennia voort, gehinderd door politiek en taboes. Nu internationale steun afneemt, breekt een onzeker nieuw hoofdstuk aan. Toch blijft Vuyiseka Dubula strijden: onvermoeibaar en compromisloos. Ze is een inspiratiebron voor arts Marijke Wijnroks, voormalig aidsambassadeur en nu actief bij hulporganisatie het Global Fund.
Presentatie: Chris Kijne

Jul 18, 2025 • 24min
Waar klinkt in Israël nog het vredesgeluid?
Antropoloog Erella Grassiani onderzoekt al jaren hoe diep het Israëlische leger vervlochten is geraakt in het dagelijks leven van burgers. Haar grote inspiratiebron is activist Rela Mazali, medeoprichter van de organisatie New Profile, die zich verzet tegen de vanzelfsprekendheid van dienstplicht en oorlog. Waarom is het zo moeilijk om in Israël kritisch te zijn op het leger en de militarisering van de samenleving?
Presentatie: Chris Kijne

Jul 17, 2025 • 24min
Met theater de oorlog te lijf in Syrië
Arabist en voormalig diplomaat Petra Stienen leerde de Egyptische Basma El Husseiny dertig jaar geleden kennen. Sindsdien ziet ze haar als dé gids in cultureel activisme. Terwijl Syrië langzaam opkrabbelt uit een verwoestende oorlog, gebruikt Basma muziek, theater en verhalen om vluchtelingen weer mens te laten voelen. Wat drijft haar? En waarom is juist cultuur zo belangrijk bij de wederopbouw van Syrië?
Presentatie: Maaike Schoon

Jul 16, 2025 • 24min
Bidden en evacueren aan het Oekraïense front, met Michiel Driebergen
Tien jaar geleden werd correspondent Michiel Driebergen in Oekraïne uit het oorlogsgebied in de Donbas geëvacueerd door Oleg Tkatsjenko. De Oekraïense predikant zet dit riskante werk nog altijd voort, ondanks de steeds geavanceerdere drones en het felle zomeroffensief van Rusland. Wat drijft hem om dichtbij het front te blijven werken? En waarom zijn mensen zoals hij van cruciaal belang voor Oekraïne?
Presentatie: Chris Kijne.

Jul 15, 2025 • 24min
Nieuw hoofdstuk van hoop in Libanon
Conflictonderzoeker Nora Stel van de Radboud Universiteit ziet onder haar vrienden in Libanon hoop op betere tijden groeien. De nieuwe Libanese premier Nawaf Salam heeft het vertrouwen van een grote groep jongeren in het land. Maar feit blijft dat hij een land erft met grote uitdagingen: de nog altijd machtige paramilitaire groep Hezbollah moet ontwapend worden en corruptie blijft een hardnekkig probleem. Toch ziet Stel aan de horizon een betere toekomst gloren.
Presentatie: Chris Kijne