Trump heeft het nu al aan de stok met buurlanden Mexico en Canada
Dec 10, 2024
auto_awesome
Thomas Rueb, Amerika-correspondent, en Joost de Vries, Latijns-Amerika-correspondent, duiken in de problemen die Donald Trump's importheffing van 25% op Mexico en Canada met zich meebrengt. Ze bespreken de economische gevolgen van deze heffing en de impact op de auto-industrie. De sprekers verkennen ook de spanningen rond immigratie en hoe Trump's plannen de Amerikaanse relaties met beide buren bemoeilijken. Daarnaast behandelen ze de zorgen van migranten en de politieke dynamiek in de regio.
Donald Trump's plannen voor een importheffing van 25% kunnen aanzienlijke economische gevolgen hebben voor zowel Mexico als de VS.
De onzekerheid rondom migratie en deportatiebeleid onder Trump creëert angst en wanhoop onder de ongedocumenteerde populatie in de VS.
Deep dives
De impact van Trump’s importheffingen op Canada en Mexico
Donald Trump heeft plannen aangekondigd voor een importheffing van 25% op producten uit Mexico en Canada, wat aanzienlijke economische gevolgen kan hebben voor beide landen. Mexico, als belangrijkste handelspartner van de VS, exporteerde in 2022 ongeveer 470 miljard euro aan goederen naar de VS, met belangrijke sectoren zoals de auto-industrie die zwaar afhankelijk zijn van deze handel. De heffing zou niet alleen Mexico treffen, maar ook de Amerikaanse economie negatief beïnvloeden, doordat verscheidene banen en bedrijven in de VS afhankelijk zijn van de instroom van Mexicaanse producten. Dit nieuwe beleid creëert een zorgwekkende situatie waarin beide landen zich in een economisch risico bevinden door de onderlinge afhankelijkheid.
Migratiebeleid en deportaties onder Trump
Trump's plannen om ongedocumenteerden massaal te deporteren, inclusief naar Mexicaanse opvanglocaties, zorgen voor veel onzekerheid voor migranten die hopen legale toegang tot de VS te krijgen. Bijna 11 miljoen mensen in de VS zijn ongedocumenteerd, waaronder 4 miljoen Mexicanen, en het vooruitzicht dat Trump zijn beleid zou kunnen herzien, creëert angst onder de migrantenpopulatie. Het huidige systeem onder Biden, waarbij migranten via een app asiel kunnen aanvragen, zou door de nieuwe politiek kunnen worden gesloten, waardoor illegale oversteken aantrekkelijker wordt. Dit leidt tot wanhoop en een gevoel van urgentie onder de migranten dat alles wat zij voor hun toekomst hebben opgebouwd, op het spel staat.
Reacties en strategieën van Canada en Mexico
De nieuwe Mexicaanse president, Claudia Scheinbaum, heeft problemen geconstateerd in de communicatie met Trump en probeert een constructieve relatie te ontwikkelen, ondanks de dreiging van importheffingen. Scheinbaum heeft direct gereageerd door strategische plannen te maken met deelstaatgouverneurs om voorbereid te zijn op mogelijke massadeportaties en importtarieven. In Canada is de reactie erop geweest dat de afhankelijkheid van de Amerikaanse economie steeds zorgwekkender wordt, vooral omdat 77% van de Canadese export naar de VS gaat. Canadese politici voelen zich bedreigd door Trumps plannen en houden eraan vast dat nauwe samenwerking en een goede relatie essentieel zijn om economische schade te beperken.
Met de plannen voor een importheffing van 25 procent heeft Donald Trump Mexico en Canada de stuipen op het lijf gejaagd. Die heffing is een straf voor de ‘misdaad en drugs’ en ‘illegale vreemdelingen’ die beide landen zouden doorlaten. Wat betekent deze mogelijke importheffing en Trumps andere plannen voor zijn buurlanden? Luister naar Amerika-correspondent Thomas Rueb en Latijns-Amerika-correspondent Joost de Vries.
Onze journalistiek steunen? Dat kan het beste met een (digitaal) abonnement op de Volkskrant, daarvoor ga je naar www.volkskrant.nl/podcastactie
Presentatie: Esma Linnemann Redactie: Corinne van Duin, Lotte Grimbergen, Julia van Alem en Jasper Veenstra Montage: Rinkie Bartels