#1796 - Lezen in het advies over Fabers asielwetten
Feb 10, 2025
auto_awesome
Viola Bex-Reimert, universitair hoofddocent vreemdelingenrecht aan de Universiteit Utrecht, bespreekt de recente kritiek op de asielwetten van minister Faber. Ze benadrukt het gebrek aan bewijs voor de effectiviteit van de nieuwe regelgeving en de bezorgdheid over de gevolgen voor asielzoekers. De complexe juridische implicaties en de relatie tussen nationale en EU-wetgeving worden belicht. Ook wordt de impact van het negatieve advies van de Raad van State op de goedkeuring van de wetten besproken.
De Raad van State oordeelt dat de asielwetten van minister Faber onduidelijk zijn en niet zullen bijdragen aan het verminderen van asielinstroom.
De haastige wetgevingsprocedure heeft geleid tot onvoldoende evaluatie van de impact, wat de kwaliteit van de wetgeving in gevaar brengt.
Deep dives
Onderzoek naar Asielvoorstellen
De Raad van State heeft de voorstellen van minister Faber voor een strenger asielbeleid grondig onderzocht. De bevindingen wijzen erop dat de momenteel voorgestelde maatregelen niet zullen bijdragen aan een efficiëntere asielprocedure of een verminderde instroom van asielzoekers in Nederland. Ze benadrukken dat veel afhankelijk is van externe geopolitieke factoren die buiten de controle van Nederland liggen. De Raad concludeert dat de voorstellen in hun huidige vorm aanzienlijke negatieve gevolgen voor de asielketen kunnen hebben.
Onzorgvuldige Voorbereiding van Wetgeving
De Raad van State wijst op de onzorgvuldige voorbereiding van de wetgevingsprocedure, waarbij instanties zoals de IND en de rechtspraak slechts een week kregen om hun mening te geven. Dit gebrek aan tijd heeft geleid tot onvoldoende evaluatie van de gevolgen van de voorstellen, volgens verschillende betrokken organisaties. De Raad stelt dat deze haastige aanpak niet gerechtvaardigd is en de kwaliteit van de wetgeving in gevaar brengt. Ze wijzen op de noodzaak van een grondige uitvoerbaarheidstoets voordat dergelijke wetsvoorstellen worden ingediend.
Complexiteit van de Twee-statusregel
Minister Faber's plan om een nieuw twee-status systeem voor asielzoekers in te voeren, waarin verschillende criteria worden vastgesteld voor beoordelingsprocessen, heeft ook voor veel bezorgdheid gezorgd. De Raad van State merkt op dat dit systeem kan leiden tot verhoogde juridisch complexe procedures en extra druk op de rechtsstaat kan uitoefenen. Bovendien kunnen bepaalde eisen voor gezinshereniging als discriminatoir worden ervaren, afhankelijk van de situatie van asielzoekers. De aanbevelingen van de Raad zijn duidelijk: de uitvoering van dit wetsvoorstel vereist verder onderzoek en aanpassing om ervoor te zorgen dat het op een eerlijke en uitvoerbare manier kan worden geïmplementeerd.
De Raad van State is negatief over de asielwetten van minister Faber. Met die plannen wil het kabinet naar eigen zeggen "het strengste asielbeleid ooit" invoeren. Maar volgens het adviesorgaan is niet duidelijk gemaakt dat die plannen gaan bijdragen aan het beperken van de instroom van asielzoekers. En zijn de gevolgen volgens de adviseurs een extra belasting op de Immigratie-en Naturalisatiedienst en de rechtspraak.
Wat staat er precies in de adviezen van deze twee wetsvoorstellen? Viola Bex-Reimert is universitair hoofddocent vreemdelingenrecht aan de Universiteit Utrecht en las het advies direct na publicatie door. In Podcast De Dag neemt ze de hoofdpunten door. Politiek verslaggever Nynke de Zoeten geeft tot slot een korte reactie vanuit Den Haag. De coalitiepartijen willen door met de asielplannen, ondanks de kritiek van de Raad van State.
Reageren? Mail naar dedag@nos.nl.
Presentatie & montage: Marco Geijtenbeek
Redactie: Judith van de Hulsbeek
Met dank aan Casper Meijer voor het inlezen van het advies van de Raad van State.
Get the Snipd podcast app
Unlock the knowledge in podcasts with the podcast player of the future.
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode
Save any moment
Hear something you like? Tap your headphones to save it with AI-generated key takeaways
Share & Export
Send highlights to Twitter, WhatsApp or export them to Notion, Readwise & more
AI-powered podcast player
Listen to all your favourite podcasts with AI-powered features
Discover highlights
Listen to the best highlights from the podcasts you love and dive into the full episode