
De Wereld van Sofie
Hoe is het om gevangen te zitten? Wanneer weet je dat je moet scheiden? Klopt het dat veel ceo’s narcisten zijn? Hoe ongezond is eenzaamheid? En waarom schreef de filosoof Montaigne zo vaak over zijn scheten? Sofie Lemaire en haar team gaan op zoek naar antwoorden op grote en minder grote levensvragen.
Latest episodes

Apr 4, 2025 • 1h 26min
De allerbeste mop ter wereld – LIVE
Dit is ‘m. De podcast die we maakten op VRTMAX Podcastpalooza. In een uitverkocht Lamot in Mechelen ontving Sofie enkele honderden luisteraars, Steven Van Herreweghe en professor Bert Oben om samen op zoek te gaan naar de allerbeste mop ter wereld. En ja: ze hebben die gevonden!

7 snips
Mar 28, 2025 • 48min
Een heel klein beetje oorlog
Ludo Verstraten, HR-expert en auteur, analyseert de impact van arrogante leidinggevenden op werknemers. Christina de Witte, als Krostin kartoniste, deelt haar ervaringen met conflictvermijding. Stijn Meuris, zanger van Noordkaap, en Vincent Bilot bespreken het nummer 'Een heel klein beetje oorlog'. Ze onderzoeken hoe conflicten in communicatie cruciaal zijn voor groei. Er wordt gepleit voor radicale eerlijkheid en emotionele expressie, zowel in muziek als in relaties. Kortom, een diepgaande blik op de waarde van conflicten.

Mar 21, 2025 • 54min
Vasten maar!
Nu de ramadan en de christelijke vastentijd tegelijk lopen, én daarnaast veel mensen uit gezondheidsoverwegingen zichzelf een vastenkuur schenken, onderzoekt Sofie die traditie. Waarom vasten mensen? Wie heeft zo’n vastentijd ooit bedacht? En is dagenlang niet eten eigenlijk wel gezond? Je hoort het in deze aflevering van De Wereld van Sofie.

Mar 14, 2025 • 45min
Meer dan een masker
Gebeurt het alleen in films? Of zijn er écht criminelen die plastische chirurgie ondergaan om zichzelf onherkenbaar te maken en zo voorgoed uit handen van het gerecht te blijven? Eindelijk eens een bloedstollende truecrime-aflevering van 'De wereld van Sofie', die de criminele wereld genadeloos fileert. Of toch bijna. Een beetje.

Mar 7, 2025 • 37min
De zee als postbode
Terwijl de meeste toeristen naar zee trekken om de zee te zien, trekt de strandjutter naar zee om het strand te zien. Meer specifiek: om te zien wat de zee op het strand komt afleveren. Wat valt er te vinden op Vlaamse stranden? Waar moet je zoeken? En wat moet je doen met alle aangespoelde schatkisten die je dan vindt?

Feb 28, 2025 • 46min
Gelukkig gescheiden
Per 1000 huwelijken die gesloten worden, worden er zo’n 400 weer beëindigd. En hoewel veel mensen scheiden, krijgen we bijzonder weinig instructies mee in het leven over hoe je dat dan moet doen. Hoe ontwar je jarenlang vervlochten levens, zonder dingen stuk te maken? De wereld van Sofie gaat op zoek naar advies voor al wie de liefde zag eindigen.

Feb 21, 2025 • 35min
Een geheim briefje
Doorgaans heeft de postbode weinig verkwikkends op zak: rekeningen, rekeningen, schreeuwerige reclame en dan nog meer rekeningen. Terwijl een klein persoonlijk briefje, ijlings in een hand of zak gestopt, stiekem en tussendoor, zo sensationeel kan zijn. Een ode aan geheime briefjes, in deze nieuwe aflevering van De wereld van Sofie.

Feb 14, 2025 • 53min
Wat is je talent?
We kennen ze allemaal: de mensen die druipen van het talent. Die alles lijken te kunnen. Waarom lijken sommige mensen alle talenten gekregen te hebben, terwijl anderen er soms een leven lang naar blijven zoeken? En wat is dat eigenlijk: een talent? Je hoort het in deze aflevering van 'De Wereld van Sofie'.

6 snips
Feb 7, 2025 • 45min
Patiënt Zero
Elke Wollans is labmanager klinische en epidemiologische virologie aan het Rega-instituut van de KU Leuven en speelde een cruciale rol bij de registratie van de eerste COVID-19-patiënt in België. Ward Boogaert bespreekt de term 'patiënt nul', de maatschappelijke impact op deze personen en de uitdagingen van virustracering. Ze duiken ook in de controversiële rol van Gaetan Dugas tijdens de AIDS-epidemie en hoe stigma de publieke perceptie beïnvloedde. Daarnaast verkennen ze de fascinerende casus van Phineas Gage en de inzichten over de hersenen en persoonlijkheid.

11 snips
Jan 31, 2025 • 39min
Het recht op vergissing
Ward Boogaert, een inspirerende spreker, deelt hoe vergissingen leiden tot onverwachte wonderen. Michel Maus, professor fiscaal recht aan de VUB, pleit voor het verankeren van het 'recht op vergissing' en de voordelen ervan. De gasten bespreken hoe fouten in de wetenschap hebben geleid tot belangrijke ontdekkingen zoals penicilline en de post-it. Ook de creatieve processen van The Beatles worden belicht, waarbij vergissingen innovaties en diepere betekenislagen inspireerden. Een waardevol gesprek over de schoonheid van imperfectie en de noodzaak van vergiffenis in onze samenleving.
Remember Everything You Learn from Podcasts
Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.