Media-advocaat Michiel Coops bespreekt Nederlandse voorbeelden van mensen die ongewild viral zijn gegaan en de juridische gevolgen daarvan. De podcast behandelt de impact van virale roem, juridisch advies bij ongewenste verspreiding, verantwoordelijkheid en privacy in de virale wereld.
Consumenten moeten kritisch zijn bij het delen van virale content.
Juridische aspecten als toestemming en privacy wegen zwaar bij virale zaken.
Deep dives
Responsabiliteit van contentmakers en consumenten
Contentmakers dragen de primaire verantwoordelijkheid voor welke content er wordt gepubliceerd. Consumenten hebben echter ook de verantwoordelijkheid om kritisch te kijken naar wat ze consumeren, door bijvoorbeeld selectief te zijn in het delen en doorsturen van virale content.
Journalistieke codes en nieuwe mediadinamiek
Er heerst een verschil tussen de traditionele journalistieke codes, gebaseerd op het belang van berichtgeving voor de samenleving, en de huidige veranderende mediadinamiek, waarin iedereen contentmaker kan zijn. Het naleven van deze codes in een tijd waar iedereen potentiële verspreiders van content is, roept vragen op over de toepassing van oude wetten in nieuwe omstandigheden.
Juridische aspecten bij viraliteit
Bij zaken van virale content spelen juridische aspecten zoals toestemming en privacy een cruciale rol. De beslissingen van rechters in dergelijke zaken kunnen afhangen van factoren zoals impliciete toestemming, publiek belang en impact op betrokkenen.
Effecten van virale content op individuen
Het belichten van casestudy's zoals de 'Haktoer Girl' en vergelijkbare viral cases benadrukt de impact van virale content op individuen, vooral op het gebied van privacy, schadeberedelijkheid en het dragen van verantwoordelijkheid door contentmakers.
Ze overstromen onze feeds op social media: straatinterviews waarin willekeurige voorbijgangers wordt gevraagd naar hun muziekkeuze, huisinrichting of andere zaken in hun leven. Onlangs ging er één zo viral dat je het niet gemist kunt hebben (behalve Doortje dan): de Hawk-Tuah Girl. Hoe is het om uit het niets viral te gaan? En wat als je dat helemaal niet wilt? We bespreken met media-advocaat Michiel Coops Nederlandse voorbeelden van mensen die viral zijn gegaan en daarna er alles aan deden om de video offline te krijgen. Kan dat überhaupt?
Ga naar squarespace.com/VSR voor een gratis proefperiode, en wanneer je klaar bent om te lanceren, gebruik de kortingscode VSR10 om 10% korting te krijgen op je eerste aankoop van een website of domein.