
Europa draait door
In Europa Draait Door bespreken Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit elke week wat ons continent vooruithelpt, verdeelt of op de proef stelt.
Overleeft Europa nog eens vier jaar Trump? Waar stopt de expansiedrift van Poetin? Wanneer bereiken Frankrijk en Duitsland weer rustiger vaarwater? En groeit Europa naar elkaar toe, of splijt het juist verder uiteen?
Dit is dé podcast voor iedereen die Europa beter wil begrijpen.
Latest episodes

7 snips
May 8, 2025 • 55min
#17 - Hoe groot is de invloed van de paus op het wereldtoneel? (S07)
Michel Kerres, geopolitiek redacteur bij NRC en expert op het gebied van internationale betrekkingen, bespreekt de impact van het Vaticaan op mondiale politiek. Hij onthult dat de paus meer invloed heeft dan men vaak denkt, met belangrijke inzichten in recente conflicten zoals die in Gaza en Oekraïne. Daarnaast wordt de chaotische eerste dag van Friedrich Merz als Bondskanselier belicht. Kritiek op het coronaherstelfonds van de EU komt ook aan bod, met pleidooien voor betere controle en hervormingen.

8 snips
Apr 30, 2025 • 55min
#16 - Krijgen we na Hongarije en Slowakije ook in Roemenië een EU-scepticus erbij? (S07)
Er is weer een nieuwe aflevering, en Arend Jan is gelukkig terug! Deze week duiken we in de Roemeense presidentsverkiezingen. Die gaan in de rest van Europa normaal gesproken geruisloos voorbij, maar eind vorig jaar stond Roemenië ineens in het middelpunt van de wereldwijde aandacht. De verkiezingen werden toen plotseling geannuleerd, omdat er sprake zou zijn van Russische beïnvloeding. De pro-Russische kandidaat die onverwachts opkwam, werd uitgesloten toen duidelijk werd dat de Roemenen op 4 mei opnieuw naar de stembus zouden gaan. Zijn opvolger op radicaal-rechts, Simion, uit zich eveneens regelmatig uitermate sceptisch over de Europese Unie. Hoe belangrijk is Roemenië voor de EU? En wat zou het voor Brussel betekenen als er – na Orbán in Hongarije en Fico in Slowakije – opnieuw een mogelijke dwarsligger bijkomt? Dat bespreken we met de Roemeens-Nederlandse schrijver Stefan Popa en Europarlementariër namens PvdA-GroenLinks, Thijs Reuten.

40 snips
Apr 24, 2025 • 47min
#15 - Bob Deen: Wordt Oekraïne richting ‘vrede’ gedwongen? (S07)
Bob Deen, Oost-Europa deskundige van Instituut Clingendael, biedt zijn deskundige inzichten over de huidige situatie in Oekraïne. Hij bespreekt de enorme druk op Oekraïne om akkoord te gaan met een vreedzaamheidsplan, en de schokkende vraag of ze de Krim en NAVO-lidmaatschap moeten opgeven. Deen verheldert ook de rol van Europa in deze complexe situatie en de geopolitieke dynamiek die zich in Oost-Europa afspeelt. Dit gesprek is een noodzakelijke gids voor het begrijpen van de uitdagende realiteit van de regio.

11 snips
Apr 17, 2025 • 54min
#14 - Voormalig rechterhand van Merkel: ‘Duitsland is back’ (S07)
Peter Altmaier was jarenlang minister in Duitse kabinetten onder Angela Merkel en spreekt vloeiend Nederlands. Hij bespreekt de nieuwe Duitse coalitie onder Friedrich Merz en de uitdagingen zoals migratie en economie. Altmaier reflecteert op de nalatenschap van Merkel en hoe die de huidige situatie beïnvloedt. Hij deelt ook zijn ervaringen als onderhandelaar in het Trumptijdperk en bespreekt de relatie tussen Europa en de VS. Daarnaast wordt de impact van de Oekraïense crisis en de rol van Italië onder Meloni belicht.

Apr 10, 2025 • 56min
#13 - Trumps bizarre handelsoorlog & moet Europa aan de atoombom? (S07)
Jens Franssen, defensiespecialist van de Vlaamse VRT en co-auteur van 'Vrede in tijden van oorlog', duikt dieper in de gevolgen van Trumps handelsoorlog. Hij bespreekt hoe Europa kan reageren op de stijgende importheffingen en wie daar het meest onder lijdt. Daarnaast analyseert hij de dreiging van nucleaire wapens en de overwegingen van Europese landen om zelf een atoombom te ontwikkelen. De impact van geopolitieke schommelingen en de noodzaak voor samenwerking komen ook uitgebreid aan bod.

25 snips
Apr 3, 2025 • 52min
#12 - Saskia Dekkers: Is dit het einde voor Marine Le Pen? (S07)
Saskia Dekkers, Europa-correspondent bij Nieuwsuur, duikt diep in de recente veroordeling van Marine Le Pen en de schokkende gevolgen voor haar politieke toekomst. Wat betekent dit voor de Franse verkiezingen van 2027? De opkomst van Jordan Bardella als potentiële opvolger komt ook aan bod. Verder bespreken ze de impact van de oorlog in Oekraïne op Europese solidariteit en defensieplannen, en de juridische problemen van Le Pen, die haar partijfinanciering in gevaar brengen. Een boeiende blik op de huidige politieke dynamiek in Europa!

36 snips
Mar 27, 2025 • 52min
#11 - Trump en Poetin zijn ‘besties’: wat betekent dat voor Europa? (S07)
In deze aflevering wordt het enorme schandaal rondom een gelekte Signal-groep van de Amerikaanse regering besproken. De relatie tussen Trump en Poetin komt uitvoerig aan bod, met aandacht voor hun invloed op de veiligheid in Europa en de gevolgen voor Oekraïne. Politieke spanning in Nederland rond wolven wordt ook belicht, evenals de opkomende politieke veranderingen in Duitsland onder Friedrich Merz. Daarnaast worden interessante luisteraarsverhalen gedeeld die inzicht geven in de impact van politiek op het dagelijks leven.

Mar 20, 2025 • 56min
#10 - Zijn wij bereid salaris in te leveren voor onze veiligheid? (S07)
Er is weer een nieuwe aflevering van Europa Draait Door, met niemand minder dan NRC-journaliste en econome Marike Stellinga. Het gaat al weken over een ‘oorlogseconomie’, maar wat is dat eigenlijk? In Europa worden nu enorme sommen geld bij elkaar geschraapt om in defensie te investeren. Maar wat voor consequenties heeft dat? En betekent dat niet dat er elders minder geld overblijft? En hoe kan Europa zich wapenen tegen een mogelijke handelsoorlog met Amerika? Daarnaast aandacht voor het telefoontje tussen Trump en Poetin.
Shownotes:
Luister de podcast ‘Zo simpel is het niet’ met Marike Stellinga en Maarten Schinkel
Arend Jan in gesprek met Yesilgöz
EU to exclude US, UK and Turkey from €150bn rearmament fund
Sie sind laut – und die EU hört weg

55 snips
Mar 5, 2025 • 55min
#9 - Trump zet de wereld in de fik: heeft Europa een brandblusser? (S07)
Kysia Hekster, Europa-correspondent voor de NOS, biedt scherpe inzichten in de huidige geopolitieke spanningen rondom Oekraïne en de impact van Donald Trump. Ze bespreekt de uitdagende relatie tussen Zelensky en Europese leiders, en de zorg over militaire steun vanuit de VS. De formatie van een 'Coalition of the Willing' in Londen en de afname van NAVO-samenwerking worden onder de loep genomen. Hekster benadrukt de noodzaak voor Europese samenhang en zelfredzaamheid te midden van de onzekere toekomst.

38 snips
Feb 27, 2025 • 52min
#8 - Wie is na drie jaar nog bereid om voor Oekraïne te vechten? (S07)
Julia Soldatiuk-Westerveld is een Oekraïense onderzoeker die zich richt op de Oekraïense politiek, terwijl Jelle Brandt Corstius een VPRO-journalist is die de oorlog in Oekraïne vanuit verschillende perspectieven belicht in zijn documentaireserie. Ze bespreken de morele vastberadenheid van Oekraïners en de druk om nieuwe rekruten te vinden. De invloed van geopolitieke ontwikkelingen op president Zelensky's strategie komt aan bod, net als de opkomst van radicale stemgedragingen onder Duitse jongeren. Ook de rol van sociale media in het beïnvloeden van stemmen wordt kritisch bekeken.
Remember Everything You Learn from Podcasts
Save insights instantly, chat with episodes, and build lasting knowledge - all powered by AI.