Nadia Fadil, antropologe aan de KU Leuven, bespreekt de impact van veiligheidsmaatregelen op het leven van mensen op een lijst. Ze vraagt zich af hoe we kunnen samenleven ondanks verschillen en biedt inzichten over het omgaan met ongemakkelijke situaties. Interessant is haar visie op de ‘racistische nonkel’ en waarom het soms beter is deze met rust te laten voor de vrede. Daarnaast onthult ze de dynamiek van twee jongens in dezelfde klas, die verschillende werelden ervaren. Een intrigerend gesprek waarin verschillende perspectieven worden verkend.
55:52
forum Ask episode
web_stories AI Snips
view_agenda Chapters
auto_awesome Transcript
info_circle Episode notes
insights INSIGHT
Van tegenstem naar ander perspectief
Nadia evolueerde van tegenstem naar onafhankelijke onderzoeker en verlaat het mainstream wokedebat.
Ze ziet dominant waarheidskader als een perspectief, niet als de absolute waarheid.
insights INSIGHT
Omgaan met onverzoenbare verschillen
Liberale samenlevingen vinden het moeilijk om diepgaande verschillen een plaats te geven.
Verschil wordt vaak als dreiging gezien, terwijl het een kans biedt voor minimale akkoorden.
volunteer_activism ADVICE
Houd vrede met de racistische onkel
Laat familieleden met racistische opvattingen soms met rust ter behoud van de vrede.
Respecteer familiebanden en vermijd eindeloze discussies als ze destructief zijn.
Get the Snipd Podcast app to discover more snips from this episode
In dit reuniegesprek met Nadia hadden we het over het wokedebat en over polarisering, zonder dat het woord valt. Over waarom we beter de racistische nonkel op het familiefeest met rust laten en over hoe je dan wel geëngageerd kan zijn.
Lees hier meer: zwijgenisgeenoptie.be/nadia-fadil-reunie/
Hoofdstukken
(3:14) Hoofdstuk 1: Als jouw waarheid tot perspectief wordt herleid Nadia vertelt over haar evolutie van tegenstem tot onafhankelijk onderzoeker en hoe ze ontsnapte aan de klauwen van het mainstream wokedebat
(11:29) Hoofdstuk 2: De racistische nonkel Daar is hij weer, onze aller racistische nonkel als de oermetafoor voor de tegenstander in ons dagelijks leven. Nadia vertelt hier heel helder waarom we die nonkel misschien wel beter met rust laten en zo kiezen voor de goede vrede op het familiefeest.
(18:09) Hoofdstuk 3: Sensorieel samenleven Hoe ziet dat samenleven met en ondanks de verschillen er in de praktijk uit? En hoe vermijden we dat het een beschavingsoorlog wordt? En wat doen we met dat ongemakkelijke gevoel als we een collega zien bidden?
(29:57) Hoofdstuk 4: Everyday securitazation Dit gaat over het rapport dat Nadia in 2023 publiceerde. Over het effect van veiligheidsmaatregelen op de levens van enkele moslims die op een lijst terecht kwamen. Het gaat verder over hoe de moslimgemeenschap omgaat met dat in de gaten gehouden worden.
(37:48) Hoofdstuk 5: We leven in twee werelden Nadia schetst een heel mooi beeld van twee jongens die in dezelfde klas zitten maar toch in totaal verschillende werelden leven. Dit hoofdstuk doet je helemaal anders kijken naar radicalisering en de preventie ervan.
(44:37) Hoofdstuk 6: De cirkel open houden Over de politiek en hoe ze met de meerstemmigheid om zou moeten gaan. Over Nadia's strijd tegen dehumanisering en criminalisering. Over haar onderzoek dat haar kiest en niet omgekeerd.